Mami stöttespelare i Hammarbys nybygge

– Den främsta anledningen att jag bestämde mig för Hammarby var att tränaren Tino Katsoulakis och jag har i stort sett samma filosofi när det gäller fotboll. Det säger Hammarbys i särklass mest spektakulära nyförvärv, välmeriterade japanska landslagsspelaren Mami Yamaguchi till damfotboll.com. Mami återvänder till Damallsvenskan efter ett års spel i den amerikanska proffsligan där hon spelade för Atlanta Beat. Tidigare representerade hon Umeå IK i Damallsvenskan.
Mami Yamaguchi tillbaka i Damallsvenskan. Foto: Rainer Fussgänger

Det är knappt tre veckor sedan att Mami kom till Stockholm och anslöt sig till Hammarby DFF och när jag frågar henne vad hon sysslar med nuförtiden förutom att träna fotboll säger hon:
– Jag har handlat en del möbler på Ikea och håller på att bygga ihop grejerna.

Studier och fotboll i USA
Det gäller att bosätta sig nu. Mami Yamaguchi har varit mycket på resande fot sedan hon lämnade Tokyo för drygt sex år sen.
– Jag började spela fotboll eftersom min bror spelade. Sedan drömde jag alltid om att leva och spela i USA. När jag var 18 åkte jag då till USA och besökte en del högskolor. Jag ville kombinera studier med fotbollen och till slut så nappade Florida State University.

I Tallahassee spelade Mami i universitetslaget Florida Seminoles. Samtidigt fanns Katrin Schmidt, Kirsten van de Ven (båda Tyresö FF) och Sanna Talonen (KIF Örebro) där. De fyra blev vänner och hamnade alla i Sverige.
– Något som underlättade mitt beslut att flytta till Stockholm var säkert också att jag visste att Katrin och Kirsten finns här i närheten. Man känner sig såklart mycket tryggare med vänner omkring sig.
Efter tiden i Florida blev det två säsonger i Umeå IK. Den första fick hon spela med Marta.
– Marta har en egen dimension. Det var otroligt att få uppleva henne från så nära, säger Mami.

Proffsanbud efter lyckat år i Damallsvenskan
2009 gick det väldigt bra för Mami. Hon blev till slut nominerad till årets mittfältare och gjorde tydligen stort intryck på Atlanta Beats talangscouter i All-Star-matchen som Umeå fick spela hösten 2009. Atlanta draftade inte mindre än tre spelare till sitt lag: Mami, Ramona Bachmann och Johanna Rasmussen.
Hur var livet där?
– Vi bodde i en lägenhetskomplex och där fanns nästan allting man behövde. Affärer, gym, pool, precis allt.
Precis som då koncentrerar sig Mami just nu först och främst på fotbollen. Men hon ska snart gå och plugga svenska.
– Jag vill kunna prata svenska med mina lagkamrater trots att alla behärskar engelska. Det är ju inte minst viktigt för kommunikationen på planen, säger hon.
Att hon kommer att spela en viktig roll i Hammarbys nya lagbygge verkar inte vara något som skrämmer henne. Snarare känner hon det som motiverande.
– Det är ett bra lag med många unga, men talangfulla spelare, säger Mami Yamaguchi om sitt Hammarby. Vi måste säkert fortfarande lära oss en hel del, men det känns att man vill satsa på att bli bättre och Tino kunde motivera varför han tycker att just jag behövs i det som man tänker bygga upp.

Hoppas på VM-spel
Till sommaren stundar ett VM i Tyskland där Mamis Japan spelar i en grupp med England, Mexiko och Nya Zeeland. Naturligtvis vill hon vara med, men säkert är det inte.
– Vi får se om jag blir uttagen. Jag hoppas det, säger hon som spelade ifjol för hemlandet i Asian Cup.
Det är en nackdel när man spelar så långt hemifrån. Men den nästa motståndaren i en tävlingsmatch är inget landslag utan Umeå IK i Damallsvenskans premiär på Kanalplan.
– Jo, jag hörde det, skrattar hon. Det ska bli hur kul som helst att få möta Ramona (Bachmann) direkt i första matchen.
Sen skiljs vi åt och Mami går hem. Om hon fortsätter att skruva ihop möbler förblir osagt. Men en mycket tekniskt och snabb mittfältare har kommit tillbaka till Sverige. En spelare som jag tror blir en av de mest spännande i årets serie.

Text: Rainer Fussgänger

Britta 2011-02-12 12:29

Fantastiskt trevligt att Mami är tillbaka i Sverige och Hammarby är att gratulera till en mycket duktig fotbollsspelare. Ett klargörande till dig Rainer och alla andra intresserade: Atlanta Bets tränare Garreth hade varit i Sverige och bl a sett Umeå IK i två Damallsvenska matcher i juni och juli 2009, alltså innan All Star matchen i slutet av augusti. WPS egen fotbollsgala hölls kvällen innan matchen och Garreth hade då precis kommit tillbaka från EM i Finland, ytterligare en scouting-resa. Han kom fram till mig och berättade att inte bara Mami utan även Ramona Bachmann och Johanna Rasmussen skulle spela för Atlanta Beat kommande säsong, han utstrålade att det redan var klart och bestämt. Sammanfattningsvis: All Star matchen hade ingen betydelse för att Mami, Ramona (som för övrigt insjuknade och inte kunde spela) och Johanna värvades till Atlanta Beat.

Rainer Fussgänger 2011-02-16 10:05

@Britta: Tack! Det förändrar min bild av historien. Jag trodde nämligen att AllStar-matchen var en uppvisningsmatch där WPS-scouterna blev intresserade av halve laget i UIK. Men kanske var det Madelaine och Elaine som man fick ögonen på i den matchen?

Britta 2011-02-17 22:48

Hej Rainer! Svårt att ha nån uppfattning när det gäller Maddes och Elaines värvning till St Louis men vi kan ju gläjdas åt att dom är tillbaka i damallsvenskan igen.