Hammarbys finska målvaktslejon

Kl 14 på lördag spelar Hammarby damfotboll sin definitivt viktigaste match under hela säsongen. Hemma på Kanalplan tar man emot Kristianstads DFF och för att kunna lyfta sig ovanför strecket krävs det en hemmaseger. Samtidigt måste Sunnanå tappa åtminstone en poäng borta mot snart föredetta mästarlaget Linköpings FC. Damfotboll.com ringde upp Hammarbys målvakt Minna Meriluoto.
Minna Meriluoto. FOTO: Rainer Fussgänger.

Hur känns det inför lördagen?
- Jo, det känns någorlunda bra, tack. Jag tror att alla vet hur viktig den matchen är och alla vet vad det gäller. Det är möjligt att vinna mot Kristianstad och vi ska fokusera på detta. Sedan får vi väl se hur den andra matchen slutar.
Trots en bruten tumme (hon skadade sig under uppvärmningen mot Djurgården den 28 augusti) har Minna spelat stabilt och räddat åtskilliga skott och farligheter. 29 gånger har Minna stått i mål för Finland som missade gruppsegern knappt i VM-kvalet mot Italien.

Hur ser du på din personliga insats under 2010, du verkar ha blivit stabilare och bättre?
Minna tackar och lägger till:
- Jag har ett annat sätt att tänka nu och har definitivt blivit lugnare. Det känns också att jag kan mina starka sidor bättre än förut.

Hammarby har åkt på inte mindre än nio (!) uddamålsförluster i år. Man har varit nära många gånger, men ett antal gånger var det också en lysande målvakt som förhindrade att motståndarna gjorde ännu ett mål.
I Umeå höll ni 0-0 tio minuter före slutet, sen gjorde de tre mål. Vad hände?
- Vi spelade ganska bra egentligen,men sedan när vi satsade framåt kom de med snabba omställningar. Jag var mycket besviken den lördagskvällen, säger Minna.

Hon säger att det är lugnt i laget inför den kommande uppgiften, men i rösten hörs ändå en viss nervositet. Allt annat vore också underligt.
Har du varit i en liknande sits förut att allt hänger på en enda match?
Minna tänker efter en stund.
- En gång faktiskt. Med landslaget. Vi spelade VM-kval mot Danmark, men det är ganska länge sen. Vi lyckades inte den gången.

Nu är hon där igen. Vinna eller försvinna. Minna Meriluoto kommer att göra sitt yttersta för att hålla nollan på lördag. Sedan är det de andra i anfallet som också ska göra mål.

Text: Rainer Fussgänger