Damallsvenskan inte nog för Antonia

Antonia Göransson är Sveriges senaste export till tyska Bundesliga. Hon gjorde succé under U20-VM som avgjordes i Tyskland och det var där flera klubbar fick upp ögonen för henne. Antonia säger öppenhjärtligt att hennes känsla för att Damallsvenskan är på nedgång gjorde henne val lättare.
Foto: Fredrik Hasselgren
Antonia Göransson drar till Tyskland

- Jag tycker det känns som om Damallsvenskan börjar tappa i kvalité och jag vill utvecklas som fotbollsspelare. Då är det naturligt att flytta på sig om man får chansen. Jag har länge drömt om att spela i Tyskland där jag tycker att de bästa spelarna finns.

Vad är den största skillnaden tror du mellan Damallsvenskan och Bundesliga?
- Det är många mer jämna lag. Kraven är höga. Bara en sån sak att den tyska förbundskaptenen Silvia Neid inte tar ut någon spelare till landslaget som spelar i annan liga än Bundesliga med tanke på VM i Tyskland 2011, gör ju att de bästa spelarna stannar kvar i ligan.

Vad vet du om klubben du kommer till?
- Inte så mycket mer än att Hamburger SV är en proffsig klubb med bra ekonomi. Kim Kulig som varit med och vunnit mycket med Tyskland spelar där och det kännsinspirerande att bli klubbkamrat med en så bra spelare.

Du åker ner på för att skriva kontrakt på måndag, sen ska du vara på plats igen ganska snart. Känns det oroligt att flytta till Tyskland?
- Nej, jag är inte oroligt. Jag ser fram emot ett av mina största fotbollsögonblick så här långt, säger Antonia som verkligen fokuserar på sin fotbollskarriär. Till en början ska jag bo hemma hos en familj som har en spelare i laget. Jag ska lära mig tyska och så småningom flytta in i egen lägenhet.

Ditt kontrakt är till en början på ett år, är det ett mycket fördelaktigt kontrakt?
- Det är ett bra erbjudande jag fått men det är inte i första hand pengarna som lockat mig utan jag ser detta som ett steg i min utveckling som fotbollsspelare, säger Antonia som förväntas göra debut för Hamburger SV i början av september.

"Mark." 2010-08-26 22:14

"Kvalité i Damallsvenskan Antonia? Seger är väl den enda som lyckats i Amerikas Förenta Stater."

Rainer Fussgänger 2010-08-27 13:16

Damallsvenskan har kommit till ett vägskäl när någon av de största talangerna flyttar för att kunna utvecklas. Detta kan vara gynnsam för det svenska landslaget, men damallsvenskan kan också närmar sig herrallsvenskans tråkighet och gå miste om publikintresset som försvinner åtminstone i Sthlm. Konstitgt nog har dock herrarna fortfarande hyfsade publiksiffror.