Vittsjö tog femte raka

Vittsjö GIK fann ett nytt våroffer för sin fina form på lördagseftermiddagen. Nykomlingen IFK Norrköping dam som från sin horisont också övertygat stretade dock emot bra och det var inte förrän efter paus som hemmalaget kunde hitta spelet som gav seger med 3-1.
Sofie Andersson på språng förbi Norrköpings försvarare.

- Det var ett ställningskrig, vi fick kämpa hårt för segern idag, sade Sofie Andersson, en av Vittsjös målskyttar i matchen.

Sofie Andersson, senast i Kristianstad är en av de som förstärkt Vittsjös trupp till den här säsongen. Klubben har värvat smart, mångårig allsvensk rutin och internationell erfarenhet har tillkommit – något som också gett resultat på plan.

Med tre nya poäng samtidigt som närmast jagande konkurrenten QBIK gick bet mot IFK Kalmar har serieledarna nu fem poängs ledning i toppen av Söderettan. Långt kvar men läget borde stärka de allsvenska ambitionerna i norra Skåne.
- Ja, men vi måste ha tur med skador också, sade tränaren Thomas Mårtensson.

Ur den aspekten betydde dock matchen mot Norrköping bekymmer. Emma Unkuri hann visserligen med att göra det tidiga ledningsmålet, 1-0 redan efter två minuter när hon först prövade skott och snart nog fick tillbaka bollen då Vittsjö höll kvar spelet offensivt.

Strax efter glädjedansen med lagkamraterna tvingades hon dock lämna plan. En vridning på vänsterknäet som lindades snabbt men Thomas Mårtensson befarade ändå det värsta efter samtal med sjukgymnasten.
- Hennes korsband är förmodligen av, sade han och erkände att det var en händelse som påverkade alla i laget.

- Det tog lite grann på spelarna, även på oss ledare. Man kände att detta inte är en vanlig skada.

Norrköping tog möjligheten och första halvlek utvecklade sig till att bli en period med omväxlande spel och chanser åt bägge håll.

Långa inkast hotade
Vittsjö oroade motståndarförsvaret med snabba löpningar från Emma Sjödahl och Sofie Andersson samt Sandra Adolfssons tryck i avsluten. Gästerna hotade med desto mer oväntat grepp – Maria Svenssons långa inkast ställde till det rejält i straffområdet.

Redan efter en kvart blev Vittsjö varse faran, bollen for i luften direkt från sidlinjen och över målvakten. Den gången fanns det dock ingen Norrköpingsspelare bakom som kunde slå in bollen.

Bättre utdelning blev det tio minuter senare. Svensson förarbetade igen och när bollen damp ner bland alla spelare tyckte i alla fall undertecknad att det var Caroline Arvidsson som touchade den i mål. Att kvitteringen kom med en anfallsmetod som överraskade Vittsjö stod i alla fall klart.
- Mycket hade vi scoutat innan men detta visste vi faktiskt inte, erkände Thomas Mårtensson.

”Passningsläggaren” Maria Svensson bidrog inte bara med inkasten. Hon var också stabil i sin ordinarie position som mittback.
Norrköping tog för sig på plan och hade bra spelare i alla lagdelar. Sandra Landberg Carlzon var bra på att hålla kvar bollen nära straffområdet och Simona Ågren hade bra driv i steget.

Att sviten med poäng i varje match sprack för Norrköping borde inte bekymra alltför mycket.
- Jag kan inte säga att vi inte gör vårt jobb. Tjejerna kämpar och vi har bud på 2-2 där målvakten gör en benparad, sade tränaren Kent Hellström.

Han kunde dock konstatera att det blev förlust - mot ett helt enkelt bättre lag.
- De är fysiskt starkare än oss, kommer med fler spelare i anfallen. De är tunga att möta, det bästa lag vi har mött hittills.

Kampmoral viktigt för Vittsjö
110514_2.jpg
Vittsjös kampmoral gav laget sin femte raka seger i Söderettan. Bland matchvinnarna fanns Vlora Bajraktatraj som högg på allt runt som rörde sig, i luften och längs marken. Hon var också en av de som hördes mest, med peppande rop till lagkamraterna.

Målet till 2-1 kom efter en helt misslyckat rensningsförsök där Sandra Adolfsson som dröjt sig kvar långt uppe bara behövde löpa fram och forcera in bollen.
Därefter blev det än mer Vittsjös match, Norrköping kunde bara komma med enstaka försök att sticka upp.

Hemmalaget låg över i bollinnehav och hade det organiserade anfallsspelet. Sofie Andersson hade en hel del offsidelöpningar i andra halvlek men till slut kom hon också rätt och gjorde 3-1 fem minuter från slutet.

- Jag tänker verkligen på att ta löpningen, men domarna bedömer det som offside. Det får man köpa, men det är frustrerande under matchen, sade hon om alla avblåsningar fram till fullträffen.

- Jag håller målsnittet än så länge, ett mål per match.
110514_3.jpg
Matchens sista målskytt var inte helt nöjd med sin egen insats. Däremot har hon bara positivt att säga om sin utveckling efter klubbytet till Vittsjö.
- Jag känner att jag har hittat glädjen i fotbollen igen. Thomas har väl byggt upp mig som spelare igen, det är bara att tacka honom för att jag närmar där jag var.

Det kan bli snabbt allsvenskt återseende för Sofie Andersson med sitt nya lag. Vittsjö har så här långt visat en spelkvalité och kämpaglöd långt bättre än övriga lag. Det som har störst förbättringspotential är däremot gräsunderlaget på hemmaplanen - Vittsjö IP har ett mer knöligt än jämnt underlag.
- Det är svårt på den här planen, bollen studsar det blir inte så mycket skönspel från något av lagen, sade Sofie Andersson.

STORA BILDEN: Vittsjös Vlora Bajraktaraj t.v. vek inte ner sig i duellerna.
LILLA BILDEN: Jubel efter Sofie Anderssons 3-1-mål

FOTO (alla bilder): Fredrik Hasselgren

Läs mer