Elin längtar efter comebacken

Det blev inget spel i Damallsvenskan 2009 med AIK för Elin Ekblom Bak då hon redan i januari gav upp säsongen på grund av sin graviditet. Nu är hon på väg tillbaka med sitt nya lag Tyresö FF och hon längtar även om försäsongsträningen ger upphov till träningsvärk emellanåt.
Foto: Anders Henriksson
Elin Ekblom Bak

Med den femmånader gamla dottern Mathilda bredvid sig tar Elin Ekblom Bak sig tid att prata med damfotboll.com om den nya utmaningen. Mathilda ger ljud ifrån sig bakgrunden men Elin bara skrattar och gullar lite med dottern som är snäll för det mesta, enligt Elin.

Tyresö FF har klättrat snabbt från division 3 till damallsvenskan och klubbens uttalade mål är att bli ett av Sveriges bästa och mest attraktiva lag. En titt på värvningarna ger information om att man redan har samlat en gäng potentiella Damallsvenska profiler som kan bli stora publikdragare om Tyresö får en bra start i serien. Eller vad sägs om namn som Johanna Frisk (L A Sol) Karin Lissel ( Hammarby) Petronella Ekroth (Linköpings FC) förutom då den rutinerade och tidigare landslagsspelaren Elin Ekblom Bak.

Hur funkar livet för dig nu som mammaledig och med en tuff försäsongsträning?
-Jodå, det rullar på. Är ledig ifrån mitt jobb men som forskare kan jag ändå göra lite på hemmaplan när jag har tid och tid hittar jag allt emellanå. Träningen går också bra men jag har fått känna att jag lever. Jag fick lite ont i ljumskarna i början men jag har också varit borta ifrån bollträning ett tag så lite ont får man räkna med. Självklart måste jag lyssna på min kropp nu när jag är tillbaka efter barnafödandet men jag tycker det funkar ok.

Du kanske väntar på den där effekten efter barnafödandet som många pratar om. Man lär bli bättre och orka mer?
-Jag har hört talas om det och inte mig emot men än så länge märker jag inget. Jag vill mycket där ute på plan och har allt fått känna på att kroppen inte alls svarar mig emellanåt men det är väl bara att bita ihop. Det blir bättre vad det lider.

Tyresö FF har spelat mot bra motstånd som Linköpings FC och Hammarby, båda Damallsvenska lag och vunnit mot bägge lagen. Du själv har spelat 90 minuter i båda matcherna, hur har din kropps reagerat och hur tända blir inte ni av de goda resultaten?
-Det är alltid kul att vinna men resultaten är oviktiga, det är känslan när vi spelar som räknas. Vi försöker att ha full fart i matcherna och det känns inspirerande på plan och för min del har det känts bra att kunna klara av två hela matcher.

Ni är rätt många nya spelare som ska samsas med de "gamla" spelarna i truppen. Hur funkar den omställningen för alla inblandade?
-Det går jättebra på alla sätt och vis. Vi är ett gäng som passar bra ihop och det är väl så man värvar nuförtiden. En spelare som är anpassningsbar och smälter bra in i gruppen prioriteras framför en spelare som kanske inte är så bra för gruppen, tror Elin.

Den tuffa vintern har ställt till det för många lag som fått ställa in många fotbollsträningar. Hur ser det ut för er i Tyresö Kommun?
-Våra vaktmästare har jobbat så gott dom kan med att hålla planen, som inte är uppvärmd, fri från snö och is. Dom har skrapat och saltat och så länge det inte är för många minusgrader funkar det tillfredställande. Men det är inte helt lätt att få stopp på fötterna ibland och de gångerna kan jag längta efter planerna vi hade på Skytteholm när jag lirade med AIK, erkänner Elin.

Damallsvenskan kommer att bli profillöst är ett populärt påstående efter att ett par av våra landslagsspelare valt att spela i USA. Tror du också det?
-Tappar man några blir det plats för andra. Så är det ofta och så kommer det absolut att bli i Damallsvenskan också, här finns många talanger som väntar på sina genombrott.

Nämn någon?
-Gärna det. Lisa Klinga i Tyresö FF är en speedig och teknisk spelare som är kul att se. Hon har gott om jävlar anamma också så hon kommer absolut att vara en av flera sevärda spelare i Damallsvenskan 2010, tipsar Elin.