Från div 5 till final i Svenska cupen på ett år

För ett år sedan var Klara Lindberg forward i div 5 - laget Kindaholms FF i Västergötland. På söndagen spelar hon på sin vänster mittfältsposition i den Svenska Cupen-finalen för hennes allsvenska Djurgården mot KIF Örebro.
Klara Lindberg. Foto: Rainer Fussgänger

Kindaholm är en församling som ligger några mil söder om Borås. Det är en glesbefolkad trakt, rik på sjöar och skogar, skriver svenska Wikipedia. Och under division 5 Borås finns det ingenting.
Hur kommer en tjej från Kindaholms FF in i Djurgårdens startelva på så kort tid, undrar jag och anar att det knappast kan ha varit en scout som varit ute?
– Nej, skrattar Klara Lindberg, jag blev inte scoutad i div 5. Jag beslöt förra hösten att flytta till Stockholm för att jobba och bodde hos min farmor. Sen såg jag på Djurgårdens hemsida att de sökte spelare i juniorlaget och eftersom jag ville fortsätta spela fotboll tog jag kontakt. Det gick bra och plötsligt var det april och Damallsvenskan började med match mot Tyresö FF och jag fick sitta på bänken. Det kändes faktiskt lite overkligt när speakern ropade mitt namn och jag fick göra mitt första inhopp.

Plötsligt var hon mitt på planen och emot sig hade hon landslagsspelare som Karin Lissel och danska Line Röddik Hansen, holländska Kirsten van de Ven. Det låter som en saga som blev sann, hur klarade du omställningen?
– Träningsmängden var ju en jättestor skillnad, säger Klara. I Kindaholm tränar man två gånger per vecka och jag avstod alltid en träning eftersom jag bodde så långt borta. I Djurgården blev det plötsligt sex gånger i veckan. Jag var förstås helt slut i början av allt springande upp och ner, både på träningarna och på matcherna. Jag har också knappast spelat 90 minuter och jobbar fortfarande lite med detta.

Men Klara har fixat det. Hon beröms av lagkamraterna för sin stora vilja och det märks att hon är fast besluten att fortsätta utvecklas.
– Jag vill bli bättre, det är fortfarande mycket jag kan lära mig, säger hon och fortsätter att hon drömmer om att kunna spela i landslaget om några år.

Vi pratar om den stundande cupfinalen och trots att Djurgården kommer att få spela utan sina nigerianskor Sarah Michael och Onome Ebi (VM-kvalar med Nigeria, reds. anm) lovar Klara Lindberg att man kommer att ge KIF Örebro en match:
– Jag ser förstås fram emot cupfinalen. När vi spelar som ett lag och hjälper varandra då är vi som bäst och då är det mycket svårt att slå oss.

Det oavgjorda resultatet i näst sista omgången borta mot Kopparbergs/Göteborg har gett nytt självförtroende.
– Dessutom har vi slagit Örebro hemma, säger Klara. Men det är helt klart ett bra lag vi kommer att möta.

Nyligen flyttade Klara till sin första egna lägenhet i västra Stockholm och för tillfället har hon också slutat jobba och koncentrerar sig helt på fotboll. Vad gör du med den nyvunna fritiden?
– Jag är mycket musikintresserad. Lyssnar på musik och spelar själv gitarr. Mycket blandade saker, rock gillar jag, säger Klara, som inte glömt var hon kommer ifrån:
– Självklart har jag järnkoll på Kindaholms FF. De kvalade till div 4. När vi spelade i Göteborg var ett stort gäng också på matchen och vi fick snacka efteråt.
Tyvärr lyckades inte Kindaholm ta sig upp i fyran utan förlorade utslagsmatchen mot Jung/Kvänum.

Klara Lindberg är en av de yngre spelarna i Djurgården som vid sidan av de mer rutinerade har bidragit till att laget är kvar i Damallsvenskan. Kontrakten för 2011 är inte skrivna, men självklart hoppas Klara på en fortsättning på hennes nästan sagolika väg.

Text: Rainer Fussgänger

DIFDAMsaman 2010-10-31 00:42

hon borde få smeknamnet bajen krossaren

DIFDAMsaman 2010-10-31 00:45

alvas krönika på difdam hajar inte var för dom låter den tjejen skriva den hon har varit på färre difdam matchern en vad jag har varit och hennes ord var ju typ tagna från det jag skrivit fan va arg man blir hoppas hon har någon förklaring för det