LdB FC serverade tre Mittags-mål

Det första Skåne-derbyt i Damallsvenskan där Vittsjö GIK varit ena laget spelades i Malmö mot LdB FC Malmö. Trots att de svenska mästarna vann med 4-1 (1-0) var matchen mycket jämnare än så. Efter en timmes spel såg den resultatmässigt ut att bli en parallell till Stockholms-derbyt i Tyresö.
Anja Mittag stöter in 3-1 för LdB FC bakom Vittsjös målvakt Loes Geurts. FOTO: Urzula Striner.

Så långt var nämligen matchens enda mål ett självmål av Vittsjö.
- Vi var illa ute när Vittsjö kvitterat till 1-1 i andra halvlek, erkänner LdB FC Malmös tränare Peter Moberg.

Vittsjö GIK bevisade att man är ett topplag att räkna med och täppte väl till där hemmalaget räknade med att kunna spela sig igenom.
Ett sensationellt starkt inhopp gjorde backen Louise Andersson efter bara bara 6 minuters spel. Backen Ida Olsson kolliderade med LdB FCs Katrine Veje och måste utgå. För den allsvenska debutanten Louise blev det att ställas mot hemmalagets namnkunniga forwards, oftast mot Ramona Bachmann som inte tog sig förbi Louise.
I mitten härskade Ifeome Dieke och Kendall Fletcher. På läktaren satt Skottlands förbundskapten Anna Signeul och höll speciellt ett öga på Ifeoma för kommande landskamp mot Sverige. Ja, hon noterade så klart även kvaliteterna på den svenska spelarna och var smått imponerad.
- Man kan nog säga att nu tillför de utländska spelarna kunnande och förmåga som höjer standarden i Damallsvenskan. Det var nog inte så för några år sedan, sade Anna Signeul.

För LdB FCs 1-0 noterades först Anja Mittag. Lina Nilsson stod för uppspelet på sin högerkant. Anja sköt och när Louise Andersson kastade sig fram för att styra undan skottet fick hon inte tillräckligt med kraft bakom utan bollen smet in i det långa hörnet bakom Loes Geurts i målet.anjam.jpg

Danesha Adams var redan tio minuter in på andra halvlek efter Emma Sjödahls inlägg nära att kvittera men bollen räddades på mållnjen. Men nästa chans som paret jobbade fram gav 1-1 tio minuter senare.
- Vi var på väg att ta oss in i matchen då. LdB FC hade första halvlek, säger Vittsjö GIKs tränare Thomas Mårtensson.
- Sedan berövas vi en straff som kunde blivit matchavgörande, fortsätter LdB FCs-kollegan Peter Moberg.
Anja Mittag bjöds på en lufttur av Kendall Fletcher men domare Pernilla Larsson friade.
När en kvart återstod fick Anja sin revansch efter ett inkast drog hon på direkt. Bollen var hård med överskruv och dök in bakom Loes Geurts.
Fem minuter senare spelade Therese Sjögran fram inbytta Elin Rubensson som med ett markinlägg fann Anja vid bortre stolpen. 2-1 hade plötsligt blivit 3-1.
Som om det inte var nog fullbordade Anja sitt hat-trick på tilläggstid, åter efter över allt närvarande Therese Sjögrans förarbete, Katrine Veje hoppade över bollen till Anja som kom i fart och stänkte in 4-1.
Stänkte gjorde det också under matchen. Det var allt annat än vårvärme. Det var säkert angenämare för den publik som fick plats i Malmö arena och såg SM-final(erna) i handboll. Icke desto mindre fanns en stor och röststark hejaklack från Vittsjö på plats - kanske den största något bortalag någonsin bidragit med. Därför kunde ändå 931 åskådare räknas in på Malmö ip.
Anja Mittag leder nu ensam skytteligan efter sina tre mål i Skåne-derbyt, men det kunde varit fyra igen som mot Umeå?
- Ja, men 1-0 styrdes in av en Vittsjö-spelare om jag ska vara riktigt ärlig, säger Anja.
- Har du fått reaktioner från Tyskland över dina framgångar här med LdB FC Malmö?
- Ja, mina goda vänner har hört av sig och tycker det är kul, men för att fullfölja svaret på frågan har jag inte haft någon kontakt med landslagsledningen och det bekymrar mig inte. Jag är här för att vinna med LdB FC Malmö.
Har du någon förklaring till att det gått så bra hittills för dig?
- Jag spelar i en bra omgivning och då går det bra, förklarar skyttedrottningen.

LILLA BILDEN: Damallsvenskans skyttedrottning Anja Mittag har anledning att jubla efter sina tre mål för LdB FC mot Vittsjö GIK. FOTO: Urzula Striner

AttachmentSize
anjam.jpg65.72 KB
Johnte 2012-05-13 11:15

Therese Sjögran var på riktigt bra spelhumör idag...många plus på henne,
Anja Mittag med totalt 11 mål i damallsvenskan. Hur ska det här sluta om hon
fortsätter på samma vis som hon har gjort hitintills. Hörde en kommentar från en äldre
herre som sa under matchen, att han minsann, inte saknade Manon Melis. Anja Mittag är en betydligt bättre spelare.
Men Ramona Bachmann....Fick en varning. Hur står det till med henne egentligen?????
Elin Rubensson kom in i andra...gör visserligen inget mål.Men åter hittar hon Anja Mittag
med en passning och Anja kan göra mål. När ska Elin få vara med i startelvan????

Evelina Johansson 2012-05-12 22:46

Alla som skriker om att att damallsvenskan minsann är världens bästa liga kanske kan få lite insikt när dom nu ser hur nästan pinsamt dominant Mittag är mot svenska lag. Det krävs mer än ett par importerade affischnamn för att damallsvenskan ska komma ikapp tyska ligan. Och det baserar jag inte bara på att tyska topplagen hela tiden går längre än de svenska i Champions League, topplagen visar inte måttet på en hel liga, utan även för att jag tror att tyska ligan har större bredd än den svenska.

Damallsvenskan ser ut att bli ett race mellan två lag. Jag tror att det kommer krävas att man tappar oerhört få poäng under säsongen för att ha chans på guldet i år.

Johnte 2012-05-13 10:51

@ Evelina. Att Anja Mittag dominerar så kraftfullt. just nu.Beror inte bara på henne själv. Utan jag säger som Anja själv brukar säga på frågan om varför det går så bra för henne, just nu.Det beror på att hon har fått en nytändning i Malmö och älskar att spela fotboll igen.Det var lite på nedgång i Potsdam.Det beror också på att hon har bra spelare runt omkring sig.Som Sjögran,Elin Rubensson, Katrin Veje och Sara Björk Gunnarsdottir. Bachmann...Ja, jag skulle kunna räkna upp hela laget Men det är också så att hon gör andra spelare bra.Det har ju unga Elin Rubensson dragit nytta av.Så det är ett givande och tagande.Malmös spelare har förstått Anja och Anja har förstått Malmö.
Därför dominerar Aja i damallsvenskan...just nu och förhoppningsvis ända till slutet av Damallsvenskan.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-12 22:53

Efter matchen sprang jag på Ole Törner fotbollsjournalist(Skånskan) hade en trevlig diskussion med honom där han sa "Undrar om inte Anja Mittag e den bästa anfallaren som lirat i damallsvenskan någonsin då hon både slår inlägg som är av absolut bästa kvalitè och avsluten" de ni Marta o Manon....... :D

Det är en fröjd att se lagetvinna men som spelarna sade att det var inte den bästa matchen utan att dom kan bättre! Det bådar ju gott :)

Sen måste ju jag ge en känga till Malmöpubliken som inte ens kan heja fram laget.......
Vi var 7 tappra som hejade på LdB medan resten av publiken satt som döa sillar.....
Tackar Spelare o ledare för att ni tackade oss see you at next homegame!

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-12 22:56

RE:Evelina det e två lag i tyska damligan som dominerar Pottsdam och Frankfurt så att dom skulle va bättre köper jag inte o Anja är en Superbra spelare!

Evelina Johansson 2012-05-12 23:31

@Jörgen: Du har väldigt fel, och behöver nog läsa på en hel del om tysk damfotboll. Frankfurt är placerade på 4:e plats i ligan, och kommer sannolikt sluta där. Du kan säkert själv räkna ut att när Frankfurt är i Champions League-final och samtidigt slutar fyra i inhemska ligan så är standarden oerhört hög.

Håkis 2012-05-12 23:33

Är det två lag som dominerar i Tyskland? Frankfurt och Potsdam? Duisburg då?Vann Womens Cup 2009.Wolfsburg ligger tvåa för närvarade.Bayern München vann idag tyska Dam-cup-finalen.2-0 mot FFC Frankfurt.Frauen Bundesliga är bättre än Damallsvenskan.Hoppas givetvis att ett svenskt damlag åter igen når CL-final.Om Frankfurt vinner finalen mot Lyon gör dom det som för närvarande Ligafyra.Så bra är inte Damallsvenkan för närvarande att det fjärde bästa laget i Damallsvenskan når CL-finalen.Eller?

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-13 00:11

I tyska ligan e dt precis som i damallsvenskan att det e typ 4 lag som dominerar o resten e utfyllnad precis som här så kom inte o säg att tyska ligan e bättre......!

Mark 2012-05-13 01:04

"Anja Mittag var ju inte ens uttagen till landslaget i världsmästerskapet 2011."

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-13 08:31

OCH!!!!!!!

Johnte 2012-05-13 13:05

Va!!!! är det någon som bråkar med LdB pågarna....Finns det någon som kan säga emot att Anja Mittag är Damallsvenskans mest effektiva spelare just nu.11 mål redan, talar sitt tydliga språk och totalt 14 poäng i poängligan med sina 3 passningar till mål inräknat.Visst Anja var på väg ner och därför ville ha nått nytt efter 9 år i Potsdam (tror jag det var) Det är bara att konstatera att Malmö gjorde rätt som valde Anja.Utan tvekan.
Man såg hennes potential.Det gällde bara att plocka fram det igen.Det lyckades man med. Hon riktigt glöder nu.Man ser på hennes spel på plan att det här är något hon riktigt gillar. Jag förstår inte riktigt kommentarer om att Anja inte var uttagen till Tyska landslaget i 2011 års dam-VM det har inget med nutiden att göra....då var hon på nedgång. Vilket har vänt.Hon deltog senast i Algarve Cup 2012 för Tyskland och kommer med sannolikhet ta tillbaka sin landslagsplats i år.
Det tvivlar jag inte en sekund på.Beträffande vilken liga som är bäst den Svenska eller Tyska ligan.Så är det svårt att diskutera detta. Tyska ligan har just nu 4 topplag i Potsdam, Wolfsburg, Duisburg och Frankfurt.Det finns någon match kvar och Frankfurt
är bara två poäng efter Duisburg så att vara så säker på att Frankfurt bara blir fyra skulle jag inte vara så säker på, som en passning till @ Evelina, som jag tycker att hon har oftast vettiga kommentarer.Vidare kan man konstatera att från Frankfurt ner till 5an Essen är det 16 poäng som skiljer, just nu.Där delar sig serien.Från sista platsen som innehavs av Leverkusen är det 16 poäng upp.till 5an Essen. Så jag skulle vilja påstå att den tyska ligan är lika delad som den Svenska.Så vilken som är bäst är nog svårt att utreda.Jag skulle nog vilja säga att detta är Europas två bästa ligor just nu.Vi har en sak som är negativ ur Svensk fotboll syn.Det är att vi trilskas med att spela vår -höst medan övriga Europa spelar höst -vår.Detta gäller även C-L.
När höst omgången startar i C-L kan vi vara bra med.Men när Våromgången startar i C-L så är vi inte med...och det beror på vår säsongupplägg.Skulle jag vilja tro.Umeå är ett stort fet undantag som det nog kan bli svårt att upprepa så länge vi har säsongsupplägget som vi har det.
Och nu sätter jag på mig mina boxhandskar...hehehe...(ska tas som ett skämt)

Evelina Johansson 2012-05-13 11:15

Det svängde fort där, först skrevs att två lag dominerade och i nästa inlägg ändrades det till fyra. Vad månde bliva härnäst? :-) Nej då, jag skojar bara. Allvarligt talat, här på damfotboll.com måste vi alla givetvis få ha olika åsikter, och det tycker jag att alla måste respektera.

Intressant krönika av Johan Rydén i ämnet, som för mig summerar det hela på ett bra sätt: http://btfotbollsvm.wordpress.com/

Johnte 2012-05-13 12:01

Ja @ Evelina...Det är underbart att få ha alla dessa diskussioner här på Damfotboll.com. Älskar det....Olika åsikter är det ju bra att vi har...annars blir det inga diskussioner...det gäller bara att vi respekterar varandra och inte använda " dåligt språk" mot varandra.

Håkis 2012-05-13 18:23

Tyska lag mot svenska lag i Damernas CL(Women`s Cup).7-2 till de tyska lagen.Umeå vann mot Frankfurt 2003 och 2004.Frankfurt vann mot Umeå 2002 och 2008.Frankfurt vann mot Malmö 2004 och 2012.Potsdam vann mot Djurgården/Älvsjö två gånger 2005.Och Duisburg slog ut Linköping 2009.Det blir 7-2 till de Tyska klubblagen.Dessutom har de Tyska lagen 5 gånger i rad slagit ut lag från Damallsvenkan.Så det borde vara på tiden att ett lag från Damallsvenskan slår ut ett lag från Frauen-Bundesliga i CL.Jag har svårt att tro att Damallsvenkan för närvarande är bättre än Tyska Damligan pga av nämnda statistik

Johnte 2012-05-13 19:07

@Håkis....du får ursäkta mig...men du har fastnat i C-L som jag inte kan få till att de tyska segrarna som de har haft genom åren bevisa att den ena ligan är bättre än den andra.Åter spelar säsongsupplägget en roll här.Jag tar det en gång till. När Champions league startar på hösten kan de svenska lagen hänga med bra.Sedan är det ett litet uppehåll och sedan kommer det igång igen i Mars månad.Då hänger de Svenska lagen inte med för då är vi inne på en försäsong med tunga träningar och något ska byggas upp i lagen.Så att använda C-L som ett måttstock ger inte en rätt bild av de olika ligorna. Kan jag tycka. Vi har inte samma säsongläggning som övriga Europa inklusive C-L. Vi har vår -höst och de flesta andra ligorna har höst -vår..Detta har en betydelse som är negativ för Svenska lag. Både för Herrlagen och damlagen.Så länge vi har den skillnaden i säsongsläggningen kan inte Svenska lag hävda sig skulle jag vilja påstå.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-14 05:04

Evelina du e bäst :)

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-14 05:05

Kärlek till er alla där ute i vårt avlånga land:)

Håkis 2012-05-14 12:07

Är det någon skillnad egentligen och har det någon betydelse med vår eller höst?Den tyska damligan höll uppehåll i över två månader från 18 December till 26 Februari denna säsong.Svenska ligan spelar på hösten likson Tyska damligan.Båda ligorna håller Vinteruppehåll.Är det inte i så fall risk att de Tyska lagen är slitna i slutet på säsongen i så fall medan de Svenska spritter av spellust på våren.

Håkis 2012-05-14 12:10

Och tung vårsäsongsträning under Vintern sysslar nog de tyska lagen med dom också inför vårsäsongen

Johnte 2012-05-14 20:36

Ja om du frågar mig så har det betydelse.Någon tung vårsäsongsträning inför våren för tyskorna tror jag inte ett dugg på....Den tunga träningen har man under sommaren då det ska byggas upp inför hösten...det blir nog mer normalträning man har under de 2 månade som uppehållet är.Ligan är ju inledd, så någon tung träning då, tror jag inte på, det är bara ett uppehåll man har haft.
Att de Tyska lagen skulle vara slitna för att de är inne i slutet av säsongen, tror jag inte ett dugg på...så dålig träning har de inte där...de har ju också haft ett 2 månaders uppehåll, som du påpekar.De svenska lagen är duktigt ned tränade och är på väg att bygga upp nytt.Så visst har det en betydelse, när det gäller vår-höst respektive höst-vår spel.om du frågar mig.

Mark 2012-05-14 20:48

"Men om hon inte togs ut i landslaget 2011 hur kunde hon bli så bra i Sverige."

Johnte 2012-05-14 23:32

@Mark...det har jag nog svarat på en gång tidigare....Under den tidsperioden var Anja på väg ner eller ut om du vill.Hennes gnista för fotboll, enligt henne själv, hade slocknat eller var på väg att slockna.Hon hade varit i Potsdam 9 och ett halvt år.Hon insåg att hon behövde något nytt.Där kommer LdB FC Malmö in i bilden.Man visste vilken potential som Anja besitter och hennes meritförteckning går inte av för Hackor.Malmö hjälpte henne att tända fotbollsgnistan igen,de förstod henne.Hon säger själv att hon älskar fotboll igen och har man sett henne på plan, så ser man hennes spelglädje igen.Med sina rappa steg och stora spelförståelse och framför allt så hittar hon målet igen.Men detta med hjälp av sina lagkamrater., Malmö har förstått Anja och Anja har förstått Malmö. Det är bara att titta och njuta av den nytända Anja.
Just nu tycker jag att hon överglänser spelare som Marta, Manon Melis, Lisa De Vanna .
C Press i Göteborg med flera.
Skulle nog placera henne som nummer 1 Sveriges damallsvenska just nu Förhoppningsvis håller hon den platsen hela säsongen.
Förövrigt kan man säga att Mittag är landslagsspelare igen...Hon deltog i Algarve cup 2012. Har också deltagit för Tyskland i olika EM-kvalificerings matcher under 2012. Förhoppningsvis förblir hon detta hela säsongen och man kan hoppas på att hon även får deltaga för Tyskland under EM 2013.

Håkis 2012-05-15 07:22

Har inget betydelse att Sverige spelar Vår-Höst.Det är klart att tyska lag är slitna i slutet på säsongen.Att de svenska lagen skulle vara ned tränade tror jag inte på.Sverige har vunnit Algarve -Cup 3 gånger,Tyskland 2.Trots att den svenska säsongen inte har börjat.Dessutom dras ofta tyska lag med mycket skador i slutet på säsongen.Och sliten blir man även om man är väldigt bra tränad.Sen tar kanske Tyskland Algarve Cup mindre allvarligt förvisso..Och ett uppehåll på 2 månader borde ju innebära att tyskorna blir så att säga nere i varv.Den svenska vår-höst säsongen är ingen som helst nackdel C-L spelet.Sverige säsong slutar i November,tyskornas i December.Så någon skillnad kan det ju knappast vara.Då borde tyskorna också vara vara nedtränade när vårsäsongen börjar.Och så dålig grundkondition har knappast de svenska spelarna att dom är totalt nedtränade när vårsäsongen börjar.Domkan ju motionera själv för att inte gå ner i varav då

Håkis 2012-05-15 07:58

Och vem har sagt att svenskarna måste vara så nedtränade när vårsäsongen börjar.Det gäller då att hålla konditionen vid liv under vintern.Med löpträning,intervallträning och varför inte spela matcher på snöiga planer ibland för att inte bli av med konditionen.Detta så kallade problem att svenskarna är så nedtränade när vårsäsongen börjar måste ju vara känt i decennier,så man kan ju undra varför man inte gör något åt problemet utan detta problem består år efter år.Om det nu är ett problem!

Håkis 2012-05-15 11:49

Angående Höst-Vår för Allsvenskan.Från Augusti till när??November,December?Hur långt vinteruppehåll?Till Februari,Mars?Eller ingen uppehåll alls?

Mark 2012-05-16 20:42

"Nej bäst när det gäller.Inte uttagen till landslaget i världsmästerskapet på hemmaplan låter för mig som att hon inte ens platsade som reserv."