Djurgården skrällde mot Umeå IK

Djurgården lever. Och Umeå IK är fortfarande i chocktillstånd efter de två tunga förlustmatcherna mot LdB FC Malmö och Tyresö. Det kan vara slutsatsen efter Djurgårdens 1-0-vinst över UIK på Stockholms stadion. Mia Jalkerud avgjorde redan efter sju minuter.
Umeå IKs Jenny Hjohlman t h i kamp mot Djurgårdens Katrin Jonsdottir. FOTO: Rainer Fussgänger.

Djurgårdens tränare Patrik Eklöf kom med en viktig förändring i laguppställning, en ömmoblering som gav effekt. Högerbacken Sofia Nilsson flyttades upp på en höger mittfältsposition och Freja Hellenberg fick ta Sofia Nilssons plats. Sluutsatsen blir att detta var en av nycklarna till den första trepoängaren. Först fick Nilsson till ett bra skott redan efter två minuter, sedan kom det perfekta inlägget i den sjunde matchminuten när Mia Jalkerud mötte med ett fantastiskt skott - Jalkeruds och Djurgårdens andra mål för säsongen och det första på hemmaplan var ett faktum.

Så viktigt ett tidigt mål kan vara för psykologin inom fotbollen. Dagens match var ett belägg för detta. Medan Djurgårdens lag fick vingar och kämpade som aldrig förr denna säsong, kändes det som att Umeå IK tog baklängesmålet väldigt hårt. Backlinjen darrade mycket under den första halvleken och mittlåset, beståënde av Alexandra Nilsson och Emma Berglund visste i en del situationer inte vem som skulle ta hand om bollen vilket ledde till farligheter. Mia Jalkerud hade kunnat utöka ledningen till 2- eller även 3-0, men missade.

Framåt skapade Umeå trots bollinnehav, trots ett antal hörnor alldeles för lite. Katrin Jonsdottir och Anna Lindblom behärskade sitt revir, Magdalena Ericsson gjorde som vanligt en mycket stabil insats.
Visst träffade Umeå stolpen (Maria Nordbrandt i den 8:e minuten) och ribban (Linda Molin i den 91:a), men det var Djurgården som var det bättre laget och vann välförtjänt till slut.
Umeå IK befinner sig nu efter en bra inledning av säsongen i en svacka. Alldeles för mycket osäkerhet inom defensiven som kunde ha lett till fler baklängesmål. Många felpassningar på mittfältet och få situationer i motståndarnas box där ett starkt Djurgården försvarade sig kompromisslöst och tydligt. För hemmalaget var skillnaden att alla verkligen kämpade för alla och att man även framåt skapade farligheter.
- Säsongen börjar nu, sade mittbacken Katrin Jonsdottir när hon belåten satt på mittfältet efter segern. Härnäst blir det en resa till Västerås och match mot Gideonsberg i Svenska cupen, sedan väntar ytterligare en bortamatch i nya Vittsjö idrottspark.

Djurgårdens tränare Patrik "Putte" Eklöf var nöjd med matchen och lagets insats på ett soligt Stockholm Stadion.
- Vi får spelet dit vi vill, Umeå skapar inte mycket men ägde bollen litet mer, men vi hade en ganska bra gameplan som vi följde hela matchen. Vi fick kontra och gjorde de bra. Vi hade pratat om att hålla i bollen lite mer, det klarade vi inte riktigt av utan blev stressade. Det är förklarligt när man har torskat i fem matcher. Det här kan ge att vi kanske vågar bli litet djärvare.

Vad säger du om försvarspelet?
- Det var bra, vi gör rätt saker många gånger, men det blev några djupledslöpningar som vi inte hade riktigt koll på. Men i stort sett får vi vara supernöjda.

Hanna Ljungberg, Umeå IKs assisterande tränare:
- Vi bjuder in Djurgården i matchen genom att flytta upp mycket folk och slarvar i vårt passningsspel, då får dom komma upp i väldigt farliga kontringar. Det är lite synd att vi ska låta dom få 1-0. Vi fick jobba litet i uppförsbacke hela matchen.

Men ni håller fast vid ert eget spel?
- Ja det försöker vi hela tiden. Jag tycker att vi kommer in i matchen mot slutet på första halvlek när vi börja hitta lite ytor bakom deras backlinje och har ju ett skott i ribban. Likadant i andra halvlek, vi pressar mycket och har i princip två öppna målchanser, och även då ett skott i ribban, tveksamt om bollen är inne eller inte. Vi saknade inte lägen men det ville sig inte idag.

Text: Rainer Fussgänger & David Slättman

Rufus 2012-05-13 21:53

Bravo, Djurgår'n, och bäva månde AIK, Linköping, Örebro, och alla andra lag där ovan! Här kommer heta "järnkaminer" och ingen går längre säker!

PM 2012-05-14 12:16

Ett riktigt snyggt mål, löpningen snett igenom boxen som tog med sig Umeå backen och friställde nr 9 var det också klass på, avslutet säkert i mål.
Umeå, som jag tidigare tippat på undre halvan får nog kvarstå. Var monotoma i sitt spel och saknar helt klart alternativa lösningar i sitt spel. Kul att Djurgården inte släpper in mål i andra halvlek, kanske börjar det nya laget hitta rätt i sina positioner.

DIFDAMsaman 2012-05-14 14:33

pm nummer 9 ? hon heter faktiskt Mia vad man kan säga om matchen vadå skräll umeå spelade inte bra om umeå fortsätter spela så här dåligt så kommer dom vara i den nedrehalvan som skåningen som var där sa umeå har också ett nytt lag men dom har en fd landslags målvakt som borde bresterat lite bättre och som var sjukt o sportslig i går också