Det kan bli Linköpings målfarligaste år

Ifjol var Linköpings FC sjunde bästa lag på att göra mål i Damallsvenskan och när man nu stänger truppen har man tillgång till en handfull vassa avslutare i laget.

Linda Sällström (Finland) gjorde 8 av de 30 mål Linköping producerade 2011 och därmed var hon bäst i laget.
Linköpings Fcs två senaste nyförvärv kommer att ge ytterligare spets i anfallen.Lisa de Vanna (Australien) är en dokumenterat snabb avslutare från landslag och WPS-ligan.
Sist men inte minst Manon Melis (Holland) som var delad skytteligavinnare ifjol med sina 16 mål för LdB FC Malmö.

När Lisa de Vanna blev klar kändes det som om att LFC fick ytterligare nödvändig speed i laget. Nu har ni knutit till er även Manon Melis och sammantaget måste det betyda ett Linköpings FC med mycket stor potential att lyckas fullt ut i Damallsvenskan, manager Jörgen Petersson?
–Allt har en mening och inför säsongen har vi noggrant analyserat vilka spelare vi behöver. Ifjol var vi mycket bra under perioden med Champions League-spel men därefter drabbades laget av skador som fick oss ur balans. Nu har vi en trupp som ger oss fler alternativ även om vi skulle drabbas av någon skada. Vi har tre forwards med en gemensam egenskap – snabbhet - men de är också spelare med olika karaktär och olika kvalitéer som vi kan ha nytta av på olika positioner.

Linköpings FC har tidigare värvat mittfältare som Nilla Fischer och Emma Lundh och på väg tillbaka efter skada är Tilda Heimersson. Är ambitionen att nå översta toppen av Damallsvenskan i år?
– Vi vill åtminstone närma oss toppen igen och med de värvningar vi gjort samt höjt kvalitén på de spelare som redan finns i truppen.Jag tycker att vi ser homogena ut och ska kunna vara med och tampas däruppe, säger Jörgen till damfotboll.com.

Johnte 2012-02-16 19:17

När Jörgen Pettersson talar om att det har gjorts noggrann analys av vad man vill ha är för mig kvalificerad struntprat . Hade inte WPS gått omkull hade varken Melis eller De Vanna varit aktuell.Ingen av dem skulle ha valt Linköping före WPS.Det var bara bondtur och inget annat.Men Jörgen är inte känd för att ha producerat något i Malmö heller.Det var han som tog Melis till Malmö en gång i tiden och det var ju bra det.Men det producerades inget under hans ledning.Det kommer att bli samma sak i Linköping.Så det jag vänder mig mot är inte Melis eller De Vanna utan Jörgen Pettersson som tränare och manager.Han har inte kompetensen att leda ett riktigt topplag,Ett lag som når ända fram.
Tro mig,Linköping kommer inte att vinna i år,trotts att man borde ha förutsättningen att kunna utmana om det.

Martin 2012-02-16 20:32

@Johnte

Även om du har helt rätt i att Jörgen P inte lyckades i Malmö och inte lyckats så här långt i LFC så har han fått ta ett steg 'upp' i år och det är efter vad jag förstått är det Denise Reddy och nye Christan Andersson som kommer vara 'närmast' laget i år och ha ansvaret under matcherna.

Vad Jörgen menade är att LFC varit tydliga med att man velat värva offensiva spelare i år, defensivt är man ju redan urstarka, och det har man ju också gjort. Att man sen hade 'flax' med att WPS gick omkull, något som man kunde utläsa redan under förra året, och därmed fick in två riktiga topplirare är en annan sak. Vad jag menar är alltså att LFC hade fått in 'bra' spelare även om WPS mot förmodan hållit igång men att man fick maximal utdelning nu.

Jag tror faktiskt att LFC kommer vara med enda fram i år, om man tar guldet är en öppen historia då även Malmö och Tyresö har riktigt starka lag. Jag är dock helt säker på att nästa säsongs LFC kommer bli det snabbaste och mest offensiva lag man någonsin haft.

Slutligen så är vi ju 'Slakabönder' här i Linköping så bondturen kommer naturligt :)

Thorsten Frennstedt 2012-02-16 20:41

Det var nog uppenbart för alla att LFC måste skaffa just kompetenta avslutare. Lisa De Vanna och Manon Melis passar som hand i handske i sökprofilen. Bara att slå till när man fick chansen. Att Manon utvecklades till den stjärnspelare hon blev när hon hade Jörgen som tränare i LdB FC Malmö var nu ett plus för Linköping. Bondtur eller ej. Hon hade inte utvecklats mer om det blivit spel i den nu vilande amerikanska proffsligan. Jörgen är för övrigt i år manager i LFC och laget kommer att tränas av Christian Andersson, f d Kopparbergs/Göteborg, samt Denise Reddy om det kan lugna. Jörgens kompetens räckte i alla fall till att bygga ett lag som under hans fyra år i LdB FC Malmö tog medalj lika många gånger. Hans assistent Martin Sjögren kom till dukat bord och skördade frukterna med två guld - om man ska förenkla.

Johnte 2012-02-16 22:12

I Malmö räknas bara guld.Hans kompetens bestod inte i att få ut maximalt ur varje spelare.Det är en sak som är helt klart.Att Martin kom till ett dukat bord är ju en förolämpning mot Martin.Materialet fanns där till stora delar men det gäller att få maskineriets kuggar att passa in i varandra och den förmågan har inte Jörgen,enligt min mening.
Det hade Martin. 2 guld mer behöver jag inte säga.Som sagt det är inte en förenkling utan en förolämpning.Hur du än vrider och vänder på det så är det kompetens att få ut det lilla extra som Jörgen inte kunde.Till slut är det laget som spelar på plan som avgör men fungerar inte kugghjulen går det inte.Vad får dig att tro att Manon inte skulle utvecklas i USA, De har de bästa spelarna i världen,,,,spelarna söker sig dit, och jag är övertygad om att det var nog inte bara pengarna som avgjorde.Även om det skulle vara så, så har man lyckats locka de bästa spelarna dit.Att få spela med och mot dem är ju utvecklande i sig.Så där håller jag inte med alls Thorsten. Jörgen kommer nog att ha ett finger med i att ta ut laget.Det är jag helt övertygad om.Men vi får väl se vad som händer.

Martin 2012-02-16 22:51

Löjligt av Jörgen att inte vara tydlig med att endast en topplacering är godtagbar i år. LFC har på pappret det starkaste laget man någonsin förfogat över och även om Malmö och Tyresö har riktigt bra trupper så känns LFC:s trupp som sagt otäckt bra. Mitt i all uppståndelse med alla offensiva värvningar så är det ju också lätt att glömma att den kanske viktigaste värvningen gjorts på mittfältet i form av f d Malmö-klippan Nilla Fischer.

Med henne som ankare kan Lollo Fors få fritt utlopp för sin offensiv och kommer hon längre upp i plan så blir hennes erkänt fina skott ett lika farligt vapen som den speed laget tillförts på topp.

I år gäller det för LFC och till viss del även för Jörgen P som för första gången sen han kom hit förfogar över ett lag som på pappret är ett av seriens absolut bästa. I år ska det BARA vara Guld som gäller.

Rufus 2012-02-17 01:02

Det är egentligen historia nu, men... Först och främst instämmer jag med föregående talare Thorsten Frennstedt. Dessutom handlar det om Jörgen Peterssons heder!

Från källor som står Malmö FF/LdB Malmö FC nära har det berättats att Jörgen avpolleterades under rent ovärdiga, osmakliga former från LdB efter säsongen 2009. Huruvida detta stämmer låter vi vara osagt, men för att rädda ansiktet lät klubbledningen Martin Sjögren stanna kvar. Ingen skugga må falla över honom, Martin klarade av det som ingen tidigare lyckats med inom Malmös damfotboll - fixa två SM-guld på raken.

Naturligtvis kunde LbB aldrig ha klarat detta utan en lång, målmedveten uppbyggnadsperiod, och där var det Jörgen Petersson som dirigerade utvecklingen, givetvis tillsammans med Martin Sjögren et consortes.Någon måste dock bära hundhuvudet för att "himmalaget" missade guldet 2009 och då var det ett utmärkt tillfälle att sparka Jörgen. Märkligare än så är det inte - jämför med den ännu brutalare ordningen inom elitishockeyn!

Om "Johntes" annars så tänkvärda kommentar kan bara sägas. Surt sa räven! Att Manon Melis inte återvände till Malmö är nog en svår besvikelse att hantera för många supportrar :-)

Rainer Fussgänger 2012-02-17 09:34

Jag vill gärna spetsa till rubriken: Det MÅSTE bli Linköpings målfarligaste år. Med den startelvan som LFC kan mönstra om inget händer aktörerna under försäsongen måste man nästan ösa in mål. DeVanna och Melis är två grymma målskyttar i världsklass. Lisa har hunnit bli 27 och vi får se hur hon har utvecklats som lagspelare utanför planen på senare år i USA.

När det gäller Jörgen Pettersson, så har jag också varit kritisk efter att han varken lyckats med Malmö eller Linköping att vinna det han skulle. Men det som Malmö spelare sa till mig var att 2010 och 2011 spelade LdB FC i stort sett Jörgens fotboll, så på detta sätt är det kanske rätt att säga att Martin Sjögren fick skörda.

MEN, Martin Sjögren har eller hade tydligen ett mycket bra sätt att hantera pressen som klubben och speciellt laget hade inför toppmatcher. Där bröt han definitivt en negativ trend, eftersom LdB brukade torska i avgörande matcher innan Sjögren tog över rodret.

Samtidigt är det ju ett mycket bra tecken att spelare som Nilla Fischer och nu Manon Melis har bestämt sig att åter igen jobba med fd tränaren. Pettersson har bra koll på spelarmarknaden, bättre än många andra. Men det är kanske inte hans sak att få ut 100% av alla spelare. Det är kanske därför som LFC har bestämt sig att han jobbar som manager och inte längre som huvudtränare.

Hur som helst har LFC byggt upp stora förväntningar inför 2012. Startelvan känns nästan som den starkaste bland de tre guldfavoriterna med den bästa målvakten (Sofia Lundgren) den bästa försvarschefen (Charlotte Rohlin), ett mittfält där en ofta undervärderad Nilla Fischer kommer att göra grovjobbet så att Louise Fors äntligen kan blomma ut som den kreativspelare hon är och framåt är det som jag tidigare sa det snabbaste anfallet i Damallsvenskans historia.

Johnte 2012-02-17 10:36

Rufus...det handlar inte om besvikelse. Det var väntat att Manon inte skulle komma tillbaka.Den ekonomin finns inte i Malmö.Man hade att välja att införskaffa en toppanfallare eller att avvackta vad som hände i USA.Man valde att inte vänta utan tog in Anja Mittag/Ramona Bachmann som ersättare åt Manon Melis.Som ville genomföra sin dröm.Det är helt okey.Men man behövde och behöver förbereda sig inför champions leauge.Då kan man inte vänta ut vad som händer på marknaden. Man måste ha laget,som är tänkt, klart.WCL skall ju spelas redan den 15 mars.
Min kritik mot Jörgen har inget med Manon att göra.Den går ut på det jag sagt tidigare.

Rufus 2012-02-17 11:43

Okej, Johnte. Jag vill inte polemisera mot dig i detta ämne och hoppas du är med på att lägga ner diskussionen om Jörgen P och hans tid Malmö FF/LdB FC Malmö. Det är ju - som man brukar säga - historia nu. Fast ett viktigt stycke idrottshistoria!

Annars tycker jag att det ska bli spännande att se vad de olika återföreningarna i LFC kommer att föra med sig. Det handlar om två "reunions": Först forna Malmöprofiler, inte bara Jörgen, utan också Denise Reddy, och förstås Nilla Fischer och Manon Melis, som väl inte bör ha några svårigheter att hitta varandra ute på planen.

Fyra tidigare AIK-are sammanstrålar ju också i LFC. Då handlar det Sofia Lundgren, Lollo Fors, Emma Lundh och stjärnan från Antipodien, Lisa De Vanna. Om det blir någon synergieffekt av alla dessa trevliga "tjejträffar" återstår att se. Man kan ju fylla en trupp med lysande stjärnor och stora talanger, men så måste dessa bilda ett samspelt och slagkraftigt lag också. Det anser jag att Tyresö FF lyckats bra med, trots alla olyckskorpars kraxande!

Johnte 2012-02-17 12:22

Diskussionen är nedlagd. Ja,det är ju det som är kruxet i att skapa ett fungerande lag. Det gäller att få de olika kugghjulen att fungera i den hela maskinen.Annars hackar det betänkligt i maskinerit.Då spelar det ingen roll om man heter Marta eller Manon Melis eller vad de nu heter.Fungerar det inte ,så fungerar det inte.Vi får väl se vad som händer. Det blir en spännande år för lagen i toppen där mycket måste klaffa om det ska bära hela vägen hem.Tänk om vi fick en riktig överraskning och något lag som inte tipas som topplag står som vinnare.

PM 2012-02-17 12:56

Roliga komentarer och som vanligt blåser det till när målskyttarna nämns,
ändå kul att Linköpings i särklass bästa spelare fick ett omnämnande, Charlotte Rohlin.
Vore kul om spelare som typ "VanBommel i Milan" fick lika mycket uppskattning för
sina insatser. De finns inom damfotbollen också.
En annan spelare som nämndes här var Ramona Bachman, nu i Malmö,
allsvenskans attraktion, (tyvärr för motståndarna).