Rekordpublik firade med mästarinnorna

Inför storpublik kunde LdB FC Malmö defilera hem det Damallsvenska guldet med seger i sista matchen mot Umeå IK med hela 5-0. Skyttedrottningen Manon Melis gjorde två mål.
Säsongen 2010 är över och bucklan är i Malmö-händer efter 16 års väntan. FOTO: Fredrik Hasselgren

Umeå IK hade inte mycket att stå emot de nya mästarinnorna som med stor spelglädje kunde spela ut. Man kan likna spelet med den sambamusik som spelades i halvtid, för det var med skönt gung och härligt tempo som LdB FC inledde matchen och dominerade den.
Frida Nordin och Lina Nilsson tog sig bekvämt fram på högerkanten där Pernilla Nordlund och Elin Landström hade fullt sjå att freda sig. Det tog bara fem minuter innan bollen förpassades i mål för första gången. Efter en tilltrasslad situation på höger kortsida nära målet hittade bollen fram till Theres Sjögran som tåade in bollen
bakom en chanslös Caroline Jönsson i målet.

Maja Saaris misstag i straffområdet var orsaken till nästa mål av Pavlina Scasna. Maja tappade bollen och Pavlina var snabbt framme och sköt sen otagbart bollen i mål och 2-0 var ett faktum i den 23 minuten.

Skyttedrottningen Manon Melis har gått mållös ifrån plan de senaste matcherna och det syntes tydligt att hon var sugen på att öka sitt förssprång i skytteligan. Hennes flit lönade sig då hon tog hand om en höjdboll som UIK-försvaret sjabblade på. Lätt pricksköt hon i 3-0 i första halvleks sista minut.

Umeå IK hade stora problem att hänga med i LdB:s tempo vilket gjorde att dom i första hand fick rikta in sig på försvarsspelet. Två rejäla chanser hade man dock i första halvlek. Vid den första spelade Sofia Jacobsson fram Anna Westerlund som i bra läge ändå inte fick till något bra skott, rätt dålig avslutning på den chansen faktiskt.
Bättre var då Pernilla Nordlunds avslut men bollen gick några decimeter utanför Thora Helgdottirs högra stolpe och åter igen var det Sofia Jacobsson som låg bakom framspelningen.

LdB FC Malmö var överlägsna och även in i andra halvleken fullt motiverade att leverera för den stora publiken som kommit för att hylla dem. 3546 personer är rekord i Damallsvenskan i år och alla fick se skön fotboll. En sån här dag måste hela laget framhållas, även vid bytena hålls kvalitén uppe i spelet. Nyckelspelarna på mitten är som oftast Therese Sjögran som med lätthet löser de svåraste situationer. Nilla Fischer är hårdjobbaren som aldrig viker ner sig och Frida Nordin urstark i löpningar och med sitt spelsinne hittar hon ofta luckorna ingen annan ser. Sammantaget ser det väldigt enkelt ut det LdB FC som lag presterar och det är något som nästan alla vet, att det enkla är ofta det svåraste att utföra.

guldf_1.jpg

Årets Ebba, Therese Sjögran, hyllades innan matchen och vid flera gånger spelade hon framgångsrikt fram andra i fina lägen där hon gott kunde avslutat själv. Men sån är hon, Therese. I den 48:e minuten levererade hon en läcker passning fram Frida Nordin som hann med att sikta in bollen till 4-0, det hjälpte inte att Caroline Jönsson sträckte ut sig i full längd. Bollen var på behörigt avstånd.

Manon Melis ökade på till 5-0 vilket blev slutresultatet. Ett dåligt tillbakaspel av Ann Westerlund snappades upp av måltjuven och årets skyttedrottning i Damallsvenska som förstås inte gjorde något misstag när hon satte sitt 25:e mål för året.
Flera kändisar var på plats för att se LdB FC Malmö fira sitt första guld sedan 1996, då i Malmö FF:s namn.
Thomas Dennerby stod på läktaren och på frågan om varför LdB FC Malmö tog hem Damallsvenskan i år svarar han:
-Det är så enkelt, dom står i en klass för sig själva. Varje lagdel är av internationellt snitt. Dom spelar enkelt och snabbt och har helt enkelt varit det klart bästa laget under hela året. LdB FC Malmö är värdiga svenska mästarinnor, säger förbundskaptenen.

LILLA BILDEN: Två glada guldmedaljörer. Therese Sjögran och Nilla Fischer jublar ikapp.

Många fler bilder från matchen och guldfirandet på Malmö IP finns i det länkade bildreportaget

Läs mer
Metan 2010-10-18 17:07

Grattis till SM-Guldet! Men vad har ni på huvudet?

Mark 2010-10-20 09:27

"Grattis Therese du är fair play."