Skön premiärvinst för Tyresö

Genom mål av Kirsten van de Ven och självmål av Djurgårdens lagkapten Elin Cederroos vann nykomlingen Tyresö FF sin första match i Damallsvenskan 2010 mycket välförtjänt med 2-0.

Matchen skulle egentligen ha spelats på Stockholms Stadion, men nattens och morgonens snöfall tvingade arrangörerna att byta till konstgräset på Östermalms IP (200 m längre bort) så sent som tre timmar före match.
Det underlaget gynnade framför allt bortalaget som kunde spela sitt sedvanliga kortpassningsspel och hålla bollen på marken. Tyresö var piggare och aggressivare. Dessutom blev det nästan som en hemmamatch för gästerna då uppskattningsvis 2/3 delar av de 467 i publiken hejade på Tyresö.

På sin tredje målchans gjorde Hollands landslagsstjärna Kirsten van de Ven sitt första mål i Damallsvenskan. Det hade bara gått sju minuter när hon fick en djupledsboll som hon chippade förbi Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål.
- Jag hade en precis likadan situation i landskampen nyligen och gjorde inte mål på den. Då sa landslagstränaren efteråt att jag skulle ha chippat bollen och det kom jag ihåg nu, ler Kirsten van de Ven efter matchen.

Det viskades att bollen var i mål
Djurgården kom aldrig riktig in i den första halvleken och hade bara en enda stor chans som dock hemmalaget ansåg som avgörande. Sarah Michels skott från en högerposition räddades av Carola Söberg - framför mållinjen tyckte domaren Linn Andersson, bakom tyckte spelare i Djurgården och deras anhängare.
- Jag kunde inte se tillräckligt bra från bänken, men det viskades till mig att bollen var i mål, säger Djurgårdens tränare Daniel Kalles-Petterson.
- Hade vi kvitterat då, hade det förstås lett till en annan matchbild.

Tyresö fortsatte dock att dominera och hade goda chanser att utöka sin ledning. Två gånger genom Jennifer Egelryd och strax innan halvtid genom Elin Ekblom Bak som nickade knappt förbi.
Precis som i första hade Kirsten van de Ven åter igen en bra chans när matchen återupptogs. Men Gudbjörg Gunnarsdottir räddade.
- Jag borde kanske gjort ett mål till, men vi vann och det är huvudsaken, sa Kirsten som ändå kan vara jättenöjd med sin debut.

Bara minuten efter hennes chans gjorde Tyresö ändå sitt andra mål. En lång boll hamnade vid högre stolpen och Elin Cederroos gjorde 2-0 genom ett självmål.
- Jag missbedömde bollen totalt, säger hon efteråt besviken.

Under den sista halvtimmen spelade Djurgården mycket bättre, men hota aldrig Tyresös backlinje på riktigt. Karin Lissel och Johanna Frisk kan bli ett av Damallsvenskans bästa mittlås om de håller lika tätt mot bättre motstånd.
I dagens Djurgården var det bara Sarah Michel som blixtrade till då och då.
Elin Cederroos sammanfattade matchen väl:
- Idag spelade vi mycket en och en, vi var helt enkelt inget lag.

Riktigt vart det lutar åt för lagen går inte att säga efter en match. Djurgården måste snabbt hämta sig efter förlusten och inför resan till Umeå den 14 mars medan vi ser hur mycket Tyresös vinst är värd när de möter KIF Örebro på hemmaplan.

Text: Rainer Fussgänger

Gäst 2010-04-06 13:32

Jag hoppas fler än jag reagerade på publiken på Östermalms ip igår när Dif mötte Tyresö. Tjejer som tränat hårt och sett fram emot denna seriestart möttes av en hemsk publik ,Tyresös. Innan avspark presenteras alla tjejer och då möts difs tjejer med buarop från hela tysesös hejaklack som var den största delen på läktaren. Pinsamt, hur kan vuxna människor bete sig så dåligt, Vad ar detta för förebild för våra barn och ungdomar som kommit för att se fotboll samt heja och stötta sitt lag. detta borde inte få ske, ni borde skämmas.

Gäst 2010-04-06 14:40

Ja verkligen...

Gäst 2010-04-06 14:48

Reagerade också på detta. Ingen fläck må falla på Tyresö spelare, klubben gör en välkommen come-back i Damallsvenskan.
Men Tyresösupportrarna bar sig ynkligt åt!

HMG 2010-04-06 17:05

Buarop är inte trevligt vid presentationen av spelarna, men det är kanske på tiden att Djurgårdens supportrar börjar gå på matcherna, dåliga publiksiffror är inget ovanligt på dif-matcherna hade man inte mött ett annat stockholmslag hade publiksiffran kanske inte varit mer än 200.

Gäst 2010-04-06 22:06

Men det var ett väldigt gnäll... Är djurgårdssupporter sen många år och följer flera idrotter. Ge Tyresösupportrarna den eloge de förtjänar istället. De gjorde ett bra jobb och höll igång hela matchen trots risigt väder och periodvis ganska oinspirerad aktivitet på planen. Att de buar under presentationen av motståndarlaget hör till. Att ägna sig åt våld är givetvis en avart som ska bort, men att stödja ett lag innebär för de flesta att man är ganska skeptisk mot andra lag, särskilt lokalkonkurrenter. Varför ska man då hurra för dem?

Det är väl kul att det för en gångs skull är lite liv runt en dammatch i Stockholm? Frågar ni tjejerna som spelade tror jag nog att det är roligare att väcka känslor, även negativa, än att spela inför helt tysta läktare.

Engegerad publik är precis vad damallsvenskan behöver. Så länge det begränsar sig till lite buande under en presentation så förstår jag inte hur det ska förstöra de stackars barnen och ungdomarna. Är de så känsliga bör de nog få lite proffesionell hjälp att bli stabilare och säkrare individer eller nya föräldrar.

Gäst 2010-04-07 00:12

Stackars Djurgården. Ja det kan inte vara lätt. Träna hela vintern och sedan buar några i bortaklacken vid lag presentationen.

Håller med föregående inlägg. Nästa hemmamatch blir det bättre. Typ 150 närmast sörjande på Kristineberg och kanske någon enstaka applåd. Vill vi utveckla damfotbollen och få folk till arenorna ska man nog börja med att tåla några burop.

Gäst 2010-04-07 13:25
  • För de två senaste inläggen. Såg att DIF:s tjejer ska vara i Globen idag och skapa kontakt med djurgårdens hockeysupportrar. Jag tillhör den skaran. Vad är det för gnäll på att folk är engegerade?? Vill man stå med armarna i kors och se blasé ut så kan jag tipsa om moderna muséet. Idrott ska vara förknippat med känslor.

Dåliga förebilder? Trams! Det finns absolut tillfällen när supportrar visar exempel på beklagligt och dåligt uppförande, men till den nivån är det nog några år kvar för damfotbollen.

Gäst 2010-04-07 13:27

edit: Det som blev någon form av styckepunkt i början av förra inlägget ska vara ett plustecken. Hemsidan tog dock någon form av eget initiativ...