Tränarschism urartar

När Djurgården i år fick Patrik Eklöf som ny huvudtränare uppstod gnissel i samarbetet med målvaktstränaren Kelfala Marrah som var på plats sedan i fjol. I juli skiljde Djurgården Damfotboll Marrah från hans uppdrag. Nu hotar Marrah att stämma Djurgården för kontraktsbrott.

Hans kontrakt går ut vid kommande årsskifte.
– Som jag ser det fanns det ingen saklig grund att sparka honom. Han har stämt klubben och begär att få sin lön enligt avtal för resten av kontraktstiden. Sedan även allmänt skadestånd för att de avskedat honom. Det är ett sexsiffrigt belopp vi pratar om, säger Marrahs juridiska ombud Martin Klette till Sportbladet som hänvisar till att Svenska Fotbollförbundet ska ta beslut i frågan.
Djurgården Damfotboll har avböjt att kommentera.

Thorsten Frennstedt 2011-09-02 14:56

Målvaktstränaren har så klart rätt att få ut sin ersättning enligt kontraktet om han inte misskött uppdraget och det får parterna redogöra för SvFFs skiljenämnd. Man kan inte stämma någon inför skiljenämnden men anmäla. Det verkar som om en hopblandning av svensk och amerikansk juridik där man "stämmer x på sexsiffrigt belopp". Det framgår inte om Djurgården nekat en uppgörelse med Kelfala Marrah och att han därför använt Sportbladet som slagträ för att misskreditera sin arbetsgivare.

Rainer Fussgänger 2011-09-02 15:15

Det borde ju vara LAS (Lagen om anställningsskydd) som kommer till användning. Svenska fotbollsförbundes skiljenämnd är ju en sak, men den har ju ingen riktig rättskaraktär. Det vore onekligen skönt om parterna kan enas innan saken går vidare till en arbetsdomstol.
Inom fotbollen har man vanligtvis inte "tills vidare" anställmning utan tidsbegränsade kontrakt. Om Kelfala Marrahs kontrakt går ut den 31 december 2011.
§ 7 i LAS är ganska tydlig. En uppsägning från arbetsgivarens sida måste vara sakligt grundad. Det finns ju möjlöigheter om arbetsgivaren har finansiella problem och om det uppstår arbetsbrist, men vad jag vet har man anställt en efterträdare vilket innebär att arbetsbrist kan inte ha varit orsaken.
Innan uppsägningen måste arbetsgivaren ha gett arbetstagaren besked om det är något man förväntar sig att arbetstagaren inte gör bra. Arbetstagaren bör även ha en chans att ändra sitt beteende.
Har arbetsgivaren gjort allt detta blir det knappast skadestånd. Har man brustit mot LAS t.e. blir det väl några månadslöner i skadestånd dock knappast för hela kontraktstiden.
Synd att sånt händer, men fotboll är en del av samhället.