I have a dream

Förbundet måste tänka om! EM-finalen ska självklart spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. Allt annat vore minst sagt märkligt. Varför Stockholm, Solna, när damernas nationalarena ligger i Göteborg? Varför Stockholm där publiken sviker? Nej, Göteborg måste det bli - Göteborg och Gamla Ullevi.

Jag kan se det tydligt framför mig. Spelare blöta av regnet men också svettiga efter 93 minuter ren kamp. Ett skrapat knä, en lindad handled och ett tejpat ögonbryn, skitiga gula tröjor som ett bevis på kampen, kämpainsatsen.

På Gamla Ullevis perfekta, gröna men lätt leriga, gräsmatta skriker blågula tjejer ut in glädje. Dennerby och Persson kramar om varandra, skriker i ren lycka. Publiken har för länge sedan låtit hela arenan bli ett ända blågult hav. Konfetti blandas med stora, mäktiga flaggor. Fotograferna knäpper mer än 100 bilder i minuten – allt för att fånga, och föreviga ögonblicket i bilder. Journalisterna försöker fånga samma ögonblick, samma känsla, på papper. TV-folket gör sitt yttersta för att få kommentarer från hjältinnorna – se glädjetårarna, höra dem, få ut dem i tv och in i svenska folket vardagsrum.

Själv sitter jag där på läktaren, vinkar till packet* några rader nedanför mig. Bredvid mig sitter syster och hon lägger ena armen över mina axlar. Hon ler mot mig, tar fram sin ipod och räcker ena luren till mig. Den andra stoppar hon in i sitt vänstra öra. Vi vet båda att ljudnivån omöjliggör det hela. Vi kommer inte att höra ett ord av sången, men ändå tittar vi på varandra och sedan på displayen. Läser låttiteln, ”As If Tomorrow Will Never Come” och trycker på play. Vad syster tänker i det ögonblicket kan jag aldrig med säkerhet veta, men antagligen tänker hon precis som jag.

Nere på planen vill glädjetårarna inte sluta rinna, spelarna inte sluta kramas, publiken inte sluta jubla. Jag försöker suga i mig varje sekund av det som sker, varje hundradels sekund, varje tusendel. Försöker fånga känslan. Vill spara den, bevara den – för all framtid. Jag vill ta känslan, stämningen, ögonblicket, lyckoruset och slå in allt det i ett litet paket med blått papper och gult snöre runt. När jag sitter där och som bäst håller på att slå en fiktiv knut på det fiktiva snöret för att bevara den verkliga känslan kommer det absoluta klimaxet. Samtidigt som landslagsspelarna beundrar sina medaljer höjer Segerkaptenen pokalen, som talar om för hela världen att Sverige vunnit EM-guld på hemmaplan, i luften.

Den stunden kan mycket väl komma att bli höjdpunkten i mitt liv. Men än är den stunden mer än tre år och många hinder bort. Andra hungriga landslag är ett hinder, byråkratins gång ett annat. UEFA måste fört besluta att EM 2013 ska spelas i Sverige. Sedan – om/när – det är klart måste förbundet tänka om – efter det kan vi börja tampas mot hungriga utmanare. Förbundet måste tänka om! EM-finalen ska självklart spelas på Gamla Ullevi i Göteborg. Allt annat vore minst sagt märkligt.

Varför Stockholm, Solna, när damernas nationalarena ligger i Göteborg? Varför Stockholm där publiken sviker? Nej, Göteborg måste det bli. Göteborg och Gamla Ullevi. Det är där jag kommer sitta och lyssna till Katrina & The Nameless och slå in mitt paket samtidigt som spelarna gråter glädjetårar och publikens jubel slungas från arenan, via tv-kameror och in i folkets vardagsrum.
Allt det där kommer att hända på Gamla Ullevi i Göteborg. Inte i Stockholm, hur ny och fräsch arenan än må vara. Inte i Stockholm – det vore bara larvigt. Det kommer nog även förbundet att inse, tids nog.

*Packet - ett gäng utvalda människor som tillsammans med mig, under årens lopp, hjälpt till och närt denna dröm.

Gäst 2010-04-26 17:49

Solna inte Stockholm. När ska folk lära sig skillnaden.

Alva Nilsson 2010-04-26 18:02

Jag tror bestämt att jag skriver Solna också. Enligt mig - från landet, men hänger numer i både Stockholm och Solna - tillhör Solna stockholmsområdet. Och därför skriver jag Stockholm, Solna ibland och Stockholm ibland.

Jag tror dock att folk förstår vad man menar oavsett vad man skriver.

Madde 2010-04-26 20:46

Håller självklart med dig i sakfrågan - att finalen ska spelas på Nya Gamla Ullevi. Men jag drömmer hellre om en kväll med sjönsjungande svenskar i ett gult hav, samt att solen är påväg ner över Sveriges framsida. Varför vill du ha regn? En repris av planen 84 vill jag helst slippa...;) I och för sig får planen gärna vara vattnad innan match för att få högre tempo. Varför görs inte det bland damlagen - vattnar planerna innan match?

Alva Nilsson 2010-04-26 22:07

@Madde: Ja... Varför regn? Jag kan inte riktigt svara på det. Men i min tanke har det alltid regnat när Sverige vinner det där guldet. Varför kan jag inte alls förklara - det bara SKA vara regn ;) Inte för mycket bara, vill precis som du säger helst slippa vädret från 84 (resultatet dissar jag inte...). Lite lagom med regn duger gott.

Vattnar planerna? Varför inte? Hmm, jag vet inte men kan det vara en konstnadsfråga kanske? Eller, hur dyrt är det att vattna planen, kallt vatten är väl gratis? Kostar utrustningen något? Drar utrustningen el? Jag märker att jag absolut inte är rätt kvinna att svara på detta. Vad tror du? Varför vattnar damlag sällan planerna?

Gäst 2010-04-28 07:37

Det kostar inget att vattna planerna. Det finns vattenspridare på dom flesta planer t.o.m konstgräs. Däremot så råder det lite osäkerhet om resultatet. Att man vattnar i spanien t.ex är väl ok där spelarna behärskar det snabba spelet men här hemma både i herr och damallsvenskan så går det nog förfort för våran teknik. Fast det vill ju inte vissa lag begripa. Jag hörde Lasse Granqvist diskuter detta med Jens Fjellström under en match på Borås arena (konstgräs) där Jens tyckter det var bra men där man hörde Lasse säga: "där kommer en lång boll från xxx till xx men bollen rullar vidare ut på parkeringen" Jag håller nog med. Det finns ingen anledning när man knappt behärskar det under lag vi har utan bevattning. Men smaken är som baken.

Lars Karlsson

Madde 2010-04-29 00:33

Nu vattnar ju Elfsborg sin matta något extremt mycket. Är väl darför till viss del som de är väldigt starka på hemmaplan då de andra inte är vana vid vattnade planer. Jag tycker inte planerna ska vattnas så mycket som det gör på t.ex. Borås Arena, utan jag skulle vilja ha lite mer "dagg" liknande förhållanden. Alltså att planen är bara lite fuktig. Speciellt under högsommaren när planerna är torra så kan man se ganska ofta att bollen stannar upp och att spelarna fastnar med bollen i gräset och snubblar. Detta gynnar inte något lag och tekniken blir ju än sämre. Så måttlig bevattning tycker jag det ska va och gynnar spelet på låg sikt även om det kanske tar ett tag för spelarna att vänja sig vid underlaget.

Gäst 2010-04-29 22:40

Det är dom planerna dom tränar på så att man helt plötsligt skulle snubbla köper jag inte. Vad jag vet så vattnar man inte på träning.

Madde 2010-04-30 19:02

Om du har spelat fotboll på en torr plan, med de "syntetsskor" som alla har nu samt med de syntetsbollar som man spelar med så skulle du nog själv veta att det är rätt så lätt att boll+sko fastnar. Och det händer oavsett hur mycket man tränar på planen.

Gäst 2010-05-11 23:44

Varför Stockholm, Solna, när damernas nationalarena ligger i Göteborg?

Svar: En av Europas modernaste arenor ligger i Solna 2013.
Vi kan slå alla tiders publikrekord på den arenan.

Råsunda är idag Nationalarenan för Svensk fotboll.

Gamla Ullevi är ett fuskbygge (enligt majoriteten av folket, orkar inte gå in på alla fel av bygget). Enda anledningen till att damerna har gamla ullevi som nationalarena är politiskt. Råsunda ÄR nationalarenan för Svensk fotboll, det står t om på Arenan.

I Stockholm finns även all media och är den centrala delen av Sverige vad gäller allt.

Förklara varför ska EM-finalen vara i göteborg, det finns ingen rimlig logik i det.

Alva Nilsson 2010-05-12 19:09

@Gäst: Det du säger låter rimligt till viss del, men jag väljer att stå fast vid min ståndpunkt. En eventuell final ska INTE spelas i Solna - oavsett hur ny och fräsch arenan är.

Varför ska finalen spelas i Göteborg?
OM man nu får ett mästerskap i Sverige, är det då inte meningen att vi - i de städer som får möjlighet att arrangera matcher - ska bygga upp en sjuhelvetes djävla stämning världen sent kommer glömma?
Den stämningen kommer bara att kunna uppstå i de städer där kommunerna satsar på - och bryr sig om - damfotbollen. Och Stockholm är väl inte direkt känt för att satsa på brudar som lirar boll? Och helt ärligt. Om EN match ska spelas i Stockholm... Det kommer inte att snackas på gator och torg, damfotboll och de blågula färgerna kommer inte synas i varje skyltfönster. Och du vet... Klubbarna i Stockholmsområdet (AIK, Hammarby och Djurgården) är ju inte direkt kända för att locka till sig publik. Jag var på OS-kvalet 2007, Sverige - Danmark. Jag var där tillsammans med typ 5000 pers till. Det ekade rätt tomt so to speak. Och jag gillade det inte...

Du påstår att; "Enda anledningen till att damerna har gamla ullevi som nationalarena är politiskt. Råsunda ÄR nationalarenan för Svensk fotboll, det står t om på Arenan". Jag väljer att kontra med. Enda anledningen till att en eventuell final eventuellt ska spelas i Solna är politik. Och pengar.

Så oavsett om arenan i Göteborg är "ett fuskbygge" (vad är det egentligen som säger att arenan i solna INTE blir ett fuskbygge det också?). Varför ska finalen inte spelas på DAMERNAS nationalarena? Jag förstår faktiskt inte det.

Hur ska publiken hitta till arenan (bildligt talat). Hur ska Stockholm och Solna lyckas få dit publiken?

Vad menar du när du säger att all media finns i Stockholm? Det finns tåg som går till Göteborg och hotell borde jouralisterna kunna ordna. Kan massmedia ta sig till Sydafrika i sommar borde de kunna ta sig till Göteborg 2013. Eller hur?

Gäst 2010-05-19 13:04

är det då inte meningen att vi - i de städer som får möjlighet att arrangera matcher - ska bygga upp en sjuhelvetes djävla stämning världen sent kommer glömma?

-Tja det är väl inte det viktigaste uppgiften, sen tror jag inte man kan bygga upp en sån stämning kring ett damfotbolls EM i gbg. Det finns inte den kulturen kring damfotbollen, tyvärr.

En stämningen kommer bara att kunna uppstå i de städer där kommunerna satsar på - och bryr sig om - damfotbollen. Och Stockholm är väl inte direkt känt för att satsa på brudar som lirar boll?

-Göteborg är väl inte heller känt som någon damfotbollsstad? I så fall ska väl matchen spelas i Umeå. Och nu ska finalen spelas i Solna, ej sthlm. Solna en stad som verkligen satsar på idrott. En stad med kanske 60 000 invånare är Svenska mästare i fotboll, bandy, har två lag i högsta serien i basket, ett herr innebandy lag av världsklass, ett damfotbollslag i världens nästbästa liga, listan kan göras oändlig. Solna är en av Sveriges absolut bästa idrottsstäder.

- Stämmningen på nya nationalarenan med 50 000 åskådare kommer att vara magisk, ett gamla ullevi med 15 000 kommer kännas som en korpmatch i jämförelse.

- Fotbollskvalet till OS kan du inte räkna med, det spelades i November i typ +2 grader, vem vill se fotboll då? Och om du va på den matchen kanske du även va på Råsunda när vi mötte Schweiz och Italien inför en si sådär 20 000 åskådare? Två otroliga matcher.

Enda anledningen till att en eventuell final eventuellt ska spelas i Solna är politik. Och pengar.
- Nu är det så här, bygger man en arena för typ 3 milijarder, då ska den också användas, det är Sveriges finaste arena, då ska våra största matcher också spelas där.

Du säger "och pengar", Jag svarar JA, självklart pengar. Tror du vi skaffar det här evenemanget för att det är trevligt? Vi gör det för att vi vill tjäna pengar.

Vad är det egentligen som säger att arenan i solna INTE blir ett fuskbygge det också?
- Arenan är dyrare, arenan har som mål att vara bäst i europa, den tar längre tid att bygga, i jämförelse med ullevi som man slängde upp på ett år. Det är inte samma människor som bygger den. osv osv.

Hur ska publiken hitta till arenan (bildligt talat). Hur ska Stockholm och Solna lyckas få dit publiken?
- Svårt att svara på exakt, men så klart marknadsföring, nästa hela EM kommer visas på TV så det kommer så klart att marknadsföra matchen. Sen så klart som kommer folk åka från när och fjärran för att se denna em-final. Men det vet du säkert om ifall du varit på råsunda vid några av landets största matcher. Då kommer det bussar från alla möjliga hålor med folk som vill komma till stora staden och se matchen.

Kan massmedia ta sig till Sydafrika i sommar borde de kunna ta sig till Göteborg 2013. Eller hur?

- Naturligtvis inte, du kan inte jämföra ett herrfotbolls VM med ett dam EM, det finns inte på kartan snälla du. Tidningar kommer inte skicka folk att bevaka en final mellan holland och england på gamla ullevi, de kanske skickar i bästa fall ner en reporter, övriga kan bevaka matchen genom tv-rutan.

Detta är fakta, i sthlm finns all media, detta är ett faktum