Vittsjös största dag!

Publikrekordet på Vittsjö idrottspark kommer att stanna vid 2.500 precis, men några hundra som inte kom innanför grindarna bevittnade också bygdehistoria när Vittsjö GIK spelade 1-1 mot stjärnspäckade Tyresö FF. Det var serieledarnas första oavgjorda match iår och Vittsjö GIK har fortfarande inte förlororat hemma sedan 2010.

Vittsjö har inga världsstjärnor men i dagens match var det två spelare som höll hög landslagsklass, nämligen Ida Ohlsson som fick på sin lott att bevaka Marta vilket hon gjorde med högsta betyg. En annan spelare som hade kunnat gå rakt in i Thomas Dennerbys OS trupp var Johanna ”Andy” Andersson som var lysande som yttermittfältare.

- När jag sade att vi siktade på topp-åtta före seriens början, fick jag lätt överseende motkommentarer. När vi senast förlorade derbyt i Kristianstad var det närmast en sensation, säger Vittsjö GIKs tränare Thomas Mårtensson.johanna.jpg
För Tyresö FFs tränare Leif Edeborg var Vittsjös styrka inget oväntat.
- Vi skapade förstås fler chanser men Vittsjö spelade kompakt med en stark backlinje. Vi försökte förändra matchbilden men vårt passingsspel kom inte upp till nivån som hade erfordrats.
Vittsjö GIK har ingen anledning att be om ursäkt för den delade poängen.
- Vi ska inte vara nöjda för vi ledde matchen, men det här var förbaskat starkt gjort med tanke på att Tyresö har landslagsfolk på nästan varje plats. Vi har fem startelve-aktuella spelare som är rekryterade inom fem mils omkrets från Vittsjö (Charlotte Bergstrand, Emma Unkuri, Johanna Andersson, Josefine Mårtensson och Emma Sjödahl), biter Thomas Mårtensson av kritiken att laget också har en del utländska spelare. Dessa tillför onekligen också kvaliteter som annars inte kunnat uppbådas.
Backlinjen Kendall Fletcher och Ifeoma Dieke i mitten med Louise Andersson och Ida Olsson på kanterna var matchens bästa lagdel, bakom dem målvakten Loes Geurts som var säkerheten själv.

Ledningsmålet för Vittsjö kom efter ett uppspel på högerakten. Sofie Andersson spelade fram mittfältets drottning Johanna Andersson och Danesha Adams tog avslutet. Returen gick ut till vänster där Emma Unkuri fångade upp och skickade bollen in till Emma Sjödahl som nickade i mål efter 27 minuter.
Då bröt det stora jublet loss hos den rekordstora publiken. Målet var värt hela pengen. idaols.jpg
Tyresös hade de första avsluten som kunnat gett Loes Geurts räddade skott från Madelaine Edlund och Caroline Seger.
Marta kom inte fram på sin vänsterkant. Där stängde Ida Olsson.
- Det var en riktig utmaning, men jag hade inte läst så mycket om Marta att hon blev till en övermänniska. Det kändes kul att jag matchade henne i snabbhet. Direktivet var att vi skulle ställa Marta i passningsskugga, sade Ida efteråt.
Efter en av Tyresös många hörnor kom bollen ut till Marta som drog på direkt men fick se bollen studsa från ribban och ut och då hade bara gått 9 minuter av matchen.
I andra halvlek hade Veronica Boquete en liknande ribbträff och Marta sköt tätt utanför bortre stolpen.
- "Vero" är den mest bollsäkra spelare jag haft emot mig, berättade Sandra Adolfsson som fick ta avstängda Kirsty Yallops roll.
- Det blev mycket mera jobb bakåt än jag är van vid, konstaterade Sandra efteråt
I 72:a minuten kom Tyresös välfötjänta kvittering. Förspelet var en överlång hörna från Marta. Lisa Dahlkvist mötte och ur nästan dödvnkel lyckades hon placera bollen i bortre nätgaveln.
Tyresös back Line Röddik Hansen fick lämna plan efter drygt en halvtimme efter att fått en smäll i huvudet. Lisa Klinga ersatte.
Vittsjös Ida Olsson fick också byta efter en lårkaka minuterna före kvitteringen.
- Just nu känner jag inget, men det är väl för att jag är så glad, sade Ida direkt efter matchen.
I slutet av matchen däckade Sandra Adolfsson Marta med ett hårt skott i huvudet. Lisa Dahlkvist hade matchens sista chans att avgöra för Tyresö på matchens sista park men bollen gick strax utanför målet
- För Tyresö väntar en ny tuff match mot toppmotstånd nämligen Kopparbergs/Göteborg.
- Det blir minst lika jobbigt, säger Leif Edeborg.
Vittsjö har ny hemmamatch på onsdag mot Jitex
LdB FC Malmö-supportrar bland publiken log åt att Vittsjö tog poäng mot Tyresö för nu kan det bli skifte på förstaplatsen.

Text: Anders Bystedt & Thorsten Frennstedt

ÖVRE BILDEN: Johanna Andersson som överglänste sina mera namnkunniga kolleger på mittfältet.
UNDRE BILDEN: Ida Olsson, backen som höll jämna steg med Marta
FOTO: Anders Bystedt (arkiv)

AttachmentSize
johanna.jpg17.84 KB
idaols.jpg17.23 KB
Martin 2012-06-30 18:12

Mardrömsmatch för Tyresö med både tappad poäng och befarad hjärnskakning på utomordentligt viktiga backen Röddik Hansen. Måste också säga att Tyresös kvittering såg ut som en liten målvaktstavla men det kan nog Vittsjö och Geurts ta en dag som denna.

Nu har Malmö chansen att koppla greppet och efter att ha sett deras match mot mitt LFC där de va riktigt bra (om än inneffektiva) så känns det som att serien plötsligt blev än mer intressant. Vittsjö visar också att man är oerhört svårslagna på hemmaplan precis som LFC varit så här långt. Är det en tillfällighet att båda lagen spelar på naturgräs ?

Malmö-Fan 2012-06-30 18:24

Tack Vittsjö, Tack...

Coach 2012-06-30 18:35

Undrar om inte Tyresö bitit sig själv i foten nu. Eke till Åland United, Marta ett gult kort från avstängning. Röddik hjärnskakning. Frisk fortf.borta...2 avb.i ett världslag i en allsvensk match. Å Eleine "magsjuk" hmmm.
Tio små n-pojkar på upprullning, finns fortsatta spekulationer kring flera (!)...men vi hörs...?!
Löfgren tillbaka som tur(o) är?

Torbjörn Nilsson vs Tyresö på tisdag, på Tyresövallen TV4sport. Nådens match på många sätt o vis...

Ubbe 2012-06-30 18:35

Komma till match med 2st avbytare Toppmatch
Skryter om en bra organisation runt laget det vore bra om organisationen kunde något om fotboll.Som jag ser det är det bara att ut och handla nya spelare som har lite jävlarannama i sig

Johnte 2012-06-30 20:26

Ha..ha ...ha.i...Får man gå ut och spela så nonchalant mot ett lag....ja det får man tydligen...och så blir resultatet som det blev. 1-1 för "Real" Tyresö...det var inte mycket som påminde om Real i denna match...inte från Tyresös sida...Men Vittsjö ska ha all heders för deras kämpar insatts i denna match...och ett stort tack. Men tyvärr kan Malmö inte utnyttja detta från den 15/8 då den inställda matchen imorgon den 1/7 mot Djurgården spelas...Men nu tillbaka till matchen. Ida Olsson var den som hade bra koll på Marta och gjorde en utmärkt bra match.Snacka om ineffektiva i Tyresö...landslagsspelare på nästan varje plats och når bara detta usla resultatet ur Tyresös synvinkel.En OS spelare gör en markerings miss vid Vittsjös mål.Ja det var Sembrant som mycket väl såg målskytten Emma Sjödahl men lät bli att markera eller var för sen att ta beslut om markering och hann inte fram. Har sagt det tidigare men upprepar det igen...kan inte begripa hur Dennerby kan ta ut Sembrant i bland de 18 ordinarie i OS truppen...har inte där att göra.Det fanns fler situationer där Sembrant inte var särskilt lysande.Det enda Tyresö kan vara tacksam för är att LdB FC Malmö och Djurgården sköt upp matchen som skulle ha gått i morgon den 1/7 på grund av att flera spelare i båda lagen är på EM spel för F-19 landslaget i Turkiet...Malmö har tre spelare med där.Djurgården har jag ingen koll på..men det är ett antal med där.Nä, det blir ingen jogging runda för Tyresö genom serien som någon sade när Damallsvenskan började.Man lånar ut spelare samtidigt som man kommer med en bänk på 2 spelare ????....ja ja somliga lag kanske har råd till detta...men jag vet inte om Tyresö har råd till det.

PM 2012-06-30 23:03

Det blir inte roligt med mittfältare i vårt landslag som tas ut på gamla meriter, tyvärr har inte Lisa gått framåt sedan flytten till Tyresö, verkar seg och osäker i positions spelet, hade mycket väl kunnat föllfölja i markeringen på första målet. Jättetråkigt med de kvaliteter hon egentligen besitter.
Seger har jag ingen förståelse för med nuvarande form, hon springer på vilopuls i match efter match. Kan inte förstå hur det kan tillåtas och hur bra hon skulle kunna bli om någon ställde lite rimliga krav. Sedan har vi en mittfältare som är om möjligt ännu segare och uttagen och som brukar finnas med i startelvan i landslaget, Nilla F, såg en kommentar angåendeAslani här på damfotboll.com och kan bara hålla med. Den spelartypen måste få plats och utökas med ytterligare spelare.
Inte förvånande att Tyresö's tränare tackade för sig med ett material som alla tycker att de skall vara i centrum, kanske?
Man kommer långt med bra lagsammanhållning och bra utbildade lagspelare också! Hatten av Vittsjö!

Martin 2012-06-30 23:36

@PM

Menar du att Nilla Fischer skulle vara ännu segare kanske ? Där håller jag oväntat inte alls med då hon tvärtom sett rapp ut i de matcher jag sett iallafall och givetvis ska vara med i Landslagets startelva som defensiv balansspelare på mitten. Anledningen är att hon helt enkelt är den bästa spelaren på den positionen av de spelare som blivit uttagna i OS-truppen.

Däremot är jag helt på samma linje som dig när det gäller Asllani som borde vara given i OS-lagets startelva med sin hysteriska form och förmåga att göra det oväntade vilket är en bristvara i svensk damfotboll.

Tyresö kom inte alls upp till den nivå man ska kunna kräva av en så namnkunnigt lag och Vittsjö gör samtidigt en härlig kämpainsats. Kul att de håller fortfarande !

PM 2012-07-01 18:45

Martin

Jag tycker också att Nilla är en bra spelare men tveksamt internationellt.
Min syn på svensk damfotboll är att vi fortfarande har den bästa" högsta serien" bland alla länder, däremot tappar vi i slagkraft mot fler och fler länder. Just spelare med "fart" på alla positioner är det som är ett uppenbart behov mot de bättre nationerna. Vi behöver helt klart fler spelintelligenta med mer speed.
De finns, och dags för att börja använda sig av de spelare som bäst kan behärska snabba omställningar och högt passningstempo, i båda riktningarna.

Lenn 2012-07-01 19:56

PM
Spelintelligens är inte bara full speed. Det är nog att värdera passningar. Löpa ut på fria ytor.Med ett tillslag spela en medspelare fri och mycket mer.

PM 2012-07-01 22:50

Precis Glenn, det var det jag skrev, spelintelligenta spelare men med bättre speed än vad några av våra nuvarande mittfältsspelare har. Det du beskriver förväntas av samtliga spelare i högsta serien och även i div 1.

Nillan 2012-07-02 10:20

Asllani kanske håller mot lag som Japan som inte är så fysiska , men mot lag som Usa och Canada är jag rädd för att hon väger lite för lätt, hon skulle behöva lägga på sig lite mer muskler.
Annars håller jag med övriga här inne. Skulle varit kul att se henne på topp sidan om
Lotta, och kanske Göransson på en kant.

Johnte 2012-07-03 19:23

@ Nillan..jag såg Asllani i träningsmatchen mot Kanada här i Malmö i Mars månad där hon gjorde ett utmärkt inhopp i andra halvlek...och satte lite mer fart på anfallet...och om jag inte missminner mig så gjorde hon ett mål..men å andra sidan var väl inte det ett så taggat Kanada just då...Men kommer att vara detta till OS...ja lite mer muskler där skulle nog inte skada.