Anna Paulson tvekar om fortsättningen i Umeå IK

Umeå IK har tagit de första stegen med sitt nya lagbygge. Den här säsongen var det gamla mästarlaget långt ifrån guldskimret men nystarten med en högre andel utvecklingsbara talanger i truppen slutade med en sjundeplats i tabellen.

Anna Paulson tillhör Umeå IKs veteraner efter tio säsonger i klubben. Precis som alla andra spelare fick hon i år ställa om till en verklighet där Umeå inte kunde matcha topplagen.
- Det var både inspirerande och lite tufft att gå ifrån sju SM-guld till det nya laget. Vi hade få spetsspelare men har försökt att arbeta efter våra förutsättningar. Sen är det klart att folk snackar om att det inte går lika bra som tidigare, säger hon.

Ni valde att inte sätta upp några resultatmål, hur värderar du sjundeplatsen?
- Med tanke på vår säsong är jag nöjd med att laget börjat fungera och hur vi spelar ihop.

I vilken match gjorde ni bäst ifrån er under säsongen?
- En av våra bästa matcher var mot LdB Malmö i Växjö i januari. Då fick jag känslan att det kunde blir riktigt bra, det kändes som alla visste vad som väntade och drog åt samma håll.

I det nya Umeå IK finns nästan en hel startelva med spelare upp till 21 år. Flera har fått chansen under säsongen och också tagit vara på möjligheten.
- Emma Åberg-Zingmark har tagit jättekliv och blivit mycket säkrare och Emma Kullberg hör också till dem som gått framåt och blivit mer trygg i spelet.

Sett till spelet, vad har fungerat bäst?
- Försvarsspelet har varit stabilt, men vi behöver jobba mer med allting för att bli tryggare och mer spelförande.

I helgen firade Umeå IK jubileum, tio år har gått sedan klubben tog sitt första guld och inledde sin framgångsperiod, både på svensk och europeisk mark. Men jubileet firades under en mellansäsong, frågan är hur länge vi får vänta på att se UIK i toppen igen.
- Med några spetsspelare och en fungerande ekonomi ska vi kunna vara topp tre inom några år, säger Anna Paulson som själv ännu inte tagit beslutet att fortsätta, varken vad det gäller spel i Umeå IK eller som fotbollsspelare överhuvudtaget.

- Jag har haft ett snack med klubben men inget är helt bestämt än.

annap1.jpg

Under sommaren genomgick hon ingrepp i båda knäna, trots det sliter hon fortfarande med att bli helt återställd.
- Det har varit tufft, jag brukar ju spela nästa alla matcher, nu är det tungt att inte kunna gå för fullt. 2010 är ingen jättesäsong för mig.

Just nu är Anna Paulson UIK:s enda landslagsspelare. Hon fick avstå det avgörande playoffspelet mot Danmark men fanns med under de övriga VM-kvalmatcherna, där hon ovanligt nog bidrog med två mål för blågult.

Du har också hunnit med att få karriärens första gula kort (tre sammanlagt), beror det på att du fått en ny roll i Umeå?
- Jag vet inte hur det kommer sig, kanske har jag börjat spela lite tuffare, skrattar Anna Paulson.

Vad har du för egna mål framöver?
- Det är klart att VM i Tyskland nästa sommar lockar men just nu vill jag bara spela utan känningar igen.