Frida har en bra känsla

Frida Östberg , skulle egentligen sluta spela fotboll efter proffsäventyret i USA fjol. Nu befinner hon sig istället i semifinal i Champions League. Med 78 landskamper och ett otal stora mästerskap i bagaget är hon en av få med mycket stor mästerskapsrutin i Umeå IK, som ikväll ställs mot Lyon, utan Lotta Schelin.
Foto: Fredrik Hasselgren
Frida Östberg

Tycker du det märktes mycket nervositet i den första semin mot Lyon?
– Man drabbas ju av nervositet när man ställs inför något nytt stort, det är inget konstigt. Det kan gälla en match av mästerskapskaraktär såväl som en vanlig match i Damallsvenskan. I helgen t.ex då var det TV-match. Inget som jag tänkte något nämvärt på men för de flesta tjejerna är det helt nytt och det är klart att dom inte blir opåverkade av det.

Du skulle egentligen slutat spela men så blev det inte. Varför?
– Visst låter det som en dålig repris att jag är på plan igen, skrattar Frida,
– Men nu var den en ny utbildning som förde mig Umeå igen. Jag varvar studier i Stockholm ett par dagar i månaden med praktik på ett företag här uppe i Umeå. Allvarligt talat så funkar det perfekt med fotbollen. Jag tycker fortfarande att det är jättekul att spela och det är ju en av förutsättningarna för att hålla på.

Vad tror du om kvällens match mot Lyon?
– Jag har en bra känsla inför matchen. Det har sett bättre och bättre ut. Man får tänka på att det fortfarande är tidigt på säsongen för oss medans fransyskorna är i slutfasen av sin. Vi börjar hitta tryggheten i spelet och de unga lirarna vågar kliva fram och ta för sig mer och mer.

Hur ska ni stoppa Lyon?
– Lyon är oerhört duktiga och nästan alla är landslagsspelare av olika nationalitet så vi måste verkligen vara på tårna hela tiden. Det kommer att bli viktigt att backlinjen vågar kliva upp och även delta i offensiven samt att vi ligger i tätt i markeringen.

Känns det som en fördel att skadade Lotta Schelin inte deltar?
–Lotta är förstås bra men dom har många andra bra spelare också, det märkte vi inte minst i andra halvlek nere i Lyon då dom bytte in spelare som Thomis och Katja. Vi får nog fullt upp ändå misstänker jag.

Vågar du dig på ett tips inför matchen?
– Det känns bra mer vill jag inte säga. Vädret är fint och jag tror att det kommer mycket folk, det är bra om vi kan få samma stöd som Lyon hade fördel av i sin hemmamatch, det behövs. Sen är känns det som en fördel att få spela hemma på Gamliavallen och konstgräset där, säger Frida.