Ser illa ut för Hammarby...

En laddad publik, över 900 fotbollsfantaster, sökte sig till ett soligt Kanalplan där hemmalaget skulle mäta sina krafter mot 00-talets bästa fotbollslag Umeå IK, som ännu har ett förspring gentemot Hammarby och denna gång vann med 2-0.

Men lika tydligt som att Umeå IK inte är vad de en gång varit är det att Hammarby bottentippats av en orsak. Även om Hammarby hade fler chanser under de första 20 minuterna än man hade under hela förra säsongen saknas den riktiga skärpan. Jag överdriver en smula men den första kvarten fick säkerligen en och annan hammarbyare att hoppas på klyschan ett nytt år betyder nya möjligheter.

Efter 11 minuters med bra Bajen-lir kom matchens första mål. Ett svart sådant. Snabba och kvicka Sofia Jakobsson satte 1-0 till bortalaget och efter det märktes det att en del saker säkerligen satt sina spår i Hammarby-spelarnas huvuden. Det fina och energiska spelet försvann och Umeå tog ett fast grepp om matchen.
I den 25:e minuten antecknade undertecknad 2-0 – målskytt Maria Nordbrandt. Sedan svarade Minna Meriluoto för en monsterräddning utan dess like och den räddningen tillfälligt fick igång Hammarby igen.

En premiärmatch i fotboll brukar ofta vara spänd, jobbig och rätt tråkig. Rädslan för att förlora överlyser ofta viljan att vinna. Den här matchen kändes inte som en premiär. Tempo, vilja och fart speglade den första delen av matchen.

Före matchen sade Hammarbys tränare Tino Katsoulakis att laget har saker kvar att jobba på. Och att arbetet kommer att fortsätta medan Damallsvenskan har sin gång. Och efter att ha sett dagens premiärmatch kan vi konstatera att Tino har rätt. Bajen måste fortsätta jobba stenhårt för det här laget kommer inte få en endaste poäng gratis.
När ytterbackar slår fina inlägg och lagkamraterna framför mål står och tittar på bollen kan man inte bli annat än förbannad. Att ha hälarna nedkörda i konstgräset duger inte, Bajen. När Bajen missade sina chanser var Umeå IK desto hetare framåt. Hetast av alla var Sofia Jakobsson som mycket väl kan få sitt stora genombrott detta år. I den 89 minuten snappade Jakobsson upp en retur och avgjorde matchen, gjorde sig själv till tvåmålskytt och gav Umeå IK tre poäng.

- Det kändes som att vi inte riktigt visste var vi står. Det visade sig i första halvlek. Vi är inte alls nöjda med första halvlek. Vi var tvungna att ta ett ordentligt snack i halvtid. I andra får vi igång vårt spel. Vi är inte riktigt heta i avslutningssituationen, sade Tino Katsoulakis efter matchen.

- Ramona Bachmann har haft problem med ryggen, men hon är absolut väldigt bra för oss, säger UIKs tränare Joakim Blomqvist om den "haussade hemvändaren" som kom in i andra halvlek och satte färg på matchen.

- Det var spännande att spela mot Umeå, det var kul, säger numera Hammarby-spelaren Mami Yamaguchi på knackig svenska innan hon byter till ett språk hon känner sig mer bekväm med.
- Det var kul att se hur mycket mina vänner i Umeå har utvecklats som spelare.

Båda tränarna erkänner att 2-0 till Umeå känns som ett rättvisande resultat.

DIFDAMsaman 2011-04-10 21:53

håller med alva för en gång skull tror nog också på att Dn tippade rätt vad gäller hammarby dom saknar rutin bland backarna dom kan ha martha i sitt lag men endå spela lika kass fotboll och minna ser ut att vara en målvakt med dåligt självförtroende kan inte vara lätt för henne