- Imponerande, Ramona!

En mycket imponerande uppvisning ledde till ohotad 5-0-seger för Umeå IK på Stockholms Stadion mot Djurgården. Matchens lirare var en schweiziska som kommer allt närmare sitt mål - att bli världens bästa spelare.
Matchens målgörare fr v Ramona Bachmann, Hanna Pettersson och Julia Molin. FOTO: Rainer Fussgänger.

Ramona Bachmann gjorde två mål själv, Hanna Pettersson träffade rätt två gånger och inbytta Linda Molin det femte målet för ett lag med perspektiv.
Som inför alla matcher den här näst sista omgången hölls även i Stockholm en tyst minut efter den tragiska bilolyckan där fd Umeå- och Örebro-tränaren Richard Holmlund dog. Umeå IK spelade dessutom med sorgeband kring vänster armen. Tre SM-guld har Holmlund vunnit med UIK och bidragit avsevärt till klubbens resa mot stjärnorna.

Trots att man missade alla chanser till SM-guld hemma mot Kopparbergs/Göteborg där man varit mycket överlägset inledde Umeå väldigt piggt och tog nästan direkt kommandot. Djurgårdarna hade knappt blivit varma i tröjorna när Ramona Bachmann stack på en djupledsboll och gjorde 1-0 efter mindre än tre minuters speltid.
Efter det försökte Djurgården att hålla emot, men efter en dryg kvart var det klart vem som hade kommandot över matchen. Umeå har ett mycket passningsskickligt lag som är lika ungt som rutinerat. Spelare som Emma Berglund och Ramona Bachmann har varit med ganska länge och fyller båda år i december. Emma blir 23 och Ramona 21 år. Det är ett framtidslag, ett lagbygge som verkar bli allt starkare. På mittfältet imponerade nigerianskorna Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi och framåt har man Bachmann som skulle platsa i vilket lag som helst i Europa, men även skickliga och farliga spelare som Hanna Pettersson och Maria Nordbrandt. Om Sofia Jakobsson inte hade lämnat laget skulle man troligtvis kunna tala om Damllsvenskans bästa offensiv.

Det måste påpekas att Djurgården är inget dåligt lag. Det fanns inte ens en liten fara under hela säsongen att stockholmarna hade behövt känna sig osäkra om kontraktet för 2012. Man har bitvis även kunnat hota Kristianstad och till och med högt tippade Linköping. Inte ens idag var Djurgården dåligt, men träffade helt enkelt en motståndare som åter igen är på väg upp.

Hanna Pettersson fick en smörpassning av Ramona Bachmann och avgjorde matchen i den 24:e minuten.
Umeå lade in en högre växel och Djurgården försökte så bra man kunde, hade även en del chanser som dock Caroline Jönsson i UIK-målet tog väl hand om - eller som hamnade utanför skånskans mål.
Patrick Eklöf försökte injicera vitaminer i laget, bytte ut Natalia Rickne och skickade Emma Lundh ut på gräsmattan när andra halvleken började. Och precis som i de sista matcherna blixtrade Emmas stora talang till några gånger, men även där visade Umeå sin klass.
Medan Kopparbergs/Göteborg hade stora problem med att göra mål på Djurgården och slutligen förlorade med 1-0 på Stadion, var laget från Västerbotten mycket effektivt. Hanna Petterson ökade till 3-0 och innan Ramona Bachmann med ett fantastiskt skott gjorde 4-0 prickade hon ribban med ett liknande stenhårt skott.
Linda Molin avslutade uppvisningen med sitt 5-0. Umeå IK lär inte ta en Champions League-plats i år, men varning utfärdas redan nu inför kommande säsong. Om man kan behålla Ramona Bachmann, Damallsvenskans bästa spelare 2011, kommer Umeå IK hota alla andra lag nästa år.

Text: Rainer Fussgänger

DIFDAMsaman 2011-10-10 19:27

själv klart hadde djurgården inget att spela för men dom får använda dom spelarna dom har det gör en lite besviken att se att nya jenny Holm har inte spelat en enda match Isabell Hammarbeck har spelat 3 matcher på sin höjd så man undrar ju vad dif har dom till om dom inte får spela. sen var det ju den här andra dåliga saken som dif gjorde när dom åkte i väg på ett dyrt tränings läger i stället för att sattsa pengar på spelare så många fans där i bland mig själv blev välldigt besviken på det här. jag kunde ha köpt att dom åkte i väg på någon lyx om dom gav till baks något till sina suportrar villket dom inte riktigt har gjort det här sättet var inte bra jag tror djurgården skrämde i väg sina suportrar nu när dom bad om ennu mer pengar för suportrarna för dom inte riktigt hadde råd med den här dyra tränings läger resan nästa år vill jag se skärpning och nya spelare i stället för dyra tränings läger

DIFDAMsaman 2011-10-10 21:48

den enda som spelat bra tycker jag är Mia dom andra vet jag inte riktigt vad man ska säga om