Ny utmaning i kväll för KIF Örebros cuphjälte

Marie Hammarström och KIF Örebro kommer med gott självförtroende till den damallsvenska återstarten. Förra veckans cuphjälte ser också gärna att formen sitter i när LdB Malmö gästar Behrn Arena på måndagkvällen.

- Stämningen är bra i laget, alla är uppåt efter Linköpingsmatchen och förutom de långtidsskadade är alla med. Det ska bli skönt att börja igen, säger hon till damfotboll.com.

Cupsemifinalen förra måndagen mot Linköping såg ut att gå mot straffavgörande när Marie Hammarströms precisa avslut nådde nätmaskorna i den 118:e minuten. Enligt henne själv det viktigaste målet i karriären. Hammarström har gjort sig känd som skoningslös i skottsituationer från distans - den här gången var det bara att trycka till för att undvika straffarna.

- Jag får ett tillbakaspel från Sanna Talonen. Det var öppet spel sista minuterna, mycket Hawaii men jag trycker till bollen när jag får chansen, tänker att vi i alla fall kan skapa något farligt om vi vinner bollen i straffområdet. Sofia (Lundgren i LFC-målet) är nära att rädda men den går in, beskriver hon själv praktskottet som gav 2-1 och en finalplats i Svenska cupen.

Segern innebär att Örebro har något att se fram emot i slutet av säsongen. Finalen i Svenska Cupen (mot Djurgården) spelas den 30:e oktober. Dessförinnan står åtta inspirerande allsvenska matcher på programmet.

Vad har ni för målsättning inför höstens matcher?

- Vi känner att vi har möjlighet att avancera, minst ska vi kunna ta en fjärdeplats om vi kan undvika de onödiga bottennapp vi haft i några matcher.

Inför återstarten återfinns Närke-laget på sjätte plats i tabellen med häng på lagen ovanför medaljstrecket. Vad som krävs för att avancera ytterligare är jämnare spel, lite fler mål skulle inte skada i medaljstriden. Visserligen har Örebro spelat ut AIK två gånger den här säsongen men annars tycks den gamla ”sanningen” om att laget aldrig gör fler än två mål i matcherna fortfarande gälla. Trots spelmässigt övertag har man ibland märkbart jobbigt med målproduktionen.

- I vissa matcher har det absolut lossnat, andra gånger har vi varit väldigt ineffektiva och skapar mycket chanser men får inte till det. Vissa stunder faller vi in i ett spel när vi inte gör vad vi ska, säger Marie Hammarström.

Senaste seriemötet med LdB Malmö slutade med fyramålsförlust på bortaplan i våras. Den matchen vill ni väl helst glömma?

- Ja, då var vi riktigt dåliga. Sen fick vi lite revansch när vi slog dem i kvartsfinalen i cupen (1-0 på bortaplan). Det spelet får vi försöka hitta igen, samtidigt vet vi att det är
starkt lag vi möter . Eftersom det är första matchen på ett tag vet de kanske inte riktigt var vi står, det kan vi utnyttja och försöka störa dem.

Hur det än går i matchen har Marie Hammarström imponerat med sitt spel under säsongen. Insatserna från Örebros drivande kraft på mittfältet har omnämnts med lovord både i och utanför hemstaden. Med tre seriemål skuggar hon Sanna Talonen i den interna skytteligan och ännu oftare bidrar hon med överblick, hittar den avgörande passningen i sin offensiva mittfältsroll.

- Jag började som back, sen gick jag över till innermittfältare med mer offensiva uppgifter. Det har funkat bra, jag är nöjd med rätt mycket under säsongen.

Vad kommer du att få mest användning av i matchen mot LdB Malmö, dina defensiva eller offensiva kvaliteter?

- Vi lär få lägga kraft på försvarsspelet, så har många matcher sett ut, även den mot Linköping. De hade mer boll och vi försökte ligga rätt i positionerna och ställa om när vi vann bollen. Det är bättre att slå ur underläge, vi brukar vakna till när motståndarna gör mål.