Plötsligt betydde segern inget för Japan

Bara 24 timmar efter att Japans damlandslag besegrat Sverige i Algarve Cup tog helt andra känslor över för alla spelare som var långt hemifrån. Damfotboll.com har pratat med Hammarbys japanska landslagsspelare Mami Yamaguchi.

- Det har varit mycket svåra dagar sedan i fredags, berättar Mami.
- Egentligen kan man säga att varje sekund sedan i fredags har varit tungt. Det sägs att mer än 10.000 människor har omkommit och det lär bli ännu fler. Folk är fortfarande mycket rädda på grund av de många efterbävningarna och på grund av radioaktiviteten.

Var det lätt att komma i kontakt med dina nära och kära?
- När det hände ringde jag genast min mamma och jag kunde få kontakt med henne. Jag använde mig av en IPhone-app som heter Viber, jag vet inte om det vanliga telefonnätet skulle ha fungerat. Mamma sade att både telefon och internet inte fungerade på ett tag. Det var mycket tufft och svårt att få kontakt med alla mina vänner där hemma, säger Mami Yamaguchi.
- Det är en svår situation i den kommunala trafiken. Det är svårt att ta sig till olika ställen. Två oljeraffinaderier har förstörts i jordbävningen, några bolag har slutat sälja bensin.

Mami säger att hon kunde berätta så mycket mer. Japan befinner sig i en mycket stor kris och även om det jämförelsevis är ett rikt land så behövs det hjälp.

Mami Yamaguchi, hennes klubb Hammarby IF DFF och även damfotboll.com uppmanar alla som kan att hjälpa de drabbade. Det finns många olika sätt att göra detta. Ett exempel är att man kan skänka pengar till Röda korset.

SMS:a AKUT JAPAN till 72 900 så skänker man 100 kr till Röda korset. Eller gå in på Röda Korsets hemsida: http://www.redcross.se
Pengarna som har kommit in till Röda Korsets konto för katastrofhjälp från den 11 mars till och med 15 mars går till drabbade i Japan.

Kommunikatörerna på plats i Japan är uppdaterade om utvecklingen och om vad Röda Korset gör. De kan ofta också förmedla kontakter till intressanta talespersoner eller experter inom olika områden.

Text: Rainer Fussgänger