Toppar, floppar och misstag

Varje vecka kommer jag härmed att ventilera toppar och floppar, skrällar och lag, lirare och en hel del annat som fångat mitt intresse under den fotbollsvecka som passerat. Denna gång sammanfattar jag damallsvenskans fem första omgångar i samma inlägg, lite Womens Champions League finns det väl också plats för?

Toppen: (Dam)fotbollen i skåne
Kristianstad och LdB Malmö har sammalagt spelat ihop 23 (av 30 möjliga) poäng såhär långt i damallsvenskan. LdB figurerar högst upp i tabellen, strax nedanför – på tredjeplats – hittar vi Kristianstad. Och om man räknar in herrarnas fotboll ser man att fotbollen i Skåne mår hyggligt bra för tillfället.

Floppen: (Dam)fotbollen i Stockholm
AIK, Hammarby och Djurgården har sammanlagt spelat ihop 5 (av 45 möjliga) oiäng såhär långt i damallsvenskan. Sist i tabellen finns AIK, ett snäpp ovanför dem Hammarby och på 9:e plats hittar vi Djurgården. Och räknar man in herrarnas fotboll ser man att fotbollen i Stockholm mår hyggligt dåligt för tillfället.

Laget: LdB Malmö
Fyra vinster på fem matcher. 12-1 i målskillnad. 6-1 hemma mot Jitex, 4-0 när KIF Örebro gästade. Att Malmö, inledningsvis, totalt dominerat den allt jämnare allsvenskan är imponerande. Kanske kan ”den eviga tvåan” i år ta sitt första guld på mycket, mycket länge?

Liraren: Susanne Moberg, Kristianstad
Jag minns att jag, i slutet av förra säsongen, ville se att publikmagneten Piteå hängde kvar i damallsvenskan – på bekostnad av Kristianstad.
Jag minns också att jag sa något om tunn trupp, spelare som inte räcker till och en sista plats i allsvenskan 2010. Nu ligger laget på en tredjeplats i serien, mycket på grund av Moberg som leder skytteligan. Behöver jag säga mer?

Skrällen: Kristianstad – Umeå 3-1
Vi snackar alltså om laget som förra året förlorade de tio första matcherna i damallsvenskan VS laget som (resultatmässigt) höll jämna steg med världslaget Lyon bara dagar före denna match. Umeå må ha ett ungt lag med många oprövade kort. Men att Kristianstad, med en mittback mellan stolparna, slår 2000-talets giganter ÄR en skräll. Oavsett tabellplacering innan matchen gick av stapeln.

Matchen: Umeå IK – Lyon
Efter åska och inställda plan kom så Lyon äntligen till Umeå. De gjorde det utan Lotta Schelin – som var lysande bra i det första mötet – och en del hade börjat hoppas på ett undervärk i Umeå. Efter dryga kvarten rök Hanna Petterssons knä och matchen som skulle bli grym var egentligen ingen höjdare. Min tv hade seriösa ryck och hackade. Jag blev arg, över tvbilden, över de uteblivna målen och över Petterssons och Schelins skador. Det enda som gjorde mig glad under denna match var att Caroline Jönsson fick hålla nollan. Och jag grät visst en skvätt när SVT visade klipp från Hanna Ljungbergs karriär.

Målet: Malmö, 0-1 borta mot Hammarby
Tänk om Fischer inte hade satt den bollen? Om matchen hade slutat 0-0. Då hade Hammarby lämnat matchen så vinnare av en poäng mot en av seriens största favoriter medan Malmö hade förlorat två mot ett bottenlag. Tänk vad mycket ett litet mål kan göra i det stora hela...

Fan också... : Hanna Petterssons knäskada
Hon hade precis slagit igenom och nätat två gånger mot självaste Lyon. Hon skulle bara etablera sig och ta över tronen efter ikonen och namnen Ljungberg. Och så trasades knät sönder. Fan är nog ett bra ord att använda i detta läge.

Alvas miss: Alkoholglorifiering på hög nivå
Nöjd över krönika i senaste numret av Marta Fotbollsmagasin låter jag min mentor Jessica W Sandberg läsa igenom den. Snart får jag ett sms med följande innehåll:
”En ÖL på Momma?!” Och det är inte fören då jag inser mitt misstag. Det är vad hon menar när hon snackar om alkoholglorifiering, smygreklam kring alkoholens fördärv. Jag menar här inte att jag INTE får tycka om att ta en öl. Jag menar bara att det kanske inte var så djävla smart att skriva det i en damfotbollstidning med unga tjejer som en del av målgruppen.
Vad säger man? Jag är fortfarande ung och har tid att lära mig.

Är det något jag missat? Finns det fler kategorier som bör finnas med? Tyck till, gör din röst hörd.

Gäst 2010-05-05 07:20

Såg matchen och skadan på Hanna, hon betedde sig inte alls som en spelare som drabbas av en knäskada och damfotboll.com har tidigare rapporterat en fraktur på vadbenet och skada på senan som sitter mellan vadben och skenben.
http://www.damfotboll.com/nyheter/2010/04/inget-mer-spel-i-var-for-hanna

Alva Nilsson 2010-05-05 09:29

Öhm, miss av mig. Ibland får jag för mig att det är på ett visst sätt och glömmer bort att titta upp det. Och i detta fall borde jag haft koll på vadbensskadan - eftersom att jag läs om den. Mitt misstag.

Gäst 2010-05-07 14:29

Tjena Alva. Det verkar som att catenacci (Anders Nilsson) har hoppat av att skriva i expressen. Ska inte du ta över den bliggen?

Alva Nilsson 2010-05-10 00:11

@Gäst: Hej du, intressant fråga, men tyvärr lär jag bjuda på ett tråkigt svar. För det första vill jag häva att jag och Anders Nilsson, trots att vi har samma efternamn, är rätt olika som skribenter. Han bygger sin blogg på nyheter och tips. Jag bygger min på en känsla. Jag skriver vad som faller mig in - han försöker att skriva färska nyheter. Jag siktar på att skriva relativt tidlöst. Well, vi är inte samma typ helt enkelt.

Så nej, jag kommer mest troligt inte att ta över den bloggen. Dels är jag nog inte det Expressen söker. Dels har jag inte fått någon förfrågan, dels är jag lite pist off på att Expressen inte riktigt tycks bry sig om damfotboll. Helt klart är att jag trivs som fisken här på damfotboll.com. För att här är damfotboll viktigt. Läsarna bryr sig om damfotboll och Chefen är grym. Jag trivs och har inga som helst planer på att flytta. Och som sagt, jag har inte hört något från Expressen heller så att. Well, jag är kvar här helt enkelt.

Allt gott.