Damfotboll.com kollar läget med…

Elisabet Gunnarsdottír, tränaren från Island som förde Valúr mot fyra mästerskap i hemlandet och kom till Sverige 2009, börjar nu sin tredje säsong som tränare för Kristianstads DFF med målet att laget ska göra en bättre säsong än 2010. Hon är nyligen tillbaka från Portugal och Algarve Cup där hon synat landslagens form och tempo inför säsongen.
Elisabet Gunnarsdottír. Foto: Fredrik Hasselgren

Vad är dina intryck därifrån?
– Det kändes riktigt bra och roligt att vara där och kolla på matcherna, men det var tyvärr mycket sämre tempo. Det var så klart fantastiskt att se Island i finalen eftersom jag är isländska. Japan överraskade också, jag såg inte matchen själv men jag hörde av de andra tränarna som såg den att de gjorde bra ifrån sig. Norge och Danmark såg jag och de har tappat litet bland annat i tempot.

Hur ser din vardag ut, förutom fotbollen?
– Ja, det är fotboll mest. Jag är heltidsanställd som tränare, sedan har jag en dotter på 4 år så jag är mamma också. Nej, det blir inte så mycket annat.

Hur känns det, så här, ungefär en månad innan Damallsvenskan börjar?
– Det känns jättebra. Det är tre-fyra veckor kvar och jag längtar verkligen. Man vill egentligen alltid ha mer tid före men kan samtidigt inte vänta. Vi har en bra inställning i laget och ingen av oss kan vänta.

Vad tror du om årets Damallsvenska? (Motståndet, poängligan, slutresultat…)
– Det kommer att vara tufft i år. Lagen är jämnare, många har stärkt upp sina trupper. Det kommer bli jämnt in toppstriden. Förra året vann kanske LdB FC Malmö lite enkelt, så blir det nog inte i år.

Vad tror du om Kristianstads DFFs insats den här säsongen?
– Förra året hade vi inte lika stark trupp. Vi har tränat lite annorlunda i år och satsar på en yngre trupp. Vi har bra känsla och bra karaktär men vi får lov att kämpa på.

Vad tror du om din egen insats den här säsongen, i laget framför allt?
– Ja, det är ju mitt tredje år som tränare och på de åren har jag lärt känna alla. Jag tror mycket på mig själv och på laget. Jag tror det kommer att bli bra.

Förra säsongen slutade med en nionde plats för er. Vad kommer du att lägga vikt på i coachningen i år?
– Jo, vi har ändrat en del. Vi hade en dålig vår- och höstsäsong förra året. Därför fokuserar vi på bättre kondition för att komma i bättre form. Vi ska försöka göra bättre i år. Målskillnaden ska vi ändra på och hamna på plus, överhuvudtaget ska vi förbättra statistiken.

Vad är ditt personliga mål den här säsongen?
– Jag har ambitioner och vet vad jag vill. Jag kom inte till Sverige för att kämpa i bottenstriden varje år.

Du har varit tränare både i hemlandet Island och i Sverige. Vad är ditt främsta fotbollsminne såväl med Valúr som med Kristianstads DFF?
– I Valúr är det när vi tog det första mästerskapet 2004, det var speciellt för mig. I Sverige, det är så mycket men det är nog när vi vann mot Umeå IK med 3-1 och fick sätta en mittback i mål eftersom vi inte hade någon målvakt den matchen. Den matchen kommer jag sent att glömma, det var en riktigt bra prestation av hela laget.

Om du får spekulera lite om Damallsvenskan i förväg. Hur tror du tankarna går när säsongen är på sin sluttamp? Kommer ni att nå ert mål?
– Det är jag helt övertygad om att vi kommer att göra.

Korta snabba med Elisabet:

Löpduell vs. Närkamp
Dribbla vs. Glidtackla
Frispark vs. Straff
Gympassvs. Löppass
Råsunda vs. Gamla Ullevi

Text: Tone Westerlund