Damallsvenskan dissad igen...

Antonia Göransson var den enda talang som klivit fram på riktigt hittills i årets allsvenska. Nu har hon skrivit på för Hamburg - ett tyskt bottenlag. Och det känns liksom som ett bottenbetyg till damallsvenskan

Antonia Göransson drar till Tyskland och jag vill hävda att det är ett bottenbetyg för damallsvenskan. Göransson är en av de talanger som skulle få utrymme i damallsvenskan när de bästa svenskorna drog till andra ligor och de bästa spelarna inte längre ville lira i Sverige. Göransson är en av ytterst få talanger som klivit fram och tagit det ansvar och utrymme hon kunnat.

Resten har mest gapat och sagt att ”ja, men hallå! Spelar roll att serien tappar namnkunniga spelare, vi är minst lika bra – nu ska vi visa det” och sen inte visat det. Antonia som det stora undantaget. Vissa andra har väl tagit små kliv fram, det ska erkännas, men ingen har fyllt platsen efter Seger, Landström, Kosse, Marta, Bachmann, Ljungberg, Vickan eller Thunebro. Så är det. Det vore en överdrift att Göransson axlat Martas mantel, men hon är på god väg att plocka upp typ Segers. Och det är ett gott betyg.

Men drar hon alltså till Tyskland och damallsvenskan blir en profil fattigare. Lyckat. Sällan. Först försvinner stjärnorna, sedan nyckelspelarna och sedan profilerna. Nu även talangerna. Att säga att damallsvenskan är världens bästa liga vore ett hån mot den amerikanska och den tyska motsvarigheten. För damallsvenskan är inte längre bäst i världen. Och fortsätter utvecklingen såhär lär Norge och England också ta sig om snart. Är det dags att vinka tack och hejdå till fotboll i världsklass på svenska arenor?

Inte för att jag vill vara pessimistisk, men jo – ja kanske. Eller? Ska vi kanske satsa ännu hårdare för att rädda det som räddas kan? En proffsserie i Sverige? Det går jag igång på! Någonting måste göras. Och det måste göras nu. Inte sen utan nu. Annars kommer damallsvenskan att tappa ännu mer och det blir då inte lika kul för mig att söka mig till allsvenska fotbollsarenor. Så, hur gör vi för att piffa upp damallsvenskan så att vi sedan kan skrika ut ”vi har världens bästa liga” och skratta åt dem som hävdar något annat?

För övrigt önskar jag självklart Göransson all lycka till i Tyskland. Spelare hon sina kort väl kanske hon får tillfälle att uppleva ett VM i sitt nya hemland – som spelare.

Martin 2010-08-29 14:50

Nu har ju faktiskt Kosse hittat 'hem' igen vilket vi i Linköping är glada för. Sen så fick ju Antonia chansen p g a inkompetens hos Kristianstads ekonomiavdelning, men visst jag håller med om att utvecklingen i stort med spelarflykt är bekymmersam för kvalitén på vår Damallsvenska.

Proffsserie är något som LFCs Anders Mäki länge har propagerat för med självklart motstånd från bakåtsträvare i 'småklubbar'. Jag är helt inne på samma linje och tror att en proffsserie i förlängningen är den enda vägen för inhemsk svensk damfotboll, och då de mindre klubbarna endå går på knäna och får skramla i slutet av varje säsong för att behålla elitlicensen så borde inte en proffsserie vara ett så kontroversiellt förslag.