Marta och Elaine frälste Tyresö

Pressen låg på Tyresö att lyckas och trots att motståndet var mästarlaget LdB FC Malmö tog TFF hem spelet med 2-0 (0-0) inför 2.339 på Tyresövallen - den enda besvikelsen. Toppmötet hade förtjänat dubbelt så stor publik.
Elaine dröm-målskytt för Tyresö i tisdagens toppmatch mot LdB FC Malmö. FOTO: Anders Henikson (arkiv)

Det var en tät match mellan två spelskickliga lag. Efter första halvtimmen gled matchen ifrån mästarna. Tyresö skapade chanserna i straffområdet. LdB FCs försök strandade framför Tyresös backlinje där Johanna Frisk och Linda Sembrant styrde.
Tyresö tog också över mittfältet. Det dröjde till 29:e minuten före ett rejält avslut på mål. Marta kom loss på vänsterkanten, spelade in till Caroline Seger som sköt direkt men LdB FCs målvakt Thora Helgadottir stod rätt. Något motsvarande skott på mål som TFF-målvakten Carola Söberg behövde reagera på hade inte LdB FC på hela matchen.
Båda Tyresö-målen kom efter rensningar.
Bara två minuter in på andra halvlek provade Lisa Dahlkvist. LdB FC-backen Lina Nilsson bröt men bollen gick till Marta som från vänster placerade bollen tätt invid Thora Helgadottir bortre stolpe.
Lina klarade i stort sett duellerna med Marta och förhindrade tillsammans med Thora att Veronica Boquete att göra mål efter perfekt frispelning från Linda Sembrant.
I 77:e minuten stängde Elaine matchen när ett skott från Line Röddik Hansen vräktes undan av LdB FC-backen Aly Riley dock inte bättre än att bollen hamnade hos Elaine som med sträckt vrist fick iväg ett långskott spikrakt i krysset.

Alva Nilsson 2012-04-24 21:51

Ingen som klagar på Marta idag? Ingen av er som vill viska om att "största hotet mot ett SM-guld till Tyresö är Marta"? Nej, jag tänkte väl det.

Nu hejar jag inte på något lag men man måste erkänna att Marta är en fantastisk lirare och en tillgång både på planen och PR-mässigt.

Johnte 2012-04-24 22:40

Jag har sagt tidigare att Martas humör kan fälla laget i en del matcher. Det står jag fortfarande för. Jag tror inte att någon har pratat om att Marta har ett dåligt humör i varje match.Framförallt kommer du nog inte att se det så mycket på hemmaplan.Ärligt talat tror jag inte att det finns något lag i Damallsvenskan som slår Tyresö i Tyresö. Det är borta matcherna som kan bli kritiska för Tyresö och Marta. Det har vi redan sett mot Linköping.Det återstår att se hur det blir mot LdB, Göteborg och Umeå borta och kanske något mer lag.

Alva Nilsson 2012-04-24 23:04

@Johnte: Dig var inte dig jag syftade till. Jag håller med om att Marta har klurigt humör som ibland kommer att ställa till det för Tyresö. Men i det långa loppet tror jag hon är en tillgång och att humöret också är en tillgång.

Någon skrev att just Marta är största hotet mot Tyresö. Det tyckte jag var fullständigt befängt, och då är jag inte ett stort Martafan.

Evelina Johansson 2012-04-24 23:06

Klaga och klaga, men jag tycker att man på ett forum om damfotboll måste få komma med konstruktiv kritik. Faktum kvarstår att hon mot LFC stod för ett oerhört negativt kroppsspråk mot domare och än viktigare medspelare. Och om allt som krävs är några tuffa närkamper och förlorade bollar för att detta ska inträffa så kan det bli ett problem i vissa matcher. Som Tyresösupporter tror jag att Marta är en spelare som många medspelare ser upp till, och att hon med positiva signaler mot medspelare skulle kunna höja de övriga på planen och inte "bara" göra skillnad med individuell briljans. Så det hoppas jag på framöver.

Att Marta är en världsspelare som kan avgöra vilken match som helst, och att hon dessutom är en helt unik ambassadör för damfotbollens intresse tror jag inte någon ifrågasätter.

Härlig stämning idag på Tyresövallen, även om jag frös något kopiöst mot slutet. Jag känner fortfarande att damfotbollen, som i mycket stor utsträckning (åtminstone på Tyresövallen) lockar barnfamiljer och ungdomslag, skulle tjäna på att i större utsträckning placera matcher under helger istället för kvällsmatcher med sena sluttider. Jag tror att det skulle gynna både intresse och publiksiffror.

Slutligen ska det bli intressant att se vem av Van de ven, Elaine och Annika Svensson som får stå åt sidan när samtliga är skadefria samtidigt, vilket inte inträffat ännu. Eller kanske kommer det delas systerligt på speltid?

Evelina Johansson 2012-04-24 23:10

@Johnte: Det satt en ensam LDB-supporter nånstans en bit ifrån mig och skrek och hejade på LDB-spelarna i 90 hela minuter - jag såg honom aldrig men hoppades att det var du! :-)

Alva Nilsson 2012-04-24 23:15

@Evelina Johansson
Ja, men givetvis är konstruktiv kritik och åsikter mer än välkommet! Sidan bygger ju lite på det.
Som jag skrev; att påtala och diskutera Martas humör är inte fel, det ska och bör diskuteras. Men man bör också väga in att det humöret (minus efterslängar och de totala genomklappningarna) gjort henne till den hon är som fotbollsspelare. Man får liksom ta det för det det är, men givetvis kan man ifrågasätta det. Men att Tyresö skulle ha större chans att vinna titeln utan Marta - nä, det tror jag inte på.

Innan säsongen hade jag sagt att Elaine skulle få stå åt sidan, men nu känns det mindre givet. Hon har inlett mycket bra och frågan är om inte Van de ven får sitta på bänken och hoppas att chanser dyker upp? I dont know,

Johnte 2012-04-25 00:00

Jag kan tänka mig att Karin Lissel inte är nöjd med sin situation i Tyresö. Är ju numera bänkad för det mesta i Tyresö.
Egentligen pratar vi om två olika humör.får jag känslan av. Det ena humöret handlar om det som ger energi,explosivitet i löpningar och dribblingar.m.m. Det andra humöret kan man kanske beskriva i humöret i motgångar (personliga på fotbollsplanen)det är väl dessa motgångar Marta inte hanterar så bra.Hade hon kunnat detta hade hon fortfarande varit nummer 1 i världen (FIFAS Lista) skulle jag tro.Då hade nog Marta varit mer komplett. Men det humöret har blivit värre år efter år, tycker jag.Detta påverkar även hennes spel. Men nu talar jag om då och då och inte alla matcher.Så vit eller svart är det inte. männens motsvarighet kan man kanske säga är Messi.Men honom ser du inte vara grinig på plan eller ha en massa konstiga gester för sig på plan,kan inte påminna mig om att jag någon gång har sett honom grinig. Men nu har jag inte sett alla matcher med Messi.Men hans uppgift precis som Marta är att spela fotboll och inte springa runt i vissa matcher och vara grinig eller divig, om man så vill.
Detta humör är inte en tillgång för Marta.tvärtom.detta påverkar även det posltiva humöret som handlar om hennes spel på fotbollsplanen. Kan jag tycka.

Johnte 2012-04-25 00:36

Men nu till något helt annat. Det gäller för Malmö att få ordning på Ramona Bachmann. Tycker nog inte att man har hittat hennes roll i laget ännu-Dessutom såg hon direkt klumpig ut i vissa situationer.Jag hoppas att det är hennes skada som hon har haft under försäsongen som hämmar henne ännu.

Jörgen LdB FC Fan 2012-04-25 07:06

Hej Evelina!
Det var jag som satt där o titade o hejade på mitt kära LdB!
Måste ju berömma TFF Fansen för deras engangemang på läktarna!
Det enda negativa var hur man blev bemött ab TFFs security snubbar som var så nonchalanta när man frågade vart sektionen jag skulle sitta på då jag ej har varit på tyresövallen innnan! Där har tyresö mycket att lära....

Jörgen LdB FC Fan 2012-04-25 07:13

Måste ju berömma publikvärdarna på sektion A. Tack för ert trevliga bemötande o service!

PM 2012-04-25 08:27

Håller med mycket i det Johnte är inne på, bara det att motståndarna vet att det går att få Marta grinig är en liten svaghet i sig självt.Marta kommer som ni tar upp här att göra matcher som är av högsta klass men troligen inte lika ofta som för några år sedan.
Tyresö tycks leta lite i själva spelet och motorn Elin Ek tycks ha lämnat en öppen fråga efter sig. Med de nyförvärv som gjorts kan man konstatera att de inte har klarat fullt ut att fylla den luckan.
Vissa spelare får mer uppmärksamhet än de förtjänar och vissa tyvärr mindre.
Mitt tips är att Tyresö kommer att gå på en eller ett par bortaförluster mer än LdB Malmö och med Ramona helt skadefri blir före i tabellen igen.
Det som är mest positivt är att det ser ut som det blir fler lag som vill göra upp om seriesegern.

Rainer Fussgänger 2012-04-25 09:53

Vad skönt att vi diskuterar här på sidan!! Marta är fortfarande en av världens bästa fotbollsspelare, inga frågetecken. Hon är dock inte längre den i särklass bästa längre. Hon har inte tappat, men andra har hämtat upp i både fysik och speed och teknik. Plus att motståndarnas tränare har fått klar för sig hur man åtminstone kan störa henne.

I går var dock Elaine den bästa spelaren på plan. Överhuvudtaget tycker jag att det är försvaret som vinner matchen, de släpper inte till mycket. de har betecknats som Tyresös akilleshäl, men i går var alla suveräne från Annica till höger till Lina på vänsterkanten och inte minst med Johanna och Linda i mitten.

Malmö fick inte till ett offensivspel värd deras egna ambitioner, Carola Söberg hade en mer eller mindre mycket lugnare kväll än Thora Helgadottir.

Men, det är nog så som Malin Levenstad sa till mig, nämligen att den här gången vann dem, nästa gång kan bli annorlunda igen. Tyresö borde vinna guldet, tycker jag fortfarande, men de måste verkligen slita för det.

Imponerande också hur mycket Marta jobbade defensivt.

Malmös klass sken igenom alldeles för få gånger, men man både vet och såg vad Anja Mittag och Ramona Bachmann är kapabla till.

PM 2012-04-25 12:07

Ja, väldigt trevligt och kul att forumet återigen finns.
Håller med Reiner om att Elaine var en av de absolut bästa på plan, som hon brukar vara.Har i mitt tycke varit damallsvenskans mest kompetente spelare under 4-5 år nu och alltid kul att se.

davidfermin 2012-04-25 16:05

Det som många glömmer är att tyresö har många nya spelare tar ju ett tag att få ihop lagbygget så jag tror defnitivt tyresö kommer bli bättre o bättre eftersom
sen tror jag även man blev lite tagna på sängen av linköping. som spelade ett frejdigt och bra försvarspel.

Jag rankar iallafall vad jag tror borta matchen emot linköping som en av de två svåraste tillammans med ldb malmö i malmö. Så egentligen tyckte jag inte va så märkligt tyresö förlorade den, utan mer på sättet man gjorde.

Jag måste instämma att martas inställning va super igår nog knappt sett henne kämpa o slita på det sättet speciellt ofta i defensiven. Men hon är en invidulist tror nog tyresö visste vad man fick. Är olika fotbollskulturer bara accepterar.

Johnte 2012-04-25 16:07

Jag kan nog tycka att Malmö spelade med fel taktik mot Tyresö. Skulle nog ha satsat på 4-1-4-1 spel. Dragit ner Ramona Bachmann på ytter mittfältet (från anfallet) så att hon hade kommit rättvänd med bollen lite mer. Dragit ner Katrine Schmid framför försvaret.så att hon kunde ha rensat undan så mycket hon kunde och understött försvaret men också mittfältet vid behov så att de kunde överbelasta Tyresös centrala mittfält.Visst det kräver mycket av Schmidt, men det tror jag hon skulle klara. Sjögran och Sara Gunnarsdottir centralt på mittfältet och Veje på andra ytterkanten på mittfältet.
Mittag hade jag haft i anfallet. Hon har fått en nytändning i Malmö. Det visade hon inte minst mot Kristianstad. Där hon gör två mål och ser till att Malmö får en straff. Genom att bli nerdragen inom straffområdet. Sedan pricken över Iett passade hon fram Elin Rubensson till hennes mål.

Jörgen LdB FC Fan 2012-04-25 16:28

Johnte vår näste tränare.......! :D

Martin 2012-04-25 16:42

Jag imponerades storligen av Elaine som var klart bäst på plan (hon var för övrigt riktigt bra på Folkungavallen också), hennes mål var riktigt fint också. Undrar dock fortfarande om Tyresös offensiva spel är så bra som det borde vara, mot Malmö var det egentligen försvarsmisstag från motståndarna som gav båda målen och även om man hade mycket boll så skapades det inte särskilt mycket chanser i övrigt.

Tyresös försvar såg dock mycket bättre ut än i bortamatchen mot LFC (ska man vara noga så fick egentligen Tyresö ordning på det redan i halvtid i den matchen också) och då blir man väldigt svårslagna förstås. Det kändes som Tyresö gjort läxan och jobbade mer som ett kollektiv där alla hjälpte till i försvaret (Marta var som nämnts direkt strålande i försvarsjobbet också).

Malmö kändes däremot osynkat och fick inte till något direkt 'lagspel' offensivt och då får man förstås svårt. Mittag såg rapp ut och skapade en del på egen hand men fick för dåligt understöd, Malmö hade nog behövt anfalla med fler spelare om man velat skapa tryck.

Evelina Johansson 2012-04-25 18:22

@Jörgen Ldb Fc Fan: Haha, jaså det var du! Bra jobbat, härligt med positiva rop i 90 minuter! Trist med det du nämner om vakterna, förhoppningsvis skärper dom till sig framöver så alla känner sig välkomna.

Jag tror Anja Mittag vinner årets skytteliga. Jäklar vilken näsa för mål så fort antydan till målchans dyker upp.