Linnea regerar skytteligan igen

Plötsligt lossnade det. Efter mer än fem timmars spel lyckades Kopparbergs/Göteborg göra sitt första mål i årets allsvenska serie. Målskytten Linnéa Liljegärd gjorde totalt fyra i lördagens match och tar ledningen i skytteligan. Hammarby har mycket att fundera över efter 0-5 förlusten.
Linnea Liljegärd gjorde fyra mål för Kopparbergs/Göteborg mot Hammarby. FOTO: Jan Andersson (arkiv)

Matchen började dock någorlunda bra för hemmalaget. Man försökte gå tidigt in i närkamperna och störa de offensiva motståndarna.Johanna Almgren hade det tufft under hela den första halvleken och inte heller Sara Lindén och Linnéa Liljegärd fick utdelning den första halvtimmen.

- Det kändes lite svårt igen idag i början som om vi skulle få stolpe ut hela tiden. Men sedan får vi ett riktigt skitmål efter en hörna, jag fick bollen liksom på huvudet. det var en stor lättnad, sade den fyrfaldiga målskytten Linnéa Liljegärd efter matchen.

Innan Kopparbergs/Göteborg tog ledningen efter en hörna där ingen verkade vilja ta ansvar för Liljegärd i Hammarbys försvar hade bortalaget ytterligare en storchans. Kelly Eagan förorsakade en straff som Lisa Dahlkvist sköt, men Hammarbys finska landslagsmålvakt Minna Meriluoto chansade att Dahlkvist skulle lägga den till vänster om henne och boxade bollen till hörna. Inte den första räddningen av planens gigant. Det måste kännas lite surt för Minna att hon nog aldrig har varit så bra som denna vår 2011.
- I den andra halvleken gör vi sedan två snabba mål och därefter slappnar vi lite av och först när Sara Baldebo byttes in blev det åter mer fart i vårt spel, fortsätterLinnéa Liljegärd.

I princip avgjordes matchen mellan den 50:e och 53:e minuten - Linnéa Liljegärd och Sara Lindén ökade på till 3-0 och vad än Hammarby må ha företagit sig för andra halvleken - det återstod bara kramp och Kopparbergs/Göteborg dominerade allt mer, skapade stora chanser till fler mål av Johanna Almgren, Olivia Schough eller Jane Törnqvist, men gång på gång räddade Minna Meriluoto som ändå fick se sig passeradytterligare två gånger. Hammarbys försvar spelades enkelt ut när Liljegärd gjorde sina mål nr 3 och 4.
- Jo, jag har tidigare gjort fyra mål i Damallsvenskan, säger Linnéa. En gång mot Stattena och jag tror faktiskt också mot Piteå för två år sen. Men jag har nog aldrig gjort fyra mål mot ett här här bra lag, säger hon artigt.

Är Hammarby 2011 ett bra lag?
Det är ett lag i utveckling, definitivt. Tränare Tino Katsoulakis pratar om att utveckla lagdelar. Målvaktsspelet håller högsta klass, men de andra delarna ska följa efter. Det tar dock tid.

Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson strålade förstås efter matchen och instämmer med Linnéa:
- Det kändes lite osäkert fram till målet som gav ledningen.
Den missade eller bättre sagt räddade straffen nämns också av Tino Katsoulakis.
- Vi pratade före matchen om att rulla boll. Vi skulle arbeta mycket hårt och vara nära Kopparbergs/Göteborg hela tiden. Jag har ingen förklaring till varför det inte blev så. Att vi sedan när Minna gör en tokräddning på straffen inte får ut energi ur av det är oförklarligt.

Två avslut hade hemmalaget under den första halvleken varav ett jätteskott av Mami Yamaguchi som Kristin Hammarström räddade till hörna.

Den andra halvleken var det närmare katastrof. Där såg Hammarby ut som ett lag som kommer att få det mycket svårt att rädda kontraktet.
- Vi är helt för utspridda, vi slår felpassningar och är alldeles för långt ifrån bollen, säger Tino Katsoulakis. Men jag talar inte om kris. Jag har varit där förr. Med Minna var det fyra spelare som har varit i Bajen i fjol. Kopparbergs/Göteborg har i stort sett spelat med samma lag i tre år nu. Det tar tid att utvecklas. Nu ska vi gå och gräva lite, fundera på saker.

Torbjörn Nilsson tyckte också sig se att Hammarby spelar krampaktigt, att man lider av att spelet inte flyter på bättre.
- Det verkar som om de har 3-4 spelare som vill ha bollen och 5-6 som inte vill ha den, säger Torbjörn tillfrågad vad han tycker om hemmalagets situation.

Härnäst möter Hammarby Djurgården i årets första Stockholms-derby. Ett Djurgården som har sex poäng och lugnt kan invänta ett mer stressat Hammarby som har en poäng och en målskillnad på 1-10. Göteborg spelar hemma mot Piteå. Att det lag som Tino Katsoulakis tippade som SM-vinnare är borta ur guldstriden tycker inte Linnea Liljegärd:
- Nej, vi har bara spelat fyra matcher och vi kommer att möta alla våra konkurrenter.
När det gäller hennes chanser att få åka med till VM i Tyskland säger Linnea att hon gör sitt bästa för att få vara med.
- Jag var magsjuk i våras och kunde inte vara med. Nu var ju Thomas Dennerby här idag och det var ingen nackdel att han såg mig göra fyra mål, ler hon, men visar sig ödmjuk och konstaterar bara att en dröm skulle gå i uppfyllelse om hon fick åka med.
- Hon är ju en målskytt och sådana kan man alltid ha nytta av, säger Torbjörn Nilsson innan truppen åker taxi till Stockholms C för att hinna med ett av de sista tågen för dagen till Göteborg.

Text: Rainer Fussgänger

Ubbe 2011-04-30 23:31

Årets Tränare vilket skämt
Denna starten är sämre än förra året
bajen åker ur i år

DIFDAMsaman 2011-05-01 10:27

vad var det för idioter som sa att bajen skulle ligga före dif? inget ont om tränaren för det är inte hans fel men bajen är för dåliga

Mark 2011-05-06 20:17

"Liljegärd är favorit till världsmästerskapet i Tyskland. Inte sedan Schelin har Sverige skådat en så bestämd skyttedrottning."

DIFDAMsaman 2011-05-02 19:57

ner och upp upp och ner bajen ser vi aldrig mer