Nu blir det Sverige för Pia

Pia Sundhage lyckades inte föra USA till VM-guld även om det var mycket, mycket nära. En tung förlust sedan alltför mycket osäkerhet smugit sig in i straffskyttet.

- Man blir så besviken för lagets skull. Vi spelar så mycket bra fotboll i första halvlek men kommer inte iväg med en guldmedalj. Att vi bara är sju-åtta minuter ifrån känns ju oerhört tungt, vi spelar så mycket bättre fotboll idag än vad vi gjorde mot både Brasilien och framförallt Frankrike, sade hon efter matchen.

Hela vägen fram till straffläggningen fanns Sundhage vid sidlinjen och styrde taktiken som gav USA ledningen två gånger om. Men efter 120 minuters fotbollskamp tog hon ett steg tillbaka, deltog inte i valet av spelare att skicka fram till straffpunkten.
- Paul (Rogers) gjorde ett fantastiskt jobb förra gången. Han är lugn och när straffarna går är jag lugn. Då kan jag inte göra något egentligen, men för spelarna: föresttäll dig själv att slå en straff i en final, det är inte lätt alltså, sade huvudcoachen som själv avgjort en EM-final för Sverige.
Varför var straffarna sämre den här gången?
- Det kan jag inte förklara. I hela matchen rör det sig om små misstag på allra högsta nivå. Jag är imponerad av Japan. Trots att vi är mycket bättre i första halvlek och stunder i andra halvlek också är de trogna sin spelstil och bekväma med boll.

Där och då, en stund efter slutsignalen var det med tunga steg som Pia Sundhage tog sig igenom mediauppbådet och svarade på frågorna. Även för henne var motgången kännbar, bland det värsta under karriären.
- Just nu är det ju det men det är svårt att jämföra. Jag får ändå säga det, kanske låter korkat: vi vann inte guldet men vi vann en bra fotboll idag inför en fantastisk publik. Det blir spännande, det måste man uppskatta.

Sundhage var heller inte sen att hylla finalvinnarna Japan.
- Som damfotbollsambassadör är det ju spännande att Japan vinner och inte Tyskland eller Brasilien eller något lag som varit i final tidigare. Vi har ett nytt land som vinner VM, det är ju spännande för damfotbollen.

Sommarstugan väntar för Sundhage
För USA:s del föll man på sista hindret efter ett VM som gång på gång visat lagets starkaste kvaliteter: att aldrig ge upp och kämpa hela vägen. Intresset på hemmaplan har varit bra.
- Alldeles utmärkt, jag tror att det har mycket att göra med herrarna i VM förra året och att vi följer upp med fantastiskt bra fotboll i finalen och ett VM-silver, sade Pia Sundhage.
VM är över och Pia Sundhage ser närmast fram emot att bege sig hem till Sverige för lite ledighet.

- Jag kommer att åka till min sommarstuga och ta ett dopp.