Norges förbundskapten: - Spelarna har för dålig vardag

Kvalet till EM i Sverige 2013 drar igång på allvar i helgen. En av matcherna som tilldrar sig intresse är ett skandinaviskt möte. Norge åker till Island med en del att bevisa efter insatsen i VM.

- Vi börjar med den svåraste matchen i gruppen, säger förbundskaptenen Eli Landsem till damfotboll.com.

Efter 1-0 mot Ekvatorialguinea, 0-3 mot Brasilien och 1-2 mot Australien fick Norge lämna VM redan efter gruppspelet. En prestation som inte motsvarade förhoppningarna - samtidigt den sämsta i VM-historien för grannlandet i väst.
wm1_1623.jpg
Det blev kritik både från media och fotbollstyckare, sedan Eli Landsem kom tillbaka till hemmaplan har det ägnats en mycket tid åt eftertanke och analys.
- Det kan jag lova dig att vi har, vi är väldigt revanschlystna, säger hon och berättar om vad kraven på förändring har lett till.

- Vi ska föra en bättre dialog med klubbar och spelare, de vi har med oss till landslaget har en för dålig vardag. Sen måste ställa större krav bakom de stipendier vi delar ut till landslagsspelare.

Hur kan spelarna förändra uppladdningen?
- När det gäller landslagsspelarna vill vi gärna att de tränar med herrlag. Inte alla på en gång utan en och en.

Finns det andra problem som ni diskuterat under analysen?
- Skadorna är alltid ett bekymmer, vi kan inte klaga för mycket för det gäller alla lag. Det gäller att vi får mer kontroll på hur man tränar. Jag tror att spelarna helt enkelt vilar för lite, inte tar sig tillräcklig tid till återhämtning.

I Sverige har seriepyramiden stötts och blötts på senare tid och det senaste förslaget ger, om det går igenom, tio lag i Damallsvenskan 2013. En liknande utveckling kan vara på gång också i Norge.
- Ligakommittén ska få i uppdrag att se på hur vi kan få tuffare matcher. Antingen genom att gå ner på antal lag eller att vi delar på serien och har ett slutspel med de bästa lagen. Vi måste få fram några klubbar som det satsas mer på.

Eli Landsem vill inte ta ställning i sak men hon ställer sig helt klart positiv till utvecklande åtgärder för de aktiva.
- Jag är för tuffare matcher och en tuffare vardag för spelarna.

Woods tillbaka mot Island
I truppen som spelar mot Island klockan 18.00 norsk tid på lördagseftermiddagen finns några återseenden, spelare som inte var med i VM. swe_3970.jpgMittfältaren Lisa-Marie Woods som tvingades lämna återbud till Tysklandsresan i sista stund med en höftskada kan ge en positiv injektion.
- Hon är bra igen i höften och har visat fin form i matcherna för Fortuna Hjörring. Med henne tillbaka får vi en riktig krigare som är smart i spelet.

- Toril Hetland Akershaugen har mycket fart och det är viktigt att få in sådana spelare, säger Eli Landsem apropå ett annat tillskott jämfört med VM-uppställningen.

En sak står klar enligt förbundskaptenen. Det blir ingen lätt match på Laugardalsvöllur i Reykjavik.
- Island var ju med i finalen i Algarve Cup i våras. Vi måste upp på en hög nivå för att vinna. För oss gäller det att spela kompakt försvar och våga framåt. Vi har gjort hemläxan, sen får vi se om vi kan få ut det på plan.

Ytterligare en kvalmatch spelas på onsdag i nästa vecka då Norge möter Ungern. Belgien, Bulgarien och Nordirland ingår också i gruppen - men de skandinaviska lagen är de starkaste kandidaterna till gruppsegern och en direktplats.
- De andra lagen är ett snäpp under oss och Island. Men vårt mål är klart: vi ska vinna gruppen.

Stora Bilden: Eli Landsem är redo för revansch när Norge inleder EM-kvalet mot Island på lördag.
Lilla Bilden: Lisa-Marie Woods är tillbaka i norska landslaget.

Foto: Fredrik Hasselgren