Effektivt Japan i semifinal

Samlat försvarsspel, tålamodet och styrkan att utnyttja lägena som inte nödvändigtvis kommer i mängder. Framgångsfaktorn känns igen för Japan som höll sig till taktiken och detroniserade anfallsvilliga Brasilien med 2-0.

Två lag från olika världsdelar med olika spelstilar borgade för en underhållande kvartsfinal, I den olympiska fotbollsvärlden utlokaliserad västerut till Wales.

På Millenium Stadium fanns grupptvåor på vardera planhalvan, Brasilien på väg tillbaka efter nedturen mot värdnationen medan Japan hade krav på sig att vakna från dvalan under två mållösa matcher, leverera framåt igen för att komma framåt i turneringen.

Från start var det Brasilien som kom i övertag och etablerade tryck. Renata Costa lyckades inte få ner bollen under ribban i den farligaste situationen under matchöppningen.

De sex hörnorna under den första kvarten var ett mått på att Japan fick jobba en del för att hålla nollan, Brasilien bjöd på hyfsade hörnvarianter utan att vara som giftigast i aktionerna framför mål.

När Japan började jämna ut spelet, återerövrade ytor på mittfältet och stack upp fick de brasilianska anhängarna ingen bra känsla. Synnerligen trubbigt försvarsspel oroade när det egentligen skulle vara oroligt och Japan tog vara på tillfället.

Homare Sawa slog en snabb frispark till en mer eller mindre fri Yuki Ogimi som var skoningslös på Japans första riktiga chans till 0-1.

Målet gav en lång stunds uppförsbacke för Brasilien där Marta hade svårt att få arbetsro, ofta snabbt omringad när hon fick bollen och passningen gick bakåt eller i sidled. Närmast kvitteringen var man under en period i mitten av andra halvlek när Cristiane fick måtta några skott.

Den stora skillnaden mellan lagen fanns i defensiven, Japan darrade inte och låg beräknande i startgroparna när Brasilien pinnade på som värst.

Knappt en handfull passningar behövdes för Nadeshiko att flytta spelet från försvar till hot i anfallszon, målskytten Ogimi plockade fler poäng när hon assisterade Shinobu Ohno till 0-2 knappt 20 minuter från slutsignalen.

Inga ansatser, inga byten hjälpte sedan för Brasilien som missar semifinal, vilket inte hänt tidigare i OS-historien. Japans väg för att följa upp VM-framgången är inte rak men leder i varje fall till medaljstriden.