Hammarby nu uppe i sju förlustfria i rad

Två lag med helt olika förutsättningar möttes på Kanalplan i ett av tolv (!) Stockholms-derbyn då Hammarby och Bollstanäs drabbade samman. Efter underläge vände Hammarby underläge till seger ned 2-1 (1-1).
Rosie Malone-Povolny och Megan Mischler, Hammarbys båda målgörare.

”Bajen” med sex raka utan förlust och med ett par giftiga nyförvärv mot bottenlaget Bollstanäs, som inte kunde få ihop en full bänk till matchen.
- Vi är skadedrabbade och har just nu en extremt tunn trupp, förklarade tränaren Nisse Björk före matchen. Dessutom var lagets nav, mittfältaren Kimberly Boulos avstängd efter tre gula kort. Upplagt för en promenadseger trodde kanske merparten av de dryga hundra som sökt sig till Kanalplan i strålande sol med Pridefestival och Hammarbys herrlag som också spelade match samtidigt som konkurerande attraktioner.
"Bajen" inledde något bättre med ett par halvchanser men det blev bortalaget som tog ledningen i den 14:e minuten. Den blott 15-åriga (flicklandslagsuttagna) Julia Zigiotti Olme fick plötsligt öppen gata efter ett gravt missförstånd i Hammarbys försvar där kommunikationen mellan mittback och målvakten Emmy Danielsson inte alls fungerade. Zigiotti Olme kunde ensam närmast promenera in med bollen. Detta verkade nästan paralyserande för hemmalaget som sedan tappade all form av spel.
Bollstanäs slog mest långbollar men kom då och då runt på kanterna dock utan att skapa några riktiga farligheter. Hammarbys spel blev oftast ut på sin högerkant där Helene Holmgren var ett ständigt orosmoment med inlägg och inspel. Hanna Olsson (mittback och kapten i Hammarby) hade en bra nick i den 37:e minuten, och minuten efter kom kvitteringen. En kantfrispark nådde bortre delen av straffområdet där Rosie Malone-Povolny nådde högst och skallade in 1-1 mycket kraftfullt.
- Vår första halvlek är nog det sämsta vi gjort under säsongen dundrade Pär Lagerström, Hammarbys tränare.

Andra halvlek blev bättre från hemmalagets sida och man hade ett stort bollinnehav, men passningsspelet i de avgörande lägena var svagt. Bollstanäs hade också några giganter i sitt försvarsspel där mittbacken Evelina Björklund var kanske matchen bästa aktör. Hon var närmast överallt inte bara på planen. Hon blev skadad och linkade ut, strax efteråt tappade hon sin ena ögonlins och var återigen utanför planen i några minuter.
Hammarby hade två frilägen som båda avslutades svagt och inte gav Pernilla Ebberyd i BSK-målet några problem. Efter spel strax utanför straffområdet kom dock till sist avgörandet då Megan Mischler fick vände upp och skjuta med vänstern förbi Ebberyd. Då stod klockan på 78 minuter.
Bollstanäs försökte men skapade inte en enda riktig skarp målchans under andra halvleken och efter över sju minuters tilläggstid stod då Hammarby som segrare.
- Det var inget roligt halvtidssnack hos oss, jag var riktigt arg efter vår första halvlek. Jag är dock nöjd med tre poäng, vi har en trygghet och trots att spelet inte funkar så släpper vi inte till så många målchanser. Jag trycker kollektivet gör en bra insats men måste framhålla Emma Jansson som gör sin andra match från start och som hotade i djupled hela tiden, säger Pär Lagerström.

- Hammarby vann välförtjänt, men tyvärr åker vi på två skitmål som gör det hela lite surt. Orutinen lyser igenom ibland, men å andra sidan hade vi ju lite flyt på vårt mål också. Vi hade problem med vårt första alltför korta pass och tappade bollen ofta, avslutade Björk och berömde Lina Hellström på ytterbacken och sina mittbackar.