Sunnanå pressat inför derbyt

Onsdagkvällens match i Skellefteå betyder mycket för det jagade hemmalaget Sunnanå, just nu tia i tabellen. Men i kampen med länskonkurrenten Umeå IK delas inga gratispoäng ut - gästerna kommer med stärkt självförtroende och bra känslor inför derbyt. .

- Det brukar alltid komma mycket folk på derbymatcherna, då taggar man till. Det känns som att vi har övertaget, säger Umeå IKs backklippa Emma Berglund.

Det är en märklig säsongsavslutning som det gamla mästarlaget Umeå IK upplever - åtminstone om man ser till klubbhistorien. För första gången på länge väntar varken cupfinal, europaspel eller möjligheten att spela hem seriesegern under hösten för UIK.

Å andra sidan betydde söndagens seger mot Kristianstad att det nu skiljer elva poäng till nedflyttningsstrecket. Kontraktet ska vara säkrat och under de sex omgångarna som återstår och UIK kan börja snegla uppåt igen.
- Vår målsättning har egentligen inte förändrats. Vi har en ganska bra chans att klättra i tabellen och det strävar vi efter, säger Emma Berglund.

Hur är läget i laget just nu?
- Det känns bra, vi har diskuterat igenom matchen mot Kristianstad – det var visserligen bra att vi vann men det finns fortfarande saker att förbättra.

I söndags var Hanna Pettersson tillbaka i spel igen, vad betyder det för er?
- Spelare som kommer tillbaka för alltid med sig lite extra energi. Hanna var en viktig spelare mot Lyon, hon har ju inte kunnat spela så jättemycket ihop med laget, men vi hoppas att hon kan få upp orken och snart spela en hel match.

Nykomponerad backlinje föryngrar
Petterssons comeback hör till de positiva nyheterna för Umeå IK. På minuskontot finns däremot den försvagade backlinjen p g a att Frida Östberg lämnat laget och att den enda svenska A-landslagsspelaren, Anna Paulson fortfarande är på skadelistan efter sin knäoperation. Mer ansvar flyttas över på Maija Saari och 21-årigen Emma Berglund som med fem säsonger i Umeå IK tillhör de som ska lotsa in nya spelare i backlinjen. Linnéa Ågren, Elin Landström och Emma Kullberg är alternativen för en plats i startelvan.
- Det har fungerat bra, nån gång måste de yngre få spela, man måste få göra misstag och lära sig av det. Jag och Maija har spelat bra tillsammans, för oss mer rutinerade gäller det att bara vara där.

I Anna Paulsons frånvaro har du också varit lagkapten, har du trivts i den rollen?
- Ja, men samtidigt är det ingenting man tänker på, jag har kört på som vanligt på plan.

Vårderbyt mellan Umeå och Sunnanå slutade 6-1 på Gammliavallen. Samma, fögande smickrande siffror fick Sunnanå resa hem med från matchen i helgen mot Tyresö. Ingen tvekan om att det är hemmalaget som har mest att bevisa ikväll.

Kan ni utnyttja att de har pressen på sig i kvällens match?
- Jag förstår hur de känner sig och de lär komma med jättebra energi med tanke på att det är en måstematch. Vi som inte har kniven på strupen kan säkert spela ut lite mer, säger Emma Berglund.

Vad blir avgörande i derbyt?
- Att vi sätter de chanser vi får. Sunnanå har två bra målvakter som tar det mesta.