AIK överlägset i Umeå från första minuten

Umeå Södra FF tog emot serieledande AIK på Gammliavallen i Umeå och hade förhoppningar om en bonuspoäng. AIK visade dock redan från start att det är klasskillnad mellan lagen. Första målet kom efter bara 2 minuters spel genom Clara Markstedt och innan matchen var slut stod det 0-7 på matchtavlan efter 0-2 i halvtid.

- Jag var litet orolig inför matchen, sa AIK-tränaren Patrik Jildefalk kort efter slutsignalen. Umeå Södra har t ex slagit Sunnanå i år och kan ibland bita ifrån sig riktigt bra. Nu fick vi en bra start, spelade stabilt matchen igenom och blev aldrig riktigt hotade.

Det här var AIK:s match från början till slut. Ledningsmål, som sagt, redan efter 2 minuter. Efter ett misslyckat rensningsförsök av Umeå Södra-försvaret i 34:e minuten hamnade bollen hos alltid målfarliga Daniella Chamoun som stolpe in satte 0-2 vilket också blev halvtidsresultatet.

Inför den andra halvleken hade AIK:s Hanna Folkesson, som kom till AIK 2009 från just Umeå Södra, utgått.

- Ingen fara med henne, enligt Patrik Jildefalk. Hon fick en liten spark på foten men hon lär nog träna i morgon igen.

Fyra minuter in i den andra halvleken fick AIK straff sedan Susan Varli blivit fälld. Emma Lindqvist steg fram till straffpunkten, satte säkert 0-3 och punkterade matchen. I 54:e minuten ökade Daniella Chamoun på till 0-4 genom ett skott från 7-8 meter och knappa minuten senare kom 0-5 då Susan Varli fick bra träff från 20 meter och satte bollen i bortre burgaveln.

Ur misstänkt offside-läge kunde Clara Markstedt göra sitt andra mål för dagen i minut 62 då hon nästintill liggande fick på en markstrykare till ställningen 0-6. Matchens sista och snyggaste mål kom 6 minuter senare då Daniella Chamoun fullbordade sitt hat-trick. Med en riktig rackarökare från 25 meter kunde Umeå Södra-målvakten Jessica Lundberg bara konstatera att bollen satt som en smäck i burgaveln.

AIK spelade ett piggt anfallsspel där Umeå Södra många gånger blev överspelat. Stundtals såg AIK:s spel ut att hålla nära Damallsvensk klass men Umeå Södra bjöd inte heller på särskilt vasst motstånd och blev hela tiden stressat av kvicka AIK-spelare, hittade inte varandra i passningsspelet och fick helt förlita sig på individuella prestationer. En dag när ingen riktigt kunde höja sig över mängden hände det därför i stort sett ingenting framåt.

- Vi spelade litet naivt idag, menade Umeå Södras tränare Torbjörn Nordström efter matchen. I stället för att rensa försökte vi spela oss ur deras press. Vi kunde inte hålla ihop som ett lag utan det blev för mycket en och en. Det märks att AIK har etablerade spelare i centrala linjen och hela laget är ju väldigt passningssäkert, kvickt och löpstarkt. Men det är ju inte mot AIK vi måste ta poäng, det hade bara varit en bonus. Nu får vi försöka skaka av oss det här och sikta mot nästa match i stället, avslutade Torbjörn Nordström.

Det var riktigt trevlig fotboll som AIK serverade matchen igenom. De flesta anfallen startade med Nazanin Vaseghpanah som dirigent och bollfördelare. Längre fram i planen var Daniella Chamoun, Susan Varli och Clara Markstedt snabba, kreativa och rörliga och skapade massor av chanser för AIK. Just nu med 6 matcher kvar har AIK 5 poängs ledning och har redan mött båda huvudkonkurrenterna Sundsvall och Sunnanå. De i sin tur möter varandra i omgång 20 den 1 oktober i Sundsvall.

- Vi har onekligen ett bra utgångsläge men det gäller att inte få för mycket griller nu, ansåg Patrik Jildefalk efter matchen. Det är viktigt att fokusera helt på den match vi ska spela och inte på att vi ska fortsätta leda serien. Redan nästa helg är det en svår drabbning då vi möter Kvarnsveden. Vi har verkligen jätteduktiga fotbollsspelare i laget men de är också extremt unga så det gäller för oss att ha rätt fokus. Men visst ser vi fram emot resten av spelprogrammet, jag hoppas på en kul höst!

Text: Britta Åkerlund