Jörgen lämnar Linköping - för...

Jörgen Petersson, manager och tillförordnad tränare i Linköpings FC, lämnar sitt uppdrag skriver klubben i ett pressmeddelande. Jörgen hade just avslutat första träningspasset med sitt nya lag när damfotboll.com når honom.

Han hade ett halvår återstår på kontraktet med klubben.

- Det har dykt upp en möjlighet för Jörgen om en ny anställning utanför damfotbollen och eftersom det är mindre än ett halvår kvar på vårt nuvarande engagemang så har klubben gått med på att bifalla hans önskan, säger LFCs klubbdirektör Anders Mäki.

Jörgen har under säsongen, hans tredje i klubben, verkat som manager/sportchef och även den senaste månaden som tillförordnad tränare. Han kommer även fortsättningsvis att finnas tillgänglig för LFC, dock i begränsad omfattning.

- Jag är förstås väldigt tacksam för att LFC ger mig den här möjligheten trots att det är mitt i en säsong. Jag önskar LFC all lycka framöver och hoppas att man fortsätter på den inslagna vägen, kommenterar Jörgen Petersson.

Christian Andersson blir nu ensam huvudtränare i LFC. Utöver målvaktstränaren Leif Eriksson kommer han att få stöd av en assisterande tränare.

- Den rekryteringen är inte klar, men vi har för avsikt att ha allt klart till den 23 juli då spelarna, förutom OS-deltagarna, återsamlas efter sin sommarledighet, avslutar Anders Mäki.

Det var när Jögen tog stegen ner från läktaren ner till tränarbänken Linköpings FCs remarkabla omvandling inträffade från målsnålt till målmaskin.

Jörgen är tillbaka i Småland.
- Jag ska nu träna IFK Värnamos herrlag i Superettan, berättar han.
- Laget ligger risigt till och det gäller att klara kontraktet.
Ditt eget kontrakt?
- Här är en bra organisation vilket var avgörande. Jag har skrivit på för fyra månader framåt i första hand. Sedan får vi sätta oss ner och diskutera igen, säger Jörgen.

Views:

Johnte 2012-07-11 10:19

Oj, så förvånad jag blir...(ironi) de flesta vet nog min inställning till herr Pettersson så någon mer kommentar är överflödigt.

Rufus 2012-07-11 13:02

Nå... själv tycker jag att Jörgen är en hyvens kille (inte ironi!), som alltid är tillmötesgående med information kring laget och som försöker svara på frågor så rakt som möjligt, ibland i förtroende, när andra tiger eller slingrar sig. Tack vare Jörgen har man inte behövt läsa mellan raderna i samma utsträckning som fallet oftast är inom lagsporternas värld. Idealiskt för en fotbollsnörd som vill hålla sig uppdaterad och veta vad som egentligen sker bakom kulisserna...

Som ledare och tränare är han kanske inte den bäste genom tiderna, men det räcker långt ändå. Tyvärr har han en förmåga att hamna på fel plats på fel tid. I LdB FC Malmö fick han bära hundhuvudet för att laget missade den ambitiösa satsningen mot SM-guld. Året därpå fick laget skörda frukterna av Jörgens och hans medtränares arbete.

Nu lämnar alltså Jörgen Petersson Linköping, med högburet huvud (får man förmoda), efter att han dragit upp LFC ur den svacka laget satt fast i. Han säger i en kommentar att han inte släpper kontakten helt med LFC framöver. Det är bara att önska Jörgen lycka till i "moderklubben" IFK Värnamo med sitt uppdrag att dra upp herrlaget ur bottenträsket.

Till sist: Det är naturligtvis inte på något sätt positivt för Linköping med denna tränarkarusell och turbulens som varit senaste tiden. Vi får verkligen hoppas att vinnarvågen rullar vidare för de blå och rosa damerna!

Rainer Fussgänger 2012-07-11 13:54

Ytterligare en tränare som lämnar "damträsket" som fd Jitex-trönaren Hans Prytz ska ha sagt enligt källor. Dyker första bästa chans upp så sticker man. Jörgen är en trevlig kille, precis som Rufus säger, han har dock inte haft några större framgångar varken i Malmö eller i Linköping.
Även Martin Sjögren lämnade Malmö i förhoppningen om att få bli herrtränare efter två dam-SM-guld, men offerterna haglade inte direkt in i brevlådan och han är fortfarande utan tränarjobb på heltid.
Man undrar ju hur ansedd det är i killvärlden att träna ett damlag?
Efter några bra matcher sedan han tog över lämnar Jörgen nu bygget LFC åt dess öde. han kommer att vara tillgänglig, dock inte på samma sätt som tidigare. Gäsp. Man kan inte träna två lag.
Det är ett bakslag för LFC såklart. Vad hände med Denise Reddy?

The Observer 2012-07-11 14:15

När Jörgen Petersson kom till LFC 2010 var det tillsammans med Peter "Kuno" Johansson. Nu befinner de sig alltså i samma serie igen - i toppen i Öster och i botten - i Värnamo.

JP har förvisso tränat herrlag tidigare, även om det var ett antal år sedan. Viss lokal förankring finns kanske med i bilden nu också. Kanske var det också JP "uppryckning" av LFC som bidragit till att han blev ett möjligt namn för Värnamo.

Möjligen säger denna snabba sorti och nya korta anställning också något om damfotbollens status och villkor: JP väljer att gå till ett bottenlag i näst högsta herrserien istället för att fortsätta i en klubb med ambition att vara ledande i högsta damserien. Jämför med Sveriges mest meriterade damtränare Richard Holmlunds nya tränaruppdrag efter tiden i KIF Örebro. Visst kan bilden nyanseras och kompliceras - Torbjörn Nilsson i KGFC (kan han som tidigare spelarikon överhuvudtaget sparkas...?) och Stefan Rehn som gick till Jitex efter mindre lyckat sista år i IFK Göteborg. Har man fått gå från en herrklubb finns fortfarande en tränarkarriär, men hur är det i damfotbollen - är man i det närmaste "rökt och död" som tränare i herrfotboll om man fått gå från en damklubb (jo, jag vet - men Holmlund var nog ett undantag...)?

För Linköpings del finns flera frågor som söker svar:

Kan en under pågående säsong sidsteppad tränare (Christian Andersson) göra comeback under samma säsong och framgångsrikt leda laget?

Kommer Linköpings organisation med manager (JP) att bara bli en parentes eller kommer det en fortsättning denna eller nästa säsong?

Är "dörren på glänt" för återkomst till LFC för JP ("...även fortsättningsvis att finnas tillgänglig för LFC...") nästa säsong?

PS. Medan jag knackade ner detta hann Rainer emellan med delvis liknande synpunkter ;-)

Martin 2012-07-11 18:11

Ja detta kom väl inte som en blixt från klar himmel direkt, möjligen att det skedde nu och inte direkt efter säsongen. Jag är övertygad om att LFC och Jörgen P kommit överrens om att gå skilda vägar efter säsongen med tanke på de uteblivna resultaten under hans ledning och därmed var varken han eller LFC:s ledning så jättemotiverade att hålla ihop när denna 'chans' dök upp.

Jag ser inte Jörgens 'avhopp' som det största problemet utan snarare hur klubbledningen i mitt favoritlag verkar oförmögna att såväl scouta tränare som att skapa en sunt sammarbete/förtroende mellan tränarna och ledningen.

Man har enda sedan starten, d v s när BK Kenty DFF blev Linköping FC år 2004, haft en tränarkarusell där man avverkat tränare i samma takt som stadens hockeylag. Ett antal av de tidigare tränarna har också uttryckt att det funnits 'sammarbetssvårigheter' (med ledningen ?) och det är i allra högsta grad oroväckande.

Jg hoppas på (men tror tyvärr inte) att LFC gör rockader inom ledningen och får bort 'hockeyfolket' som besitter de högsta positionerna för andra med fotbollskompetens och att man sedan gör en ordentlig analys på hur man vill bygga upp satsningen där en LÅNGSIKTIG satsning på en tränare som får bygga och organisera laget som HEN vill är prioritet A.

Kan ju avsluta med att säga att LFC:s bästa tränare genom tiderna i mitt tycke fortfarande är 'Bornet' som premiäråret (2004) med små medel lyckades skapa ett kollektiv som jobbade stenhårt och med sitt engagemang även skapade stort intresse kring laget i stort (han är ju också den enda tränare som fått tid att göra något om man räknar in hans år i BK Kenty DFF). Magnus Wikman tog förvisso laget till sitt enda SM-guld (2009) men då var man redan etablerade som lag och hade den i mitt tycke klart bästa truppen i Damallsvenskan.

Rufus 2012-07-11 20:53

Ja, Martin, jag kan väl bara instämma i det du skriver om "Bornet", alltså Michael Bornehav. Han lade grunden till de allsvenska framgångarna för LFC, men som alla starka personligheter var inte heller Bornet älskad av alla. Han fick bland annat ta hand om ett par spralliga men talangfulla blondiner i lägre 20-årsåldern och sedan försöka slipa bort den värsta omogna flickigheten hos de båda - syftar förstås på Josefine Öqvist och Caroline Seger.

Hur det ska gå när tränarkarusellen snurrat färdigt för denna gång i Linköping vete knappt gudarna. Hur tänker en Christian Andersson, förvisad från tränarbänken till åskådarläktaren och nu tillbaka på tränarbänken? Har han ledningens och spelarnas fulla förtroende efter det som varit?

Johnte 2012-07-11 21:24

borttagen...

Martin 2012-07-11 21:34

Mina viktigaste kriterier för LFC:s kommande tränare (efter hur viktiga de är):
* Integritet - Så att hen klarar av att hålla ledningen borta från 'detaljer' de inte ska lägga sig i.
* Vinnarmentalitet - Gärna goda tidigare resultat, helst med damlag, och en förmåga att få laget att tro på sig själva.
* Aktiv coachning - Jag önskar att vi får en tränare som kan förändra matchbilder genom byten, taktiska förändringar o s v under match.
* Pådrivare - Jag vill ha en tränare som driver på laget och inte sitter fastvuxen på bänken och är tyst som en mussla som våra senaste tränare varit. Det kanske inte är 'bättre' ur resultatsynpunkt men det 'känns' bättre för mig på läktaren med en ledare som 'brinner' för uppgiften.

JonasE 2012-07-12 23:07

Ojoj,, vilka bortskämda supportrar!

Om jag inte missminner mig hade väl Linköping inte ens lag i Damallsvenskan innan den nuvarande ledningen tillträdde? Bara några år som strykflickor under Kentys flagg?

Nej, ni får nog vara tacksamma med det ni har. Och vad gäller tränarscoutingen så är det väl knappast fy skam med alla cuptitlar och guldet man redan vunnit om man jämför med många andra klubbar som Örebro, Göteborg, Sunnanå, Kristianstad och så vidare. Ja inte heller Tyresö har ju vunnit någon enda titel ännu och har bara köpt ihop sitt lag. Och scoutat tränare har de väl heller inte gjort, han slutade ju.

Gnälliga östgötar, heja på ert lag istället för att ständigt visa er totala brist på idrottskultur.

Martin 2012-07-14 15:21

@JonasE

Väntade just på en sån här kommentar. Det är så typiskt svenskt att man aldrig ska få tycka till eller kritisera ens när det som i fallet LFC:s tränarkarusell faktiskt är befogat. LFC har vunnit en del titlar det är sant och vi har haft 'bra' tränare också men klubbledningen har konskvent misslyckats med att få dessa tränare att vilja stanna kvar och långsiktigt utveckla verksamheten och det är enligt mig ett stort problem.

Att du drar in BK Kenty DFF i argumentationen blir bara fånigt, de arbetade med en budget som var minimal och gjorde säkerligen mer än man kunnat begära med de medlen. De åkte förvisso jojo mellan Div 1 och Damallsvenskan men var förkrossande överlägsna i den lägre serien.

Klubbarna du jämför med är också lag som till största del arbetat med betydligt mindre pengar så den jämförelsen blir i mina ögon helt irrellevant. LFC har under flera år köpt in många spelare, s k 'stjärnor' som i många fall totalt misslyckats, i år verkar man ha lyckats bättre då nyförvärven överlag har presterat bra så kanske har man tagit lärdom av tidigare 'floppar'.

Slutligen så förstår jag inte vad legitim kritik mot mitt favoritlags ledning skulle ha med bristande idrottskultur att göra. Jag håller på LFC i vått och torrt men vill inte behöva se hur man 'tappar' en säsong till p g a omständigheter som borde gå att undvika.

The Observer 2012-07-14 21:02

Jodå JonasE, jag tror nog LFC-supportrar är nöjda med det laget åstadkommit i form av medaljer. Men det innebär inte att man behöver sitta nöjd när klubben uppenbarligen har höga ambitioner (om du kollar hemsidan). Har man dessutom skapat förväntningar genom att ta SM-guld, så får man väl räkna med att supportrar vill ha mer (liksom laget, liksom ledningen...).

Det finns ingen motsättning mellan att vara supporter och att kritisera saker - hur utvecklas annars en klubb eller annan verksamhet? Jag ser Martin som en god (och modern) supporter med en stor portion idrottskultur!