Blir det inte bättre än såhär?

Linköping vann supercupfinalen mot Umeå med 2-0. Trots det vågar jag påstå att detta knappast lär räcka till guld i årets allsvenska. Båda lagen har bra mycket mer kvar att bevisa.
En av profilerna som kommer att saknas i damallsvenskan -10
Landstöm

Ni vet alla hur läget ser ut inför årets upplaga av damallsvenskan. Det blir en profilfattigare serie, det kan nog alla skriva under på. Däremot har jag inte sagt att det missgynnar serien i längden. När gamla profiler försvinner finns det utrymme för nya att kliva fram. Och jag tror att de kommer att göra det. Det räcker med att titta på Umeås anfallare Sofia Jakobsson för att konstatera att hon inte hade haft en plats i startelvan om alla stjärnor varit kvar i klubben. Nu får den lovande talangen möjlighet att utvecklas i lugn och ro. Visst vilar det ett stort ansvar på hennes unga axlar, men det finns utrymme för henne att misslyckas också. Hon kan göra en eller annan plattmatch och ändå få chansen igen.

Om det är bra eller dåligt råder det säkerligen delade meningar kring, men personligen gillar jag att de unga lirarna får chansen att misslyckas för då får de också möjligheten att lyckas – enkel matematik och förhoppningsvis slutar ekvationen på plus.

Om två veckor är det dags. Om två veckor sparkar damallsvenskan igång. Om två veckor får vi veta hur den nya, profilfattigare serien ser ut och hur lagen står sig. Men redan idag fick vi oss ett litet smakprov. Vi som hade möjlighet att titta in matchen på Tv4 sport eller begav oss till Norrköping för att se supercupfinalen live. Vad var det då vi såg? Vi såg Linköping vinna över Umeå med 2-0 och konstaterar att Linköping tycks ha kopplat ett rejält grepp om Umeå, vi vet att Linköping nu slagit Umeå 6 gånger av 8 under de två senaste åren. Allt det vet vi, men vad såg vi mer under dagens match? Vi såg nya spelare ta plats i startelvorna. Stöttespelare så som Bachmann, Rasmussen, Edlund, Elaine och Mami Yamaguchi var borta och lämnade plats åt nya, relativt okända namn i Umeå. Landström, Seger och Asslani ersattes av nya namn i Linköping. Det är fakta som knappast kan ifrågasättas.

Vad såg då jag under matchen? Jag såg ett rätt tafatt Umeå glida in i ett spel de inte bör spela. Umeå ska inte spela bollarna längst kanterna (enligt mig, de har inte spelare för det), de ska låta bollen färdas genom mittplan - med snabba, korta pass som tillslut hittar fram till hungriga anfallare. Det är så Umeå bör spela. Inlägg och långbollar funkar inte med Jakobsson på topp. Sofia är en fantastisk lirare med stor potential, men ibland tycks hon inte riktigt ha koll på sin långa kropp och då känns inlägg och långbollar rätt bortkastat. Och när många avvaktar en sekund för länge innan de söker bollen uteblir de heta chanserna. Och även om Rita Chikwelu stundtals briljerade med snabba, enkla vändningar blev både hon och resten av laget ofta för stillastående.

Sanningen att säga såg det inte mycket bättre ut i Linköping. Även om Linköping vann matchen var de faktiskt inte mycket bättre än Umeå. Deras spel funkade bättre med snabba lirare och bollar längs kanten som resulterade i inspel framför mål. Men där tog det stopp, anfallarna verkade ofta förvånade över att bollarna hamnade där de gjorde och saknade farten. Att Linköping, till skillnad mot Umeå, lyckades sätta 2 bollar berodde nog mest på att det ibland funkade i slutmomentet – ibland, men ändå allt för sällan.

Annars var Linköpingshälarna ofta nedkörda i konstgräsmattan och den där offerviljan lyste med sin frånvaro. Kanske var spelarna slitna efter en lång och trälig försäsong, det kan jag inte svara på – men ska de inte gå in i varje situation? Ska de inte söka bollen, offra sig? Varken Linköping eller Umeå gjorde det. Och det är illa. Jag såg matchen tillsammans med en vän som lirar fotboll i divsion tre. Hon konstaterade krasst att det är illa att det är sådant man ska se upp till som damspelare - de damallsvenska lagen. Hon skakade på huvudet åt att offerviljan tycktes saknas, löpningarna missbedömdes och passningarna slängdes iväg på chans.

Och jag kan inte göra annat än att hålla med. Men jag hoppas att det uteblivna finliret beror på den långa försäsongen och jag försöker intala mig själv att det kommer att se bättre ut om några veckor. Gör det inte det konstaterar jag att varken Linköping eller Umeå kommer att vinna allsvenskan 2010, för det spel som de båda utmanarna visade upp idag duger inte på långa vägar. Vågar jag påstå.

Gäst 2010-03-21 20:33

Du fär väl titta på hur dom spelar i 90 landslaget för där är det bara långa bollar på Sofia och det är faktiskt så hon ska utnyttjas. Hon är stor och snabb men inte så där jättebra teknik och med sådana spelare är det bäst med långboll. Titta på Landis hur många bollar får hon till sig p.g.a kort passningsspel? Det fattar väl alla att båda lagen kan spela bättre än såhär. Umeå gick vidare i Champions league så dåliga är dom inte. Bättre analys tack Alva. Typ läs på lite bättre.

Alva Nilsson 2010-03-21 21:18

@Gäst: Jo, jag får väl göra det. Men helt ärligt kan jag bara analysera den match jag sett idag och utgå från vad som visades upp i den. Och enligt mig funkade det inte med långa bollar på Sofia. Kanske var det Linköpingsbacklinje som stod i vägen. Kanske var det Umeås kantspel som inte höll? Hur eller hur tror jag inte att Umeå ska sikta på att lira längst kanten i årets allsvenska, det jag såg idag visade på att det inte kommer att funka - oavsett hur flicklandslaget spelar.

Varför ska jag titta på Landström, mig veterligen säger jag inte ett ord om hur man bör spela med henne på planen. Och jag vill nämna att jag tycker om kantfotboll. Jag tycker om när ytterbackar och yttermittfältare kommer runt på kanten och spelar in bollen till anfallare och innermittfältare som möter med fart. Men idag funkade det tydligen inte för Umeå.

Och vad har Umeås semifinal i Womens cup att göra med denna match?Trots att det var en bedrift att Umeå lyckades vända kvartsfinalen så påverkar det väl inte min bedömning av Umeå i denna match? När jag utgår från cupfinalen spelare det ju ingen som helst roll vad de presterat i andra matcher. Jag säger inte att Umeå är ett dåligt lag - jag konstaterar bara att det spel de visade upp idag INTE kommer att räcka till guld.

Gäst 2010-03-22 00:29

Kunde tyvärr inte se matchen själv (har inte TV4 Sport och åker inte till Norrköping för en 'träningsmatch' i vårkylan). Att LFC fortfarande har en del att jobba på anfallsmässigt är ingen överaskning direkt. Man har endå bytt ut hela anfallet så det tar nog några matcher innan det 'satt' sig ordentligt. Kul endå att man bärgade den första, om en oviktiga, titeln i år.

Det viktigaste för LFC var nog att vinna och hålla nollan och det lyckades man ju med.

Gäst 2010-03-23 08:08

Landis är samma spelartyp. fattar du nu?

Gäst 2010-03-23 11:15

@Gäst: Jag upprepar - jag har inte sagt ett ord om Landis (mer än att hon är en av de profiler som kommer att saknas i allsvenskan 2010). Så vad har det med diskussionen att göra? Det jag ser av Jakobsson förändras ju knappast för att du säger att hon och Landström har samma spelstil. För övrigt tycker jag nog att de är rätt olika varandra trots allt. Jag har aldrig sett Jakobsson spela den typ av kraftfotboll som Landström visar upp. Men jag kan ju ha sett helt fel matcher med Jakobsson, helt enkelt.

Gäst 2010-03-24 18:20

Herregud Det är jag som säger att dom är samma spelar typ.. Sådana spelar man inte så mycket kortpassningar på utan sådana tjejer är med för sin löpstyrka
Fattar du nu?
Annars ger jag upp..

Gäst 2010-03-24 18:21

Det var ju du som sa att Umeå spelar fel. Eller?

Alva Nilsson 2010-03-24 18:30

@"Gäst": Jag förstår precis vad du menar. MEN de matcher då jag sett Jakobsson har det inte funkat med långa bollar i luften. Och då tänker jag naturligt att "det tycks inte funka". Och de matcher JAG sett med Jakobsson har jag inte sett kopplingen till Landström. När/om jag ser det ska jag se om jag behöver omvärdera min åsikt.

Det är bara jag som sagt att jag tycker att Umeå spelar fel. Jag har sett dem (och Jakobsson) i tre matcher. De har förlorat alla tre och inte skapat speciellt många chanser i någon av de matcherna. Enligt mig borde de då spela på ett annat sätt. För om man förlorar och knappt skapar några målchanser är det väl något som inte stämmer? Eller?

Vad vill du att jag ska gör mer? Jag har ju redan konstaterat att det helt enkelt kan vara så att jag sett "de sämsta matcherna". Kanske brukar det funka med långa höga bollar för Umeå annars? Men jag kan som sagt bara analysera det jag ser.

Gäst 2010-03-24 21:41

Bra där Alva, att du säger att du bara kan analysera de matcher du ser, om fler var som du, skulle damfotbollen få bättre repotage.

Gäst 2010-03-25 12:29

Då får väl Umeå peta Sofia så kanske dom spelar som du vill.
Otroligt okunnig.

Alva Nilsson 2010-03-25 15:40

@Gäst (som kommenterade 2010-03-25):
Exakt vad är det du inte förstår i meningen "jag kan bara analysera de matcher jag ser"? Ska jag bygga min uppfattning på vad andra säger? Hur skulle de se ut?

Kom med konstruktiv kritik, annars tänker jag inte lägga energi på att bemötta det du skriver.

Gäst 2010-03-25 21:29

Detta hittade jag på Hammarbys hemsida. En intervju med Pia Sundhage där hon avslutar med följande ord
. Till dagens publiken ger jag följande uppmaning: Sätt på er de positiva glasögonen. Titta inte bara på matchen, titta efter fotbollssituationer ni gillar. Min erfarenhet är att det finns risk för felsökare på läktaren, både bland amatörer och proffs-tyckare. Som publik blir det ju roligare, mysigare, mer spännande om man kommenterar ”försöket” positivt och säger: Tänk om... Till alla er experter har jag bara Winston Churchills ord: "Att hitta vad som är fel kan vilken idiot som helst göra. För att se vad som är bra krävs ett geni"
. Kan det vara något Alva.

Alva Nilsson 2010-03-25 23:35

@"Gäst": Det må jag säga, var en tanke som hette duga. Och att du bifogar det till mig känns väldigt konstruktivt, därför får jag tacka - för att du vidarebefogar en väldigt klok tanke.

Och jag vet med mig att jag kan vara för negativ. Det är något jag jobbar på. Ska jag vara självkritisk vågar jag påstå att min något negativa ton är kopplad till för höga förväntningar. För ju högre förväntningar man har - desto hårdare faller man. Och då blir analyser lätt negativa.

Jag ska jobba på det.

Gäst 2010-03-25 23:58

Härligt Alva. Vi förstår varandra på en punkt i alla fall.
Jag ska bli mer konstruktiv.

Anette Börjesson 2010-04-06 12:26

Hej alla gäster, Alva står för det hon säger, ni gör det inte eftersom ni gömmer er bakom "gäst". Vem som helst kan hålla på och skriva som ni gör men det är inte alla som våga ståta med sitt namn också.
Vällkomna in som medlemmar och stå rakryggat för era kommentarer i fortsättningen. Det skulle kännas mer ärligt för att uttrycka mig milt
Anette Börjesson