Dags för förändring!

Det är liksom slump att LdB Malmö vinner allsvenskan i år. De har de bästa spelarna och de satsar på damfotbollen. Det ska löna sig att satsa. En annan klubb som satsat och vunnit är Linköping. Tyresö är på god väg att närma sig de bästa lagen i Sverige. För att de satsar. Med åtta lag i landets högsta serie och en superetta under de måste de klubbar som vill åka med elittåget satsa – alltså är en renovering bra för damfotbollen i Sverige. Bra för klubbarna, bra för spelarna och bra för publiken.

Alla verkar vara ganska överens om att damallsvenskan måste förändras. Någonting måste hända. Publiksiffrorna sjunker och de bästa lirarna har inte längre serien som hemmaadress. De unga spelarna har inte klivit fram i samma utsträckning som vi hoppats och de sagt. Ja, någonting måste göras. Ordentligt, tillfälliga livsuppehållande medel funkar liksom inte längre. Så som damallsvenskan ser ut nu utvecklas inte spelarna så som de skulle kunna och underhållningsvärdet (precis som publiksnittet) sjunker för varje minut som tickar i väg.

Självklart finns det undantag, Malmö och Göteborg spelar stundtals rätt underhållande och en handfull spelare har under året tagit stora kliv – men dessa är inget annat än undantag. Undantag som bekräftar tesen att damallsvenskan måste förändras. Jag har hört rykten om att förändring är på gång – men det tycks gå otroligt långsamt. idéerna ska stötas och blötas, frysas in, tinas upp, botläggas och diskuteras igen.
Jag är inte tillräckligt viktig för att involveras i stötandet och blötandet. Så jag har inte så bra koll på vilka idéer som ligger uppe på bordet, vilka som tinas i micron och vilka som ligger instoppade bakom fiskpinnarna i kyldisken. Däremot har jag personligen en väldigt klar idé om hur damallsvenskan bör se ut. Vinka hejdå till de fyra sämsta lagen och välkomna en serie bestående av åtta lag. Åtta lag som bryr sig om damfotboll och vill utveckla den. Vill man inte det kan den berörda klubben lämna den allsvenska licensen på vägen ut.

Efter att åtta lag, åtta lag villiga att offra sig för damfotbollens bästa, tagit plats i den högsta serien kan vi börja spela om titeln. Fyra matcher mot varje motståndare. Två hemma, två borta. Det skulle ge fler matcher mot bättre motstånd, färre mot medelmåttor. Det i sin tur ger spelarna bättre möjlighet att utvecklas samt borde tilltala publiken då bättre spelare troligen innebär bättre kvalitet på spelet.
Spelarna som håller hög kvalitet kommer att samlas i åtta klubbar istället för tolv. Bra. För lets face it. Alla lirare som idag tar en plats i startelvan i någon av bottenklubbarna håller inte någon vidare värst bra klass. De är inte redo att ta en startplats i landets högsta serie men gör det för att klubben inte har råd att värva bättre namn. Jag tror inte det är bra för en 16-åring att tvingas ta sådant ansvar som vissa spelare måste göra idag. Det verkar vara en bättre lösning att låta dem växa till sig i en Superetta [Ja, för visst ska vi också fixa en superetta. De bästa lagen från norr- och söderettan tillsammans med de sämsta i allsvenskan får ta plats i den divisionen som – i och med att pengar fördelas bättre och att kvaliteten på lagen blir bättre – ska utveckla våra talanger].

Damfotbollen i Sverige har inte lagt massa pengar på hög. För att det inte finns några pengar att lägga undan. Därför gäller det att lägga pengarna där de hör hemma. De hör hemma hos klubbar som bryr sig om sin damfotboll. Det är inte helt okänt att en del klubbar i både damallsvenskan och ettorna bryr sig föga om damlagen. Synd för dem. Det lär visa sig i tabellen vilka som bryr sig och de som inte bryr sig kommer snart att halka efter resultatmässigt och då blir pengarna inte heller lika stora. De klubbar som idag fnyser åt damerna måste då satsa eller se sig besegrade. Satsar de är det givetvis bra. Gör de det inte kan de vinka hejdå till fotboll på elitnivå.

Det är liksom ingen slump att LdB Malmö vinner allsvenskan i år. De har de bästa spelarna och de satsar på damfotbollen. Det ska löna sig att satsa. En annan klubb som satsat och vunnit är Linköping. Tyresö är på god väg att närma sig de bästa lagen i Sverige. För att de satsar.
Med åtta lag i landets högsta serie och en superetta under de måste de klubbar som vill åka med elittåget satsa – alltså är en renovering bra för damfotbollen i Sverige. Bra för klubbarna, bra för spelarna och bra för publiken.

Så till er som bestämmer – stöter, blöter och skjuter upp besluten – har jag en liten önskan;
Kan ni inte snabba på det hela lite? Den konstgjorda andning som damallsvenskan lever av just nu är inte någon vidare värst bra lösning. Tack.