Europas ojämlika damfotboll

UEFA Study Groups ger tillfällen för ledare i Europas många medlemsförbund att besöka varandra för att utbyta erfarenheter. En grupp från Serbien, Kroatien och Ungern besökte nyligen Danmarks fotbollförbund, DBU, för att få en inblick i hur damfotbollen bedrives här.

Man kan verkligen tala om skilda världar. Det framgick tydligt under det två dagar långa besöket som Dansk Boldspil Union berättar om på sin hemsida.

Medan Danmark har cirka 67.000 flick- och damspelare räknar Serbien med 826 registrerade bland i allt cirka 100.000 fotbollsspelare i sitt land.
Kroatien har 206 kvinnliga spelare och drygt 130.000 manliga.
Ungern har cirka 2.000 registrerade kvinnliga spelare.
Det påpekas dock att det spelas mycket fotboll i skolorna.

- I Kroatien vill föräldrarna inte att deras döttrar spelar fotboll för att de anser att det inte är en sport för flickor, berättade Nina Pavlovic i den kroatiska delegationen.

- Det är ett nöje att att få besök från länder där DBU och klubbar kan få inspirera till utveckling, säger DBUs utbildningschef Kenneth Friis Nielsen.

Studiegruppen fick följa både hur man arbetar i en elitklubb som Ballerup Skovlunde och i en breddklubb som Sundby BK och hur tränarna underströk att det ska vara roligt med fotboll.

DBU informerade också om sitt succéprojekt Pigeraketen och om hur man rekryterar kvinnliga ledare.