Katrin Schmidt Tyresös tyska stjärna

Solen skiner när damfotboll.com träffar Tyresö FF:s tyska mittfältare Katrin Schmidt på Stockholms universitet. Det är på dagen 72 timmar sedan Katrin var med om att besegra nyblivna mästarna LdB FC Malmö. Samtidigt har TFF säkrat fjärde platsen och en medalj i toppstriden Och satt publikrekord på Tyresövallen med 2219 personer.
Katrin Schmidt, Tyresö FF. FOTO: Rainer Fussgänger.

Livet leker för Tyresö och dess spelare.

- Vi är mycket nöjda med säsongen, säger Katrin inte oväntat. Det tar förstås en viss tid att spela ihop ett lag med så många nya som vi hade, men nu känns det som om allt fler bitar faller på plats.

Katrin Schmidt har startat i 18 av Tyresös hittills 21 matcher och blivit inbytt i tre. Det är väl det som man får kalla ordinarie.

Du verkar ha blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått och har nu en självklar plats i startelvan. Spelar du bättre än nånsin förr?
Katrin instämmer inte. - Nej, jag tycker att jag spelade mycket bra också när jag studerade på Florida State och spelade i deras lag. Där spelade jag för övrigt ihop med Kirsten van de Ven, Sanna Talonen och Mami Yamaguchi. Vi bodde tillsammans också. Det var en fantastisk tid. Sedan känns det visst bra att ha fått spela så mycket. Konkurrensen i laget är mycket stort, ingen kan ta en plats i startelvan för givet och det gör jag inte heller.

Kommer du att fortsätta i Tyresö nästa säsong?
- Vi får se. Vi kommer att ha ett samtal kring detta snart, säger den 24-åriga mittfältaren. Katrin har varit med i två säsonger nu och hon trivs i det lag som siktar högt.

Har du fått några reaktioner från Tyskland egentligen? Katrin förstår inte frågan märker jag och jag tillägger om Tysklands fotbollsförbund möjligtvis har lagt märke till att det finns en rätt så duktig spelare i Damallsvenskan.

- Nej, svarar hon. Nej, det är inte fallet. Jag har varit borta länge. Fyra år i USA och nu två i Sverige. Mina gamla lagkamrater i FFC Brauweiler Pulheim följer mig, men tyska landslaget har så många otroligt duktiga spelare. Det är verkligen ingenting jag tänker på.

Katrins gamla tyska klubb existerar dock inte längre. Dess damfotbollsavdelning har bytt namn o finns sedan 2009 hos anrika 1.FC Köln.

Tyresös framgångar förklarar Katrin med att det finns en bra konkurrens inom laget som leder till att alla höjer sig. Sedan förstås organisationen bakom allt detta med sportchefen Hans Löfgren i spetsen. Som har lyckats att engagera stora delar av en hel kommun söder om Stockholm.

- Det är verkligen fantastisk, den stämning som finns i Tyresö. Ibland delar vi spelare ut flygblad i Tyresö Centrum. Och det har hänt också att folk kommer till en och hälsar och önskar lycka till på lördag eller söndag, avslutar Katrin innan hon åker vidare från Stockholms Universitet till ännu en träning på Tyresövallen.

Text: Rainer Fussgänger