Årets första seger för Djurgården

Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby var en match med två helt olika halvlekar. Och till slut var det Djurgården som tog säsongens första seger medan Hammarbys kräftgång fortsätter. Slutresultatet skrevs till 2-1.
Sarah Michels 2-1 på väg in bakom Minna Merilouto. FOTO: anders h.nu

Under den första halvleken var det inte mycket som gick rätt för de båda lagen som var i starkt behov av poäng då de inlett årets serien knackigt. Båda lagen skapade ett par-tre halvchanser men de klara målchanserna lyste med sin frånvaro. Under de första 45 minuterna fanns det helt enkelt inte mycket att skriva hem om.

– Det var väldigt väldigt nervös och spänt i första delen av matchen. Vi tog över i slutet där står matchen och väger, säger Hammarbys tränare Lars Pihl.

Som tur var, för de 511 supportrarna som kommit för att titta på fotboll i solen, skulle både spelet och målchanserna bli betydligt bättre under den andra halvleken. Plötsligt hade nervositeten och rädslan för att förlora poäng bytts mot vilja att vinna. Båda lagen spelade ut, vågade löpa på alla bollar, satte emot mer i närkamperna och skapade fler chanser framåt än de gjort tidigare. Till slut fick Djurgården spräcka den målnolla som gäckat under de fyra första omgångarna. Emma Lundh fick i den 57:e minuten på ett skott från sin position precis utanför målområdet. Det blev Djurgårdens första mål för säsongen.

– Det var dags, jag fick en bra träff. Jag har kört extra morgonträningar med "Vickan", bara avslut. Jag har inte kunnat vara med på de träningarna förut, men nu så, sade Lundh efter matchen.

Och är det någon som vet hur man gör mål så är det ju Victoria Svensson. Nu vet också Emma Lundh också hur det känns att göra mål i Damallsvenskan årgång 2010.

Även Lundhs anfallskollega Sarah Michael skulle komma att spräcka sin nolla i målprotokollet denna söndag. Men där emellan hann Hammarbys Daniella Chamoun göra sitt andra mål för säsongen. Ett anfall för Djurgården resulterade i en kontring för Hammarby. Chamoun fick till en lobb utanför straffområdet och bollen seglade ned bakom Djurgårdens målvakt Gudbjörg Gunnarsdottir.

– Det är alltid lika kul att göra mål, men tyvärr räckte det inte hela vägen idag, säger Chamoun efter matchen.

Som Chamoun säger – hennes snygga mål räckte alltså inte för Hammarby idag. 10 minuter efter de grönvitas kvitteringsmål höll sig Djurgårdens Sarah Michael framme och satte 2-1 till hemmalaget. Och trots att Hammarby hade en del kvitteringschanser under den sista kvarten bjöd matchen inte på fler mål. Djurgården tog säsongens förta seger. Hammarby inkasserade ännu en uddamålsförlust.

– Det här var dessutom vår fjärde uddamålsförlust. Det känns lite tungt att sitta och snacka om att göra bra insatser. Nu är det dags för oss att börja spela som många andra lag gör. Vi har bollen liggandes i princip på mållinjen X antal gånger och det är klart, gör vi inte mål då så... säger Pihl, en aning besviken, efter matchen.

Desto gladare miner då på Djurgårdens tränare Daniel Kalles Pettersson.

– Det är en jämn match. Skillnaden är att vi sätter i alla fall ett par lägen, vi har ju flera bra chanser. Det är det som fäller avgörandet, att vi sätter chanserna.

Kalles Pettersson passar även på att berömma dagens målskyttar.
– Både Emma och Sarah är ju så här bra. Det är snygga mål men de gör ju sådana mål på träningen hela tiden, så det är konstigt att de inte har satt dem tidigare i serien. Förhoppningsvis kan de få lite självförtroende så att det kan rulla på lite grann.

Hammarby får hoppas på större framgång i nästa derby – om en vecka tar man emot AIK på hemmaplan.

Gäst 2010-05-03 08:18

Men visst heter DIFs målskytt nr 2 Michael i efternamn?

Alva Nilsson 2010-05-03 10:10

@Gäst: Vist heter hon Michael. Skyller på att det stod Michel i den officiella startelvan från Svenska fotbollsförbundet, men passar också på att säga att jag borde tittat upp och fått till rätt stavning. Och sen har hon ju nr 7 ;)

Gäst 2010-05-03 11:12

Alva,

Dina reportage är mycket uppskattade!

Från "gästen"

Alva Nilsson 2010-05-03 13:52

@Gäst: Man tackar! Kul!

DIFDAMsaman 2010-05-03 14:19

det var en bra match men dåligt av den där domaren att ge Alexandra Höglund varning för att hon bara sa till domaren vad hon tyckte och jag tycker inte hon tjafsade så mycket om det var någon som skrek och tjafsade så var det Naza som var på ett välldigt dåligt humör och betädde sig illa och som en riktig barn unge tycker jag som som ryckte bollen ur Mathilda Mörn s hand det var väll lite onödigt kanske och domaren borde varit mer uppmärksam på det tycker jag för naza var välldigt otrevlig i den situationen för efter det att hon ryckte i bollen där så tyckte jag mig se att hon armbågade Mathilda i magen med för att hon var arg på henne och sen höll hon på och skrika som en idiot och sen kanske dom skulle passat på att ge hammarbys tränare kort också för han skrek åt Elin

Gäst 2010-05-03 15:26

Naza är bra, ibland har hon för mycket temperament på planen, men hon är en toppenspelare och en väldig trevlig och go tjej.

DIFDAMsaman 2010-05-03 19:58

jag snacka inte om hon är gullig och snäll på fritiden jag snackade om att hon ska vara jävligt glad attd omaren inte visade ut henne

Gäst 2010-05-03 21:09

Alex fick sitt kort för att hon sparkade undan bollen när hammarby skulle lägga sin frispark.

DIFDAMsaman 2010-05-04 08:29

jag vet och naza borde fåt kort för hon drog bollen ur handen på mathilda

DIFDAMsaman 2010-05-04 08:29

hon slog ju för fan mathilda