Vänsterpartiet tar strid för damfotbollen

Vid en Rödgrön valvinst den 19 september kommer Vänsterpartiet att göra en storsatsning på damfotbollen i Stockholm. Bättre arenor och möjligheten att se fotbollsspelandet som ett yrke är två av de frågor som partiet lovar att ta tag i.

Kanalplan är en arena som många muttrat åt under årets upplaga av damallsvenskan. En arena som knappast plogade sig själv under vinterns snötäckta månader. En arena som hittills inte prioriterats av politikerna i Stockholm.
Den 19:e september tar Hammarby emot Tyresö hemma på Kanalplan. Samma dag är det val i Sverige. Vänsterpartiet i Stockholm går till val med löftet om en rejäl satsning på damfotbollen.
– Damfotbollen präglas av en obalans i jämställdhet. Skillnaderna mellan hur herr- och damfotboll behandlas är extrema och saknar proportioner, säger Jessica W Sandberg, valstrateg för Vänsterpartiet Storstockholm, till damfotboll.com.

De flesta av er känner säkerligen till damfotbollens historia. På 60-talet slogs brudarna för sin rätt att spela boll. 1973 spelade det svenska damlandslaget sin första landskamp någonsin, matchen mot Finland slutade 0-0. 30 år efter den där första landskampen såg 3,8 miljoner svenskar landslaget förlora VM-finalen mot Tyskland. 3,8 miljoner. En fantastisk siffra som visade att vi kommit långt i kampen för en jämställd fotboll. Men lyfter vi blicken från den fantastiska siffran ser vi att det än i dag finns stora skillnader i idrottsvärlden. Kampen är långt ifrån över.
– Alla förutsättningar är sämre för fotbollsutövande tjejer, vilket är helt oacceptabelt, säger Jessica W Sandberg.

Det Jessica W Sandberg och Vänsterpartiet syftar till är att tjejer redan i ung ålder får sämre träningstider än killar, bristen på uppvärmda fotbollsplaner som försvårar spelmöjligheterna under vintern och att arenorna som damerna spelar på är undermåliga. Jessica W Sandberg menar också på att damspelare får ytterst få möjligheter att satsa på sitt fotbollsspelande och måste kombinera elitsatsningen med heltidsjobb. Det gör att det blir ett kvalitetsbortfall. Och vem kan egentligen hävda motsatsen?

Vänsterpartiet vill nu göra en insats för damfotbollen i Stockholm – trots att två lag riskerar att åka ut ur damfotbollens finrum och ner i lägre serier.
– Sist jag kollade hade Hammarbys herrar fortfarande samma arena som när de spelade i Herrallsvenskan. Om dagen kommer att något Stockholmslag åker ur allsvenskan tar vi den diskussionen då, säger Jessica W Sandberg när jag frågar om satsningen kommer att ske även om AIK, Hammarby eller Djurgården spelar i ettan nästa år.

Dock bör det erkännas att damfotbollen i Stockholm har fler problem än dåliga arenor, dåliga träningstider och dubbelarbetande spelare. Publiken sviker och pengar saknas.
Damfotbollen genererar, till skillnad från herrfotbollen, väldigt lite pengar och engagerar en förhållandevis liten skala människor – är damfotboll verkligen intressant för Stockholm?
– Självklart är sporten viktig för Stockholm. Skulle du ha ställt den frågan om vi pratat om herrar som utövar sporten?

Som tidigare nämnts – den 19:e september möts Hammarby och Tyresö på en rätt utskälld arena som inte plogar sig själv under vintern. På planen finns då spelare som arbetar heltid vid sidan av elitidrottandet. Samma dag är det val i Sverige. Vänsterpartiet tar nu strid för jämställdheten inom Sveriges största idrott – fotbollen. Kan Alliansen kontra eller stannar de kvar i offsideposition?

Satsningen i korthet:
Damfotbollsspelare ska ha samma möjligheter som herrarna till uppvärmda planer, bra träningstider och att kunna se fotbollen som ett karriärsval som man kan försörja sig av.

Vänsterpartiet lovar en översyn på damernas träningsanläggningar, såväl anläggningarna i stort samt möjligheten att få uppvärmda fotbollsplaner.
Vänsterpartiet kommer också se över hur man kan förhindra det tapp som sker i åldrarna 15-18 år hos fotbollsutövande flickor.
– Vi vill se över underhållet på arenorna. Bland det viktigaste som tas upp av klubbarna själva är uppvärmda planer, lika möjligheter till träningsförutsättningar som herrarna och att även tjejerna ska kunna se fotbollen som ett yrke att leva på, säger Jessica W Sandberg.

Grimulv 2010-09-07 17:05

Ett lovvärt initiativ. Men att kvinnliga fotbollsspelare i samma utsträckning ska kunna se fotbollsspelare som ett karriärval? Det handlar väl i slutändan om hur mycket lagen genererar i biljett- och sponsorintäkter? Hur hade de tänkt sig att styra det politiskt? Det är väl upp till varje klubb och möjligen EFD att komma på hur man ska göra fotbollen på damsidan till en attraktivare produkt som genererar större inkomster? Förbättrade träningsvillkor är naturligtvis ett steg på vägen i den frågan och där finns det givetvis mycket att göra politiskt men när det kommer till karriärmöjligheter känns det som att de lovar lite mer än vad de har täckning för.

Rufus 2010-09-07 23:15

Låter ju underbart - om det går att genomföra. Säkert ärligt menat, men just nu är det röstningstider och det smakar lite för mycket välrimmat valfläsk om V:s utspel.

Rainer Fussgänger 2010-09-09 15:50

Det är ganska enkelt för ett litet parti att lova paradiset när man vet att man inte kommer att få tillräckligt många röster för att få ansvaret att verkligen håller vad man har lovat.
Alla elitspelare som jag har träffat vet att även jag önskar speciellt dem "att även tjejerna ska kunna se fotbollen som ett yrke att leva på", men realiteten 2010 är tyvärr en annan. När det knappast finns en publik och knappast intäkter att skryta om finns det inte mycket att dela ut. Eller vill man att alla spelare i herr- och damallsvenskan får samma lön oavsett hur många som bryr sig om deras matcher?
Det vore onekligen skönt att se att oavsett vem som vinner Stockholms stad den 19 september satsar på en rejäl upprustning av Kanalplan. Att man byter konstgräsmattan, lägger den nyaste som finns och att man samtidigt passar på att installera värmeslingor därunder. Att man bygger en läktare värd namnet med ett tak. Djurgården damfotboll behöver ett nytt hem, en ny arena. Man håller på att bygga tre stora som är mest till för herrar antar jag i Stockholm o Solna. En liten, lyxig för damerna, tack! Med plats för 2-3.000 på läktarna räcker. Men varken den ena eller den andra alliansen bryr sig. Damfotbollens Stockholmspublik med samt spelare är inte tillräckligt många väljare.