AIK vill knäppa tvivlarna på näsan

AIK gör sin fjärde raka säsong i landets högsta serie. Och laget som tydligare hoppat mellan divisionerna som en jojo tycks ha etablerat sig i damallsvenskan på allvar. AIK alà 2010 är ett lag som prioriterar glädje framför en bred trupp och följer de bara planen så kommer de att lyckas.´ – Jag hoppas att vi kan vara ett väldigt bra och starkt kollektiv i år, det är vårat mål säger AIK:s lagkapten och landslagsback Linda Sembrant.
Foto: Fredrik Hasselgren
Linda Sembrant

Idag är det allsvensk premiär för Linköping och Göteborg övriga lag börjar Annandag påsk. En tung försäsong går mot sitt slut och snart börjar allvaret. Ett av Damallsvenskans lag som måste prestera i år är AIK. 2008 slutade AIK fyra i och då snackades det om guld. 2009 kom bakslaget. Trots en meriterad trupp gick det inte som man hade tänkt för AIK. Och nu är det upp till bevis för den relativt anonyma spelartruppen där endast ett namn sticker ut – lagkaptenen Linda Sembrant.
– Varje år försvinner spelare och det kommer in nya, det är så det är. Vi jobbar på för att få ihop gruppen och det känns bra, säger Linda.

AIK har till skillnad mot Hammarby och Djurgården kunnat genomföra en försäsong som planerat. Skytteholms IP har varit träningsduglig nästan hela vintern.
Truppen består, så här tre dagar före seriestarten, av endast 15 spelare. Och av dem går anfallaren Essi Sainio skadad. Det betyder att på pappret har AIK 14 spelare, två målvakter, fyra backar, sju mittfältare och en anfallare att mönstra i premiären mot KIF Örebro. Den tunna truppen skulle kunna vara ett problem, men lagkapten Sembrant väljer att titta på problemet från en positiv vinkel:
– Det behövs ju bara 11 för att spela matchen, säger hon med ett skratt.

Klubben hoppas ändå få in några spelare till, eftersomt en smal trupp inte klarar av skador. Men AIK letar inte efter nya namn med ljus och lykta. Det är viktigare att få in spelare som passar in i truppen än att panikvärva.
– Vi vill ha in ett par spelare till. Men samtidigt vill man ju inte ta in spelare bara för att fylla ut. Spelare måste passa in i tänket. Sen är det kanske bättre att det är 15 spelare i truppen än 25, det gäller ju att få ihop gruppen, förklarar Linda

Frågan är då hur AIK, med den tunna, relativt anonyma, truppen klarar sig i Damallsvenskan 2010? Hur går det för laget som för något år sedan hade gulddrömmar, men nu kämpar i en mer undanskymd tillvaro?
– Vi har väl ingen uttalad målsättning, inget placeringsmål. Det viktiga är att vi gör vad vi kommit överens om inför varje match, att vi håller oss till planen. Gör vi det kommer vi att lyckas.

Riktigt vad som menas med ”att lyckas” framgår inte. Men helt klart är att AIK, genom ett starkt kollektiv, vill knäppa alla tvivlare på näsan. Kanske kan den knäppen komma redan under premiäromgången som i AIK:s fall spelas borta mot KIF Örebro. Ska man tro på förhandsspekulationerna inför den matchen kommer Sembrant och AIK att förlora. Men hon pratar istället om att gå ut och visa vad laget kan och förhoppningsvis motbevisa de som tvivlat.
– KIF Örebro är ett duktigt lag, vi ska göra allt för att vinna den matchen. Jag är förväntansfull och förhoppningsfull. Det ska bli väldigt väldigt kul att kliva ut på banan säger Linda Sembrant

Gäst 2010-04-03 11:50

Heja AIK, tror på er.

DIFDAMsaman 2010-04-04 20:48

här var det starka tag här var det hårda tag här var det a i poff hej

Frank 2010-04-03 15:43

Sorry AIK. Jag tror inte på er. Ni åker ner i ettan sen kanske ni går upp igen med eran talangfulla trupp men i allsvenskan håller ni inte.

Gäst 2010-04-03 21:34

haha linda sembrandt tror på aik haha var det inte hon som glömde att markera Natalia Rickne?. PÅ 15 åriga Irma Helins skott vi har det på film här om ni inte tror på mig .och linda ska spela i landslaget man kan ju undra?. förlora mot danmark gjorde aik med en gång och sen mot hammarby maja är bra men om ni hör på min film riktigt noga så skriker maja typ ta bollen men gör aikarna det svar nej dom välljer att gå den svåraste vägen för att stopa Irma Helins passning som sedan Elin Sölveskog Cederros halv missar som sen går fram till Natalia Rickne välldigt o markerat och slarvigt av gnaget

DIFDAMsaman 2010-04-04 17:00

Kif örebro kommer att köra över aik klarar inte djurgården kif lär inte aik göra det heller