Årets nykomlingar skrattar man inte åt

Jag är förvånad över, men samtidigt imponerad av de allsvenska nykomlingarna Jitex och Tyresö. Även Kristianstad har lyckats imponera en hel del på mig efter tre spelade omgångar i damallsvenskan 2010. Underbart! Och ändå har resan, säsongen – kalla det vad ni vill, just börjat.

Tittar man på tabellen efter 3 omgångar ser man att Tyresö, Kristianstad och Jitex ligger på 3, 4 respektive 6 plats i damallsvenskan. Umeå och Göteborg kanske har klättrat förbi dessa lag när omgången är färdigspelad. Men oavsett vilken position de tre nämnda lagen innehar så står alla de lagen på 6 poäng. Av 9 möjliga. Det, må jag säga, är både imponerande och överraskande.

Tyresö vann premiären borta mot Djurgården. 2-0 varav ett mål gjordes av en djurgårdsspelare. I den matchen gjorde Tyresö precis vad jag hade förväntat mig. De vann mot ett lag som, enligt mig, kommer att finnas med i bottenstriden. Och de vann utan att imponera speciellt. Det känns för mig som Tyresö 2010. Sedan tog Tyresö emot Örebro ”hemma” på en Kanalplan lånad av Hammarby. Och hemmalaget förlorade en match som knappast kan beskrivas som en fröjd för ögat.
Efter det drog nykomlingarna ned till Linköping som spelade säsongens första match hemma på Folkungavallen. Och Tyresö inte bara vann utan dominerade matchen. De gjorde mål på ett Linköpingsförsvar som hållit nollan under alla säsongens tävlingsmatcher dittills. De gjorde inte bara ett utan två mål borta mot de regerande svenska mästarna. Det kanske är värt att nämna att det nästan var ett år sedan Linköping släppt in två mål på hemmaplan. Den 19 april 2009 spelade Linköping 2-2 hemma mot Stattena. Sedan dess har Lundgren och hennes backlinje inte släppt två bollar på hemmagräset. Fören nykomlingarna Tyresö kom på besök alltså.
Imponerande Tyresö!

Kristianstad förlorade de 10 första omgångarna i damallsvenskan förra året. Nu i år ordnade de genast en vinst, 3-2 hemma mot Sunnanå. Och skånelaget visade verkligen att en ny säsong innebär nya möjligheter. Efter det åkte Kristianstad på en förlust bort mot Göteborg. Inte oväntat då Göteborg troligen kommer finnas med högt uppe i tabellen då säsongen summeras. Men Kristianstad bjöd upp Göteborg till spel. De satte 2 bollar och blev långt ifrån överkörda på västkusten.
Efter det tog de emot AIK hemma. Och ordnade en ny vinst. 3-1 och Susanne Moberg gled upp i skytteligaledning. Vem hade kunnat tro det efter säsongen 2009? Att Kristianstad skulle stå på 6 poäng efter tre omgångar och samtidigt ha en skytteligaledare i laget? Inte jag, om man säger så.

Jitex så. De började denna säsong med att chocka stora delar av fotbollssverige. De slog 2000-talets giganter på hemmaplan. 1-0 och då förstod många att Jitex inte är någon nykomling man skrattar åt. För även om Jitex sedan rullades ut av Malmö så kom de tillbaka och slog Hammarby i matchen efter. Och Jitex har nu, precis som Tyresö, vunnit två av tre matcher. Vem hade trott det när Umeå, Malmö och Hammarby stod för motståndet i den första omgångarna?

Nu tror inte jag att de här tre lagen kommer fortsätta vinna två av tre matcher tills serien summeras. Redan på lördag ställs Tyresö och Kristianstad mot varandra. Jag tror att Tyreö vinner den matchen och att skåningarna tas ned på jorden igen. Jag tror att Moberg går mållös av planen på lördag. Och jag tror att Jitex bara får en poäng hemma mot Djurgården på söndag.

Oavsett resultaten i helgen har dessa tre lag, Tyresö, Kristianstad och Jitex, imponerat på mig. Och det är kanske dags att vi inser att damallsvenskan 2010 knappast kommer bli en förutsägbar serie där vissa lag leker sig igenom vissa matcher. För några sådana matcher kommer knappast att finnas. Självklart kommer undantag att visa sig, men det är undantagen som bekräftar regeln, right?
Summasumarum; är det inte allt bra härligt att dammallsvenskan nu ser ut att bli jämnare än på mycket länge?

Gäst 2010-04-24 22:28

Just det. Därför ska den inte bantas till 8 lag.

Madde 2010-04-25 10:22

Kan nog tycka att den behöver bantas till i alla fall 10 lag och att topp-6 gör upp i en "mästerskapsserie". Sen tycker jag inte att kvaliteten i damallsvenskan är problemet utan det är främst i div.1 serierna det är för dåligt. Hur man ska lösa det vet jag dock inte, att träna mer är knappast möjligt för majoriteten av dem då alla jobbar eller studerar...