Diskningen av Lotta Schelins lag upphävd

UEFA får bakläxa av idrottens högsta domstol Court of Arbitration for Sport (CAS) för att man diskade Olympique Lyonnais till förmån för Fortuna Hjörring i UEFA Women´s League..

Den danska klubben lade in protest mot att Olympique Lyonnais två norska nyförvärv målvakten Christine Nilsen och mittfältaren Isabel Herlovsen inte var spelklara för att de värvats efter att det s k fönstret stängts. Fransmännen hävdade att norskorna var amatörer och inte omfattades av denna bestämmelse och att man hade fått godkänt av sitt landsförbund.
UEFA avslog i första instans protesten varpå Fortuna Hjörring överklagade till nästa instans inom UEFA som gav Fortuna Hjörring rätt och diskade Olympique Lyonnais från vidare deltagande i Women´s League p g a okvalificerade spelares deltagande när man mötte Fortuna Hjörring..
Olympique Lyonnais vände sig då till CAS som nu upphävt diskningen. Det innebär att italienska Torres Calcio får resa till Lyon istället för Hjörring och möta Lotta Schelins och Amelie Rybäcks lag i den första av två kvartsfinaler den 10 mars. Vinnaren av de båda matcherna ställs mot vinnaren mellan Umeå IK och Montpellier.

Uffe Ståhlberg 2010-02-28 15:11

Bra beslut! Diskningen var förhastad och dåligt underbyggd, med smak av justitiemord. Kul för Schelin och hennes kamrater att få kämpa vidare. Lyon har förvisso goda chanser att utmana fjolårsmästarna Duisburg om Women's CL-segern.

Gäst 2010-02-28 18:21

Vet inte om jag kan säga att det är ett bra beslut. Hänvisningen att Norskorna skulle vara amatörer verkar lite tunn, samma sak med "Vi har fått tillstånd av vårt landsförbund" Kan inte helt uteslutas att franska fotbollsförbundet är en aning partiskt. Om det är justitiemord åt något håll så menar jag nog att det i sådana fall är danskarna som drabbats, är "fönstret" stängt så är det. Borde inte vara så svårt att respektera enligt min mening.

catenaccio 2010-02-28 19:00

Jag tycker CAS beslut mest känns pinsamt. Att gå på Lyons förklaring att norskorna var amatörspelare stämmer ju inte för fem öre. Både Herlovsen och Nilsen var heltidsproffs med bra löner från såväl Kolbotn som norska landslaget.

I Sverige får en spelare inte tjäna över 3000 kr för att klassas som amatör. Så här säger reglerna som Fortuna Hjörring också hänvisat till i sin protest:

A professional is a player who has a written contract with a club and is paid more for his footballing activity than the expenses he effectively incurs. All other players are considered to be amateurs.

Ganska klart och tydligt, eller hur?

HJ 2010-03-02 11:21

Njae, så glasklart är det väl inte om man ska läsa bokstavligt.
"A professional is a player who has a written contract with a club and is paid more for his footballing activity than the expenses he effectively incurs. All other players are considered to be amateurs."

Det står "his" och "he", i detta fall borde det väl i så fall stå "hers" och "she"?

Fredrik 2010-02-28 20:24

Helt riktigt beslut!
Franska ligan är en amatör liga. Lyons spelare får tex inte lön av Olympique Lyonnais. Sedan kan man alltid diskutera hurvida det stämmer i praktiken eller inte.

Klubben har inte gjort fel utan kollat med sitt förbund som gett klartecken för spel för norskorna. Alla dessa regler borde kollas igenom så att inte samma situation kan uppstå igen.
Partiskt eller inte, SvFF hade knappast godkänt något för ett svenskt lag om det inte fanns underlag för det, man vill ju inte förstöra för de inhemska klubbarna. Eller?!
Känns i alla fall inte som att UEFA själva visste vad som gällde i detta fallet...

Känns ändå rättvist då man utklassade Hjörring i två matcher (sammanlagt). I vilket fall var inte norskorna deltagande avgörande på något vis

catenaccio 2010-02-28 23:18

Som du Fredrik är inne på kan man diskutera om de är proffs eller inte. Att kalla Lotta Schelin, Ingrid Herlovsen och en rad andra kanonspelare för amatörer är ju helt befängt oavsett varifrån lönen kommer. De är proffsspelare. Det är ju det som gör att det blir så jäkla galet.

Ser man det hela rent sportsligt är det inget snack om att Lyon borde gå vidare efter överkörningen av Fortuna.

Gäst 2010-03-02 13:05

Hej kære svenskere.

Vi er i Danmark selvfølgelig kede af beslutningen og venter spændt på begrundelsen fra CAS.

Uanset resultatet på banen, så skal man overholde reglerne. Der er åbne transfer vinduer i August og Januar, der kan man lave kontrakter. I følge mine oplysninger ligger der officiele kontrakter fra Lyon til de 2 norske spillere. Hvis det franske fodbold forbund med en erklæring om at alle kvinder er amatører kan bryde transfervinduerne, så vil jeg da arbejde for at DBU - det danske fordbold forbund erklære alle danske spillere for amatører.

Det er en bombe under vores nuværende system med kontrakter og transfervinduer.

Det er selvfølgelig synd for spillerne i Lyon, der ganske givet er et af de absolut bedste hold i Europa, men deres klub har brudt UEFA's regler og derfor bør de tabe.

mvh
Torben

Anette Börjesson 2010-03-04 15:14

I Sverige räknas alla spelare som proffs om man tjänar mer än 3000 kr per år !

Gäst 2010-03-08 13:10

Og de 2 norske spiller får noget over 5000 Euro/måned på en officiel kontrakt.... tankevækkende.....