Seger: - Vi var överallt och ingenstans

Inför 2.831 personer på läktaren vann Linköping sin hemmapremiär mot Tyresö. Segerresultatet skrevs till 1-0. Och det var Emma Lundh som med sitt första mål i Linköpings-tröjan frälste hemmalaget.
: Line Röddik Hansen försöker stoppa Emma Lundh under andra halvlek. FOTO: Filip Oskarsson.

Innan matchen blåstes igång snackades det mest om Marta. Hur skulle Linköpings försvar med Charlotte Rohlin i spetsen kunna stoppa brasilianskan som gjorde två mål i premiären mot Örebro?
Hur skulle Linköping, som bara fick 1-1 för åtta dagar sedan i sin premiär mot Kristianstad, kunna stoppa Real Tyresö?
Förväntningarna på Folkungavallen var höga. Det märktes tidigt att detta var en viktig match och publiken strömmade snabbt till arenan. Redan när lagen, 45 minuter före matchstart, började värma upp möttes de av spridda applåder från läktarplats. Och de flesta snackade om Marta, Seger och Vero. Någon kände Manon Melis och Lisa De Vanna men många tycktes ha glömt bort att även om Tyresö värvat mest och, på pappret, bäst siktar även Linköping mot toppen av tabellen - med hjälp av nyförvärv som nämnda Melis och De Vanna men också Nilla Fischer och en mer anonym Emma Lundh.

När matchen väl sparkades igång märkte man att det fanns en förväntan i den kyliga luften.
Redan tidigt i matchen fick Sofia Lundgren visa att hon vill vara med och konkurrera om en starttröja i landslaget när Tyresös Madelaine Edlund kom loss. Lundgren klarade det avslutet och efter det uteblev chanserna. Även om Manon Melis kvicka fötter gång på gång löpte förbi Tyresös backlinje och Emma Lundh kämpade och slet på högerkanten var det på mittfältet som matchen stod och vägde.
Stundtals stillastående Tyresö-spelare såg bleka ut. Seger, Vero Boquete och Lisa Dahlkvist förlorade mittfältskampen mot Louise Fors, Nilla Fischer och Mariann Gajhede Kundsen. Och när Tyresös mittfältare lyckades erövra bollen såg stjärnor som Marta och Vero stela ut. De tog inte löpningarna och lyckades aldrig slita isär Linköpings mittfält. När bollen väl nådde Edlund stod Linköpings erkänt duktiga försvar ivägen.

I halvtid var känslan att Linköping var mer kreativt och skapade mer än Tyresö men slänger man ett öga på halvtidsstatistiken hade Tyresö både flest avslut på mål och totalt. Tyresös mittfältare Caroline Seger säger till damfotboll.com att matchen hade två helt olika halvlekar:
- I första är vi överallt och ingenstans. Man blir nästan rädd att visa sig istället för att ge alternativ. I andra får de ett tidigt mål och vi börjar slå långbollar och försöker trycka på.

I den andra halvleken skulle matchens enda mål falla. Logiskt hade varit om detta mål singnerats av skyttedrottningen Manon Melis som löpte sönder Tyresös försvar. Men det blev en mer ovan matchvinnare för Linköping. Förra säsongen var Emma Lundh en av Djurgårdens absolut viktigaste spelare och i den blårandiga tröjan har hon många gånger avgjort matcher. Men när hon i den 56:e minuten fick en fot på bollen efter en hörna var det hennes första tävlingsmål iförd Linköpings.tröjan.
- Den satt i krysset! Nää, jag fick väl till den lite halvrisigt med vänstern, men den gick in i alla fall, säger en sprudlande glad Emma Lundh efter matchen.

Efter målet väntade alla på Tyresös forcering. Nu skulle väl ändå Marta vakna? Men nej. Martas magi syntes inte till på Folkungavallen denna kväll. Den brasilianska storstjärnan hade ingen av sina bättre dagar och gnällde mest på domslut som gick emot henne.
Även om Edlund hade en boll i nätmaskorna, bortdömt för offside, så kändes det inte som att Tyresö var nära att vinna matchen och efter Linköpings ledningsmål var det snarare hemmalaget som tog över matchen och fortsatte skapa halvchanser.

När Jenny Palmqvist blåste av tillställningen hade Linköpings FC stjälpt "Real Tyresö" som har en hel del att fundera över inför nästa veckas möte mot regerande mästarionnorna i LdB FC Malmö.
- I vissa matcher under året kommer inte allt att funka, då gäller det att kriga sig till en seger - det lyckas vi inte med idag, säger Seger och jag undrar sedan hur det känns att guldfavoriten kanske redan nu kommer att ifrågasättas i media:
- Det är så det är. Det är ris eller ros, antingen är man kung eller ingenting. Det gäller att vi tror på det vi gör, det är många matcher kvar, säger hon och konstaterar sedan att det ska bli skönt att återvända till konstgräset på Tyresövallen.

Nästa vecka tar Tyresö FF emot LdB FC Malmö, det gör man som guldfavorit och är efter kvällens förlust pressat att vinna. Linköping å andra sidan kan njuta av att de visat tvivlarna; de har vunnit över guldfavoriterna Tyresö och vill också vara med och tampas om guldet.

Martin 2012-04-19 19:33

Dennerby lär ju ha varit på plats (eller kanske missuppfattade jag det) och bättre reklam kan väl inte 'Fia' ha gjort i hemmamålet. Fullständigt felfri från första till sista minut precis som vi blivit bortskämda med på 'Vallen' de säsonger hon varit här. Det kommer bli allt svårare för Dennerby att motivera hennes frånvaro i Landslagets startelva. När försvaret, och då menar jag från den ständigt löpande Melis på topp bak till alltid lika stabila Rohlin där bak, gör jobbet kommer LFC att bli riktigt svåra att få hål på.

Mittfältet med precis lagom 'elaka' Fischer och knallhårda Gajhede-Knudsen som nav med Lollo i en mer offensiv roll såg riktigt bra ut. Bara Lollo vågar ta mer avslut, något som gäller övriga spelare också för den delen, så kommer målen trilla in framöver.

Slutligen då anfallet där Melis var överallt och jagade livet ur Tyresös något stabbiga backlinje, DeVanna var pigg och villig att utmana men där Lundh nog endå var den bästa av alla med sitt framfusiga och tekniska spel.

Martin 2012-04-19 19:34

Dubbelpost