Umeå Södra hetast i Norrlands-derbyt

Det som på förhand var en match där det mesta talade för en fortsatt positiv trend för Själevad och ett förmodat pressat, osäkert och modstulet Umeå Södra kom att bli i princip raka motsatsen. Själevad stod för en ordentligt blek insats både som lag och sett till individuella prestationer. Laget kämpade helt klart men såg helt plötsligt både orkes- och kunskapsmässigt bleka ut. Det ledde till en helt välförtjänt hemmaseger för Umeå Södra med 2-1 (1-1).

Det positiva med Själevads-ögon var trots allt att Umeå Södra endast vann med just uddamålet och att båda målen var rena rama skänkar från ovan (läs: domare och SIK-försvar) vilket gör att Själevad trots bottennappet är oerhört svårt att besegra oavsett dagsform.

Under den första halvleken blandade och gav båda lagen men redan här syntes det att Själevad inte riktigt var sig lik i det löpande spelet. Detta gav Umeå Södra ett större bollinnehav och laget hade ett mycket bättre tempo, rörelse, passningsspel och spelbarhet än vad Själevad kunde visa upp. Sett till digniteten på skapade chanser var dock Själevad vassare och man stod för några riktigt fina omställningar. I fjärde minuten hade visserligen Umeå Södra en bra chans när bollen sånär nådde anstormande spelare på bakre ytan vid en hörna men därefter vaskade Själevad fram de tre i särklass hetaste målchanserna på hela halvleken:
Först serverade Veronica Lundholm ett utsökt inlägg till Julia Nytorp i matchminut 5 som Nytorp mötte stenhårt med pannan, fick kanonträff men tryckte bollen strax utanför.
I 12:e minuten var Lundholm själv nära efter en hörna men avslutet räddades av en försvarare på mållinjen.
I den 29:e minuten presenterade Josefin Larsson sin superheta vänsterfot när hon drog på ett avslut från 20 meter som gick som en projektil rätt upp i kryssribban. Men målen uteblev. Istället fick Umeå Södra ett ledningsmål i den 34:e minuten helt gratis av domaren Sara Wiinika när hon valde att blåsa indirekt frispark för att SIK-målvakten Sandra Abrahamsson, enligt Wiinika, maskade och höll boll för länge vid utspark. På denna frispark kunde Lisa Lantz enkelt prickskjuta 1-0.

Man hade önskat att domaren en sådan här gång hade lite bättre känsla. Abrahamsson rörde sig utåt i straffområdet efter att ha fångat bollen vid mållinjen och även om det kanske tog sju sekunder istället för sex att få iväg bollen är det givetvis inte grund för en frispark.

Trots det tunga baklängesmålet kunde Själevad resa sig och redan i den 41:a minuten kvitterade laget genom Veronica Lundholm. Courtney Alexander drev upp anfallet, släppte ut boll på Julia Nytorp som med härlig känsla måttade ett inlägg mot främre ytan där Lundholm i kamp med två motståndare kunde trycka in bollen.

Direkt i inledningen av den andra halvleken kom så det som kom att bli segermålet för Umeå Södra. På ett inlägg i den 48:e minuten gick Själevads lagkapten Sara Nordin upp i duell med Elin Lundström där Lundström lyckades skarva bollen vidare mot mål. Abrahamsson i målet kom fel och nådde inte bollen.
Resten av halvleken var det ett vilt kämpande men passnings- och skärpamässigt uddlöst Själevad mot ett taktiskt spelande hemmalag. Själevad skapade några halvchanser men de riktigt heta lägena slarvades bort av svaga inlägg eller misslyckade sistapassningar.

För Umeå Södra var nog detta en förlösande seger för det märktes framför allt vid avslutssituationer att man har lite kramp. Trots ett betydligt större bollinnehav än Själevad kunde man inte vaska fram det antal chanser som var motiverat. Målvakten i Själevad, Sandra Abrahamsson, ställdes faktiskt inte på några större prov frånsett ett tungt skott i höjd med straffområdet under andra halvlek som Abrahamsson tippade över ribban.
För Själevad var detta förhoppningsvis enbart en plump i protokollet för laget har en oerhört mycket större kapacitet än vad man visade i kväll. Bara att bryta ihop och komma igen som en viss Umeå-profil skulle ha uttryckt det hela och det var ju exakt det Umeå Södra klarade av att göra inför denna match.

Umeå Södra FF – Själevads IK 2 – 1 (1-1)
Målen: 1-0 (34) Lisa Lantz, 1-1 (41) Veronica Lundholm, 2-1 (48) Elin Lundström

Text: Magdalena Åstrand