Piteå IF fick smak på Damallsvenskan

Norrettans nordligaste lag är den klarast uttalade favoriten att spela i Damallsvenskan 2011. Gästspelet i fjol gav mersmak. Både tränare Peter Grundström och lagkapten Maria Åhlund ser ljust på chanserna på en snabb återkomst.
Maria Åhlund

- Vi var nära att klara oss kvar och helt klart såg vi att det inte var någon utopi för framtiden, säger PIFs tränare Peter Grundström.

Ett streck i räkningen blev för en tid sedan att Djurgården lade beslag på de båda klasspelarna från Nigeria Onome Ebi och Sarah Michael som spelade för PIF i fjol. Peter betraktar det nu som ett avslutat kapitel som inte får ta kraft från att se framåt.

Lagkapten Maria Åhlund ser också optimistiskt på den kommande säsongen.
- Det är inte ovanligt att ett lag som åkt ur serien splittras men i vårt fall har vi fått behålla nästan alla som fick den rutin man bara kan förvärva genom att spela i Damallsvenskan. Det har vi med oss nu till matcherna i Norrettan.

Vill det säga att PIF är så bra att ni skulle klarat er bättre i Damallsvenskan i år om ni fått chansen?
- Det är nog litet så. Vi kom upp ett år för tidigt. Jag märker att passningsspelet har utvecklats när vi mött ett så bra lag som Sunnanå i två träningsmatcher.
Ja hur har det varit att träna den här extremt tuffa vintern?
- Det har gått bra och det har nog inte hänt tidigare att vi kunnat flytta utomhus så tidigt som i mitten av mars. Piteå har uppvärmd konstgräsplan.

Hur ser du på din roll som lagkapten?
- Det är så klart en ära men inte betungande i ett lag där varje spelare tar ansvar för både sig och kollektivet. Det är just som lag vi är starkt inte tack vare en eller två skickliga individualister som allt står och faller med. Alla har ambitionen att vi ska tillbaka till Damallsvenskan, säger Maria.

PIF möter Danmarks IF i Uppsala i premiären den 18 april, hur ser du på den?
- Det kan vara en fördel att börja borta. Danmark nämns ju också bland topplagen och satsar. Bra att få starta på högsta växel så vet vi direkt var vi står.

difsaman 2010-04-12 12:13

och vi ska aldrig glömma misshandeln som Piteå gjorde sig skylldiga till i damallsvenskan då Rebacca Jonsons näs ben gick av så dom gillar vi inte

difsaman 2010-04-12 22:17

dif bara aegde dom senast men det var ju o nödigt att dom måste slå av näsben på sina motståndare man borde anmäla dem för osportsligt upp trädande man kanske skulle bus ringa lite till lena och fråga var för idioten slår folk på näsan

Gäst 2010-04-13 21:49

lär dig stava först difsaman annars kommer någon knäcka ditt näsben

Gäst 2010-04-16 22:19

Tråkiga kommentarer från samtliga, besinna er och ni tror väl inte att Lena hade uppsåt att slå av näsbenet.
Faktum är att svensk damfotboll i allmänhet och damallsvenskan i synnerhet behöver lag som Piteå. Ett lag som satsar och som drar storpublik. Skulle inte förvåna mig om Piteå i Norrettan kommer att dra mer publik än de flesta allsvenska lagen.