Ingen match utan mål för Sofie Andersson

Vittsjö slog Linköping och målsprutan Sofie Andersson slog till igen. Hennes 1-0 var förlösande och fick hemmalaget att satsa ännu mer framåt, samtidigt som Linköping tappade fokus i underläget.

Som nykomlingslag kan det nordskånska laget inte vara något annat än nöjda med de spetskvaliteter som man nu visat upp upprepade gånger för de allsvenska motståndarna.

Ge Sofie Andersson en boll att löpa på så pekar näsan ofrånkomligt mot mål. Ge henne en möjlighet nära boxen så nyper hon till med ett välriktat avslut.

Allt på samma, målmedvetna sätt och utdelningen som var början till Linköpings fall var inget undantag. Tre avslut varav två på mål med ett som ställde Sofia Lundgren och rullade in i nätmaskorna.
- Det är skönt när det stämmer, jag känner att jag har självförtroende framför målet.

Tränaren Thomas Mårtensson använde siffrorna för att framhäva hennes insats.
- Hon har inte gått mållös på 20 matcher, det är klass och bra.

Lika säker som Sofie Andersson är med avsluten, lika bra har nyförvärven funnit sin roll i laget.

I Loes Geurts har Vittsjö värvat en positionssäker målvakt, i Emma Kullberg har man fått in en alert ytterback. När Ifeoma Dieke skrev på fick laget en lugn mittback, mot Linköping rensade hon när det behövdes och vände upp när det fanns mer tid.

Danesha Adams har också funnit sig väl till rätta, har inget emot att bidra i en stöttande funktion men kan också blixtra till när det behövs.
Den här gången gjorde hon mest nytta i en position alldeles på topp efter paus.

Att Adams pressade på och stressade sin back till misstag var den direkta orsaken till att Vittsjös seger blev större än uddamålet.
- Viktigt att ha en spridning, vi kan inte tillförlita oss på att Sofie kan prestera i varje match, säger Thomas Mårtensson.

Vittsjö övertygar och har tagit många sköna poäng, en del också av klar bonuskaraktär. Segern mot Kopparbergs/Göteborg skakade om en del av etablissemanget och även om Linköpings FC inte höll måttet hade en poäng varit rimlig för att hålla hemmalagets prestation som bra över 90 minuter.

De planerna skrev dock inte lagkapten Sofie Andersson och hennes tio medspelare under på. Och till slut var det välförtjänt med seger inför drygt 900 hemmasupportrar.
- Vi har en sån fantastisk lagmoral, även om vi inte kommer upp i nivå i första halvlek är vi starka och håller ut. Vi är bra på att vara tålmodiga, ler hon.

Hela tolv poäng är Vittsjös skörd hittills, poäng som kan vara båda sköna och viktiga att ha om de kalla höstvindarna slår till med full kraft.

Just nu räcker det med att konstatera att Vittsjös första fem matcher har imponerat på många långt utanför samhället i norra Skåne.
- Som nykomlingar är det viktigt med självförtroende i början så att folk inte börjar tänka så mycket. Det är en fantastisk start, vi är fruktansvärt nöjda, säger Sofie Andersson.