Landslaget laddade på Liseberg

När det är sommar och sol är det allsång på Liseberg. Kanske är det den perfekta platsen att ladda upp på inför en landskamp? Massor av glädje och positiva vibbar sprids av alla och det är bara för damlandslaget att suga i sig inför onsdagens uppdrag, VM-kval mot Azerbajdzjan! Sara Thunebro njöt i den vackra sommarkvällen, hon satt mitt i vimlet när damfotboll.com når henne på mobilen.
Foto: Fredrik Hasselgren
Sara Thunebro

Det låter som om det mycket folk på plats. Kommer du att sjunga med i allsången Sara?
- Nej, jag håller mig till fotboll, sången får andra klara av säger Sara.

Som tysklandsproffs i FFC Frankfurt är hon mitt emellan säsongerna men ändå fullt upptagen av spel med landslaget i VM-kval. I onsdags mötte Sverige Tjeckien och ni lyckades inte med uppdraget att redan då bli VM-klara. Kändes det som en besvikelse?
-Ja, det är klart. Med det spelövertaget som vi hade borde vi lyckats att göra mål.

Varför lyckades ni inte med det då enligt dig?
- Vi var inte tillräckligt konsekventa i vårt spel. Vi släppte vår spelidé i stället för att visa tålamod och köra på med det vi är bra på.

Nästa uppgift är Azerbajdzjan, förväntar ni er samma låga försvarsspel ifrån dem?
-Jag vet inte om dom spelar olika hemma eller borta. När vi mötte dem borta försökte dom gå till anfall och ställa om när dom hade boll. Det var inget utpräglat försvarsspel vi möttes av även om vi förstås pressade ner dom rätt rejält emellanåt.

Efter landskamperna kommer Sara att vara ledig ett par dagar och får tillfälle att fira midsommar på hemmaplan. Men sen bär det av till Tyskland igen.
Där ska du spela din andra säsong med FFC Frankfurt. Det blir också första gången du är med på en tysk försäsongträning. Vad har du hört om den och tror du att det är några skillnader jämfört med svensk?
- Det blir en ny erfarenhet. Perioden är kortare än den svenska men jag har på känn att jag kan räkna med mycket hård och tuff träning. Vår tränare var inte nöjd med vår fysik ifjol, hu det kan bli riktigt jobbigt, säger Sara.

Är det någon annan stor skillnad du upplevt mellan Damallsvenskan och Bundesliga?
- Absolut, det är mycket tuffare mentalitet i Tyskland. Där får man sig en skrapa direkt om man gör någon fel. Man ställer mycket högre krav på varandra att vara professionell i alla avseenden och man får helt enkelt tåla att få en utskällning då och då. Men det är ingen nackdel som jag ser det. Tvärtom tycker jag att vi borde ta efter och införa litet av den tuffa stilen även i Damallsvenskan. Konkurrensen ökar hela tiden och det gäller att komma väl föreredd på alla plan, säger Sara som dock inte kommer att lägga till sång i sitt CV. I alla fall inte som merit inför en landskamp.

Gäst 2010-06-22 08:08

Sara är inte den första som kommenterar att det är tuffare utomlands som spelare och att kritiken kommer direkt. Kanske vore något att ta efter för landslaget så kanske de lyckas bättre när det "gäller".

The Observer 2010-06-22 19:43

Tja, det är kanske både en fråga om något olika fotbollsfilosofier och ledarskapsfilosofier.

Varför inte börja med ledarna? Har någon någon gång hört en svensk ledare säga att laget självklart ska vinna? Nä, just det .....ALLA lag är svåra och ALLA matcher är svåra...osv osv

Visst kan man se det som "respektfullt" för motståndarna att inte nedvärdera ett lag på förhand, men samtidigt finns risken att spelarna faktiskt tror på vad ledarna säger (om man nu inte säger precis tvärtom utom räckhåll för media)! Kanske ett gott tecken att Dennerby såg rätt bister ut i lördags när man kollade ner mot båset.

Eller är FIFA-rankingen så vansinnigt fel? Det skiljer nästan inget mellan ett "ensiffrigt" lag och ett nästan "tresiffrigt"?

Eller har Sverige inte lyckats få ihop kombinationen av klass och motivation?

Hoppas i alla fall att slippa se helt meningslösa och slarviga hörnvarianter som mot Tjeckien i nästa match.