Svensk förlust - men målchanserna och försvaret gjorde Dennerby nöjd

En okej start följdes av en sämre halvtimme och så var Sverige i underläge mot Japan. Resultatet förändrades inte med mer lovande tendenser efter paus, uddamålet gav världsmästarna segern på Gamla Ullevi.
Lotta Schelin på väg att runda Nahomi Kawasumi. FOTO: Filip Oskarsson.

- Idag tycker jag faktiskt att vi var värda en poäng över 90 minuter. Vi har lika många målchanser totalt sett, säger Thomas Dennerby.

USA hade redan lämnat trenationsturneringen, kvar till upplösningen i Göteborg fanns Sverige med tre nya startspelare och Japan som använde åtta av spelarna som började på bänken senast i startelvan.

Ändå behöll Japan bolltempot och ett passningsspel för att gå vinnande ur matchen. .

I matchöppningen hade Lotta Schelin ett skott utanför, Kosovare Asllani fick komma fram på kanten och Caroline Seger följde med upp i anfallen för att avlasta. Men den slagfärdiga svenska trion offensivt tappade snart moment.

Asllani fick allt oftare ge upp när hon gick runt en spelare bara för att möta snabbt, japanskt understöd, Schelin fick färre bollar att jobba med. thunis.jpg

Caroline Seger stannade kvar och hela laget blev på fotbollsspråk långt. Vad värre var, hela mittplan låg öppen för Japan att skära igenom.

Ingen utveckling som uppskattades från sidan och Thomas Dennerby var uppe ett par gånger för högljudda påpekanden.
- Vi börjar enligt matchplan, spelar på rättvända spelare och kommer med fart. Efter de första tio minuterna gick vi lite onödigt tillbaka, spelade på felvända, stillastående spelare.

Det går att förklara nedturen på andra sätt: om man inte vinner duellerna är det svårt att ta sig fram och att inte gå fram för att bryta spelvägarna är underkänt mot ett lag som gärna håller bollen inom laget och anfaller slugt.

Så gjorde Yuki Nagasato, en av träningsturneringens bästa spelare med mål efter en suverän boll från Kozue Ando och det var varken första eller enda gången den duon hittade varandra på Göteborgsgräset.

Aya Miyama var lika mycket en viktig kugge defensivt som bollhållare och kreatör i uppspelsfasen.

Japan tog över och Sverige behövde pausen för att göra någonting åt saken.
- Vi hade svårt att förändra spelet, blev för fega i positionerna.

I andra halvlek var det iallafall slut på att falla tillbaka, Nilla Fischer upprättade stabiliteten på mittfältet och Sofia Jakobsson gjorde sig synlig på högerflanken.

Japan höll ändå sin ledning matchen ut, ett inspel som kunde blivit farligt nickades undan och när Emma Berglund petade till bollen alldeles i slutskedet kunde målvakten Miho Fukimoto peta bort för att hålla nollan.

Något svenskt mål kom aldrig inför ögonen på 5 183 på läktarna, trots ett bättre samspel mellan Lotta Schelin och inhopparen Johanna Almgren.

Men de skott på mål som saknades i första halvlek kom under de resterande 45 minuterna och lyfte förbundskaptenens humör.
- Sista 25 är något av det bästa vi har gjort mot Japan så länge jag har varit med.

Vad tar ni med er från turneringen?
- Mot två olika typer av lag har vi kunnat skapa målchanser. Jämfört med när vi spelade mot Japan i semifinalen i VM har vi två-tre fler möjligheter nu, frilägen, skott och fasta situationer.

Fyra backar närmare OS
Om en vecka tas truppen till OS ut, landslaget samlas den 8:e juli i Visby och premiärmatchen mot Sydafrika väntar två och en halv vecka senare.
- Vi är väldigt nära, det är de sista platserna som är otroligt tuffa, säger Thomas Dennerby som gjorde klart att de fyra spelarna som utgjorde backlinjen från start till mål gjorde ett gott intryck på honom.

- Vi är mycket stabilare totalt sett försvarsmässigt. släpper inte in mål efter individuella misstag.

Sara Thunebro, Linda Sembrant, Emma Berglund och Lina Nilsson kom i ett huj närmare en plats i truppen.

LILLA BILDEN: Backen Sara Thunebro hade några av de bästa skotten på mål. FOTO: Filip Oskarsson.

AttachmentSize
thunis.jpg10.31 KB
Johnte 2012-06-20 23:27

Oj Oj Oj...vad var detta för något ?....Segt, segt och dåligt.Första halvleken rena sömnpillret, förutom i början på första halvleken Mittfältet fungerade inte alls. Lina Nilsson och Thunebro tycker jag gick bra som ytterbackar OS kan bli pinsamt för Sverige..Nu får vi nog be till högre makter att det inte ska se lika dant ut i OS, men risken är stor att det kommer det att göra. Tänker inte ödsla mer text på detta...

Mark 2012-06-21 11:33

"0-1 ett fall framåt: Heja Johanna, Kristin och Stina!"