Sara Thunebro har hemmaplan i VM-lottningen

Nästa sommars stora fotbollshändelse, VM i Tyskland kan verka avlägsen i det svenska vintervädret. Men förberedelserna har förstås redan dragit igång för det sjätte VM-slutspelet. Sju månader kvar, kvalet är avslutat och på måndagen lottas gruppspelet i Frankfurt.
Sara Thunebro i FFC Frankfurt-dress

En som kan följa förberedelserna på nära håll är Tysklands-proffset Sara Thunebro.
- Det ska bli enormt stort, de har redan sålt många biljetter och det är full fart redan nu inför nästa år, säger landslagsbacken till damfotboll.com.

- Det är jätteinspirerande att spela landet som har hand om det. Jag är helt övertygad om att de kommer att lyckas bra.

Sara Thunebro lämnade Djurgården för fotbollsäventyret i Frankfurt inför säsongen 2009. På vänsterkanten i den tyska toppklubben är hon nästan jämt startspelare – hon har funnit sig väl tillrätta i den mycket inspirerande omgivningen.
- Det är bara att se till Frankfurts lag, vilka spelare vi har. Det är en enormt bra träningsmiljö som jag och ”Landis” (Jessica Landström) lever i. Både på träning och på match känner jag att jag utvecklas hela tiden.

Frankfurt bommade Champions League efter en tredjeplats i Bundesliga förra säsongen och kan därför lägga fullt fokus på ligan. I kamp med Turbine Potsdam och Duisburg är laget i serieledning efter 14 omgångar. Startelvorna hos alla tre lagen imponerar men Frankfurt har klar världsmästarklass, sex av spelarna fanns med på plan när Tyskland slog Brasilien i den senaste VM-finalen.
- Vi får alltid in lite nya spelare varje år så det tar ett tag innan vi kommer igång i positioner och i spelet i vårt lag. Men nu har vi fått upp gasen, säger Sara Thunebro som inte ångrat flytten till Frankfurt.

- Jag hade spelat i Damallsvenskan i tio år så kände att jag ville få en nytändning, möta spelare man inte har mött så mycket.

- Under förra vårsäsongen var min bästa period här i Tyskland då hade jag kommit in i det och vi spelade riktigt bra.

Även i landslaget har Sara Thunebro en given plats. Under årets sju VM-kvalmatcher spelade hon non-stop och avslutade med framgång. Inspelet som Charlotte Rohlin nickade i mål till 2-2 och säkrade svenskt VM-deltagande i Vejle i september kom från hennes fötter.
sara_t.jpg

Om inget oförutsett inträffar får Thomas Dennerby svårt att inte ska skriva in Sara Thunebros namn i VM-truppen.
- Säker ska man aldrig vara, jag kan bli skadad och jag kan spela uruselt i flera månader, det är långt kvar till VM så det gäller att hålla sig uppe på topp hela tiden.

I vilket fall har hon och Jessica Landström en lucka i kalendern att fylla. I Tyskland har Bundesliga säsongsfinal redan i mitten av mars, allt för att Silvia Neid ska ge värdnationens lag bästa och längsta möjliga uppladdning inför VM. Spelarna som kommer med i förbundskapten Dennerbys trupp har däremot inte samling förrän dryga två veckor före VM-premiären.
- Jag hade önskat att vi hade samma förutsättningar i Sverige att få ihop laget ordentligt. Det är en väldigt stor nyckel som jag tycker vi i Sverige behöver jobba med i landslaget för att kunna lyckas i mästerskapen, att få mer dagar tillsammans, avslutara Sara Thunebro.

Mark 2011-01-05 21:23

"Spela från start. Du har fått stå över mot Förenta Staterna och Nordkorea 2007 & fick göra inhopp då det stod 0-2 mot Förenta Staterna 2010."