TIDERNAS VM-SKRÄLL!

Värdlandet Tyskland är utslaget ur VM. Vem ville ta odds på att Japan skulle sätta stopp för segermaskinen, finalfavoriten, titelförsvarande Tyskland på dess hemmaplan. Japans 1-0-seger skrivs in som den största knallen i dam-VMs 20-åriga historia

För svensk del kan en jämförelse göras med när herrlandslaget förlorade mot just Japan i Tyskland 1936 och Sven Jerrings radioreferat "japaner, japaner, bollen går till en japan..." Så klassiskt kommer TV 4-duons kommantatorers försök att elda upp sig aldrig att bli.

Matchen gick alltså till förlängning och i den 107:e spelminuten vart det Aya Mayama som hittade förbi i Nadine Angerers långa hörn. Hon hade annars inte särskilt mycket att göra åtminstone inte jämfört med sin japanska kollega Ayumi Kaihori

Japan imponerade med sitt snabba kortpassningsspel, säkert positionsspel och man alltid hade understöd av minst en medspelare bredvid eller bakom. Tyskorna fick finna sig att jaga boll och att inte bestämma matchbilden. Tidigt drabbades laget av att nyckelspelaren på mittfältet Kim Kulig måste utgå för skada, men det borde inte varit matchavgörande med de meriter övriga i truppen besitter. Det förvånade att Birgit Prinz aldrig blev inbytt. Hon har bevisligen skjutit Japan i sank tidigare.
Japans lag består av idel hjältar från målvakt Ayumi Kaihori till 4 Saki Kumagai, 6 Mizuho Sakaguchi till 8 Aya Miyama. Veteranen Homare Sawa byttes överraskande ut inför förlängningen. Det blir Japan Sverige får möta om inte även Australien skräller i söndagens kvartsfinal.

Tyskland är inte längre ett av de fyra bästa lagen i VM och det stärker ytterligare Sveriges chans att bli ett av de två europeiska lagen förutom England att gå till OS.

Taggar: ,