Tätkänning för Tyresö

Tack vare en ohotad 3-0-seger borta mot Djurgården genom mål av Madelaine Edlund, Karin Lissel och Katrin Schmidt har Tyresö FF fått vittring på LdB FC Malmö och Umeå IK. Det är samma resultat som i lagens första möte på Tyresövallen.

Det mest anmärkningsvärda gällande matchen är publiksiffran: 1.326 personer sökte sig till Stockholms stadion och det är mycket länge sedan man har sett så många tjejer komma till en Djurgården-match. Senast man hade en större publik (1-822) var den 7 juni 2008. Den gången spelade precis som idag Carola Söberg, Johanna Frisk och Madelaine Edlund i motståndarlaget som den gången dock hette Umeå IK.

Matchen började ganska jämnt och först verkade Djurgården vilja hålla i taktpinnen. Laget huserar i mitten av tabellen, men man kan tävla åtminstone om 6:e-platsen med Kristianstad och Linköping. Sedan började det regna i Stockholm och Tyresö kom allt bättre i positionerna. Anfallsspelet är dock rätt så lätt läst, det kommer många bollar på snabba Josefine Öqvist som sedan ska springa bort sin försvarare eller bollar på Madelaine Edlund som med sin fysiska styrka och dragningskraft ska komma förbi. Men den anfallsduon är så pass bra att den gör mål även om motståndaren precis vet vad som kommer att hända.
I den 29:e minuten slog Kirsten van de Ven, efter en imponerande löpning, ett härligt inlägg som Madelaine Edlund nickade in till ledningen för gästerna. Tio minuter senare avgjordes matchen i princip när ett inlägg smet förbi helt passiva Djurgården-backar och hamnade framför fötterna på Karin Lissel som bara behövde toucha bollen in till 2-0.

Med detta gick man in i pausen och publiken hade sett i stort sett den viktigaste delen av matchen. Den andra halvleken utspelade sig till största delen på mittfältet där båda lagen hade en rejäl mängd felpassningar och slarvigt spel. Ändå kontrollerade Tyresö skeendet på planen, förhindrade att Djurgården fick några riktiga farligheter och stängde av Emma Lundh och Mia Jalkerud som hittills har gjort 13 mål tillsammans för Djurgården. Tyresö tilläts göra även ett tredje mål, den gången var det Katrin Schmidt som fick skjuta helt fritt och "lagom attackerad" en kvart före slutet. Speciellt de två sista målen var riktiga försvarstabbar som inte ska få hända. Tyresö gjorde det man skulle och Djurgården saknade viljan, den tog snabbt slut efter målen i den första halvleken.

De båda lagen har inte värvat nya spelare under det pågående transferfönstret. Tyresö skulle kunna behöva en injektion för att verkligen få till det variationsrika anfallsspelet som man säger sig vilja spela. WPS slutar den 27 augusti då Western New York Flash spelar sin sista match. Fyra dagar senare stängs fönstret för den här gången. I Djurgården är det nog ändå mest i försvaret man ser behovet av en rutinerad förstärkning.

Text: Rainer Fussgänger